Xania

Θλίψη για το θάνατο του Μιχάλη Ανδριανάκη

Εφυγε  από τη ζωή  ο αρχαιολόγος, επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων, Μιχάλης Ανδριανάκης, σε ηλικία 74 ετών.

Σύμφωνα με τα «Χανιώτικα Νέα», ο Μιχάλης Ανδριανάκης νοσηλευόταν με προβλήματα υγείας τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στη Νευρολογική Κλινική του νοσοκομείου Χανίων, όπου  άφησε την τελευταία του πνοή χθες Κυριακή 21 Ιουλίου.

Η είδηση του θανάτου του, σκόρπισε θλίψη σε όλους όσοι τον γνώρισαν αλλά και στην τοπική κοινωνία γενικότερα καθώς ήταν ιδιαίτερα αγαπητός.

Ηταν ενεργός πολίτης αλλά και αρχαιολόγος πεδίου μέχρι την τελευταία στιγμή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τρεις ημέρες πριν εισαχθεί στο Νοσοκομείο και παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, στις 27 Ιουνίου μετέβη στα Θοδωρού για την εκδήλωση στη μνήμη του Μπιάτζιο Τζουλιάνι, διοικητή της ενετικής φρουράς της νησίδας των Αγίων Θεοδώρων. Ηταν και ομιλητής σε εκδήλωση για τον Τζουλιάνι το ίδιο απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Ο Μιχάλης Ανδριανάκης είχε πλούσιο συγγραφικό έργο.

Στις 11 Ιουνίου, παρουσίασε το νέο του βιβλίο: “Χανιά: Μνημεία και Μνήμη”.

Ο ίδιος δεν έπαψε ούτε στιγμή να αγωνίζεται για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μνημείων των Χανίων.

Ο Μιχάλης Ανδριανάκης ήταν Αρχαιολόγος του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού (1975-2000) και διευθυντής της 13ης και 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (2000-2011). Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την αποκατάσταση των Βυζαντινών και Ενετικών Φρουρίων στην Κρήτη (2004-2013). Εργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια στην έρευνα και αποκατάσταση των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της Κρήτης.

Σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, αναφέρει:

«Υπάρχουν άνθρωποι που δεν φεύγουν ποτέ από κοντά μας. Άνθρωποι που με το έργο τους σμιλεύουν το χρόνο, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στον τόπο τους, οδηγός ζωής για την Κοινότητα που είχε την καλή τύχη να είναι μέλη της.

Ο Μιχάλης Ανδριανάκης είναι ένας τέτοιος άνθρωπος. Σπουδαίος Αρχαιολόγος, ενεργός πολίτης της κοινωνίας μας, μαχητής για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δεν έπαψε, μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, να συμμετάσχει στο πολιτιστικό γίγνεσθαι των Χανίων. Πριν ένα μήνα, παρουσιάσαμε το βιβλίο του, «Χανιά: Μνημεία και Μνήμη», στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Και λίγες μέρες μετά, συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργανώσαμε στη Μνήμη του Μπιάτζιο Τζουλιάνι, διοικητή της ενετικής φρουράς στο Νησάκι των Αγίων Θεοδώρων, στα Θοδωρού και στο Πνευματικό Κέντρο, όπου ήταν και ομιλητής.

Η πρόωρη εκδημία του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό, στα Χανιά, σε ολόκληρη την Κρήτη. Το έργο του παραμένει πάντα ζωντανό, μέσα από τις θέσεις που υπηρέτησε, τα Μνημεία που συντήρησε και αναστύλωσε, μέσα από την πλούσια βιβλιογραφία που μας άφησε παρακαταθήκη.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του.

Καλό Ταξίδι Φίλε Μιχάλη».

https://creta24.gr/thlipsi-gia-to-thanato-tou-michali-andrianaki/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button