Προβολή του Ηρακλείου από τον ΕΟΤ ως city break προορισμού όλο τον χρόνο
H ανάπτυξη της πόλης του Ηρακλείου ως προορισμού city break, σε συνδυασμό με τη σύσταση και λειτουργία Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού Ηρακλείου (Destination Management & Marketing Organization ή DMMO) – λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη το νέο, επικαιροποιημένο θεσμικό πλαίσιο του νόμου 5121/2024 του Υπουργείου Τουρισμού- αλλά και η αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος της πόλης ως τουριστικού πόρου, ήταν τα βασικά θέματα συζήτησης της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη με τον δήμαρχο Ηρακλείου, Αλέξη Καλοκαιρινό, κατά τη συνάντησή τους σήμερα.
Ειδικότερα, εξετάστηκε η ένταξη του Δήμου στη στρατηγική του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού για την προώθηση και προβολή της πόλης ως ελκυστικού city break προορισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Εκτεταμένη αναφορά έγινε στην πρόθεση του Δήμου να ιδρύσει και να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία του Υπουργείου Τουρισμού με σκοπό την επιστημονική και θεσμική πλαισίωση του οδικού χάρτη δράσεων της πόλης.
Επιπρόσθετα, συμφωνήθηκε η ανάπτυξη του ιατρικού και του αθλητικού τουρισμού ως ειδικών μορφών τουρισμού που συμβάλλουν καθοριστικά στην υλοποίηση της στρατηγικής για διάχυση της επισκεψιμότητας στον τόπο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ειδική αναφορά έγινε στη λειτουργία του λιμένος Ηρακλείου ως home porting κρουαζιέρας.
Ένας ακόμη κομβικός στόχος του Δήμου που βρίσκεται σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τη στρατηγική του υπουργείου Τουρισμού, και εξετάστηκε κατά τη συνάντηση, αφορά στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού σε έναν τόπο, όπου η μέγιστη αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του μπορεί να αποτελέσει ένα από τα πλέον ανυπέρβλητα συγκριτικά πλεονεκτήματα στην κατεύθυνση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης του προορισμού.
Για τον λόγο αυτόν άλλωστε, στη συνάντηση συμμετείχαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου (ΠΣΚΗ), Μύρων Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος και η Διοίκηση του Κέντρου. Συμφωνήθηκε ότι ο συνεδριακός τουρισμός αλλά και γενικότερα η ανάπτυξη δράσεων στοχευμένης εξωστρέφειας με όχημα τον πολιτισμό, οφείλουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της συνεργασίας του Υπουργείου Τουρισμού με τον Δήμο. Το ενετικό κτήριο όπου στεγάζονται το Δημαρχείο και το ΠΣΚΗ, στο οποίο και έλαβαν χώρα οι συναντήσεις, αποτελεί το πιο απτό παράδειγμα υποδομών, με μοναδικές ιστορικές αναφορές που μπορούν να προσελκύσουν το έντονο ενδιαφέρον της διεθνούς αγοράς συνεδριακού τουρισμού.
Σε συνδυασμό μάλιστα με τη γαστρονομία και τον μοναδικό φυσικό πλούτο του τόπου, η εμπειρία του επισκέπτη μπορεί να προσλάβει μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε:
«Στον άξονα της στρατηγικής του Υπουργείου Τουρισμού για βιώσιμη και ποιοτική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, κεντρικός πυλώνας είναι η διαφοροποίηση και ο εμπλουτισμός της τουριστικής προσφοράς και η επέκταση της τουριστικής περιόδου. Το Ηράκλειο μπορεί να προσφέρει διαφορετικές εμπειρίες στους ταξιδιώτες, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, να γίνει προορισμός city break, να αποτελέσει το λιμάνι του κόμβο home porting για την κρουαζιέρα και να αναδείξει ακόμα περισσότερο την τοπική κουζίνα, που άλλωστε πρόσφατα διακρίθηκε με σήμα ποιότητας από την UNESCO.
Στη συζήτησή μας με τον Δήμαρχο Ηρακλείου αναφερθήκαμε εκτενώς στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του Ηρακλείου, μέρος της οποίας οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν στο σύγχρονο Μουσείο Ηρακλείου, αλλά και στη σύγχρονη πολιτιστική προσφορά, που πρέπει και μπορεί να αξιοποιηθεί περαιτέρω ως τουριστικός αναπτυξιακός πόρος.
Στην κατεύθυνση αυτή, συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού και του ΠΣΚΗ του Δήμου Ηρακλείου, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτιστική συνεδριακή υποδομή στο νησί της Κρήτης».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός σημείωσε: «Το Ηράκλειο έχει τις δυνατότητες και το απόθεμα και ένα μέρος των υποδομών και το συμπλήρωμα αυτών των υποδομών είναι ζητούμενο και κομμάτι της δικής μας δουλειάς. Συζητήσαμε για τον Οργανισμό Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού(DMMO) τον οποίο προχωρούμε ως σχεδιασμό και αυτός όπως διαπιστώνουμε “δένει” με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου. Συνεπώς είναι ένα θέμα στο οποίο αναμένουμε εξελίξεις στο πολύ σύντομο επόμενο διάστημα».
Μιλώντας για τον στόχο να καταστεί ο Δήμος Ηρακλείου ως city break προορισμός 365 ημέρες το χρόνο, ο κ. Καλοκαιρινός αναφέρθηκε στις σημαντικές υποδομές που διαθέτει ο Δήμος, καθώς και στους πολιτιστικούς πόρους, η αξιοποίηση των οποίων αναμένεται να προσδώσει ισχυρή ταυτότητα στην πόλη.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση μέσα από τη συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Τουρισμού και το οποίο έχει ιδιαίτερη αξία για τον Δήμο Ηρακλείου καθώς συναρθρώνεται με το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου: «Είναι σημαντικό διότι θέτει το γενικότερο πλαίσιο της χωροταξίας του τουρισμού στην Ελλάδα. Το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό κατατάσσει το Ηράκλειο στις αναπτυσσόμενες περιοχές και όχι στις αναπτυγμένες περιοχές και αυτό είναι καλό, διότι οι ευκαιρίες και τα εργαλεία που θα τεθούν στη διάθεση όλων των συντελεστών της οικονομίας συνολικά, για μια αναπτυσσόμενη περιοχή θα είναι περισσότερα απ’ ό,τι για μια αναπτυγμένη. Άρα εδώ ανοίγει ένα πεδίο ευκαιριών το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολύ προσεκτικά και γι’ αυτό ανταλλάξαμε απόψεις με την Υπουργό. Ξεκινά από τη διαχείριση του τουριστικού προορισμού, αλλά επιστρέφει στη χωροταξία. Στη δική μας περίπτωση, όπως ενημέρωσα και την Υπουργό, συνδέεται με το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο έχουμε σε εξέλιξη».
Προβολή του Ηρακλείου από τον ΕΟΤ ως city break προορισμού όλο τον χρόνο