Κιβωτός του Κόσμου: Με αγάπη, αλλά και με δημόσιο χρήμα
Ο ΙΕΡΕΑΣ Αντώνιος Παπανικολάου στις συνεντεύξεις του ισχυριζόταν ότι η Κιβωτός του Κόσμου δεν πήρε ποτέ χρήματα από το κράτος και ότι έπαιρνε μόνο από τους φτωχούς ανθρώπους τον οβολό τους. Η αλήθεια όμως είναι ότι, εκτός από το υστέρημα των φτωχών, είχε καταφέρει να λαμβάνει δωρεές επίσης από πλούσιους, αλλά και από το κράτος.
Ξεκίνησε το 1998 από ένα καφενείο στον Κολωνό και μέσα σε 25 χρόνια κατάφερε να αποκτήσει ένα δίκτυο με δομές σε Αθήνα, Πειραιά, Πωγωνιανή, Βόλο, Χίο και Καλαμάτα και μια τεράστια περιουσία με ακίνητα (διαμερίσματα, καταστήματα, οικόπεδα, εκτάσεις) σε όλη την Ελλάδα, ορεινή και νησιωτική.
Εξασφάλισε επίσης για το ίδρυμα του, που διοικούνταν από το οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον, μία ροή χρήματος από κάθε λογής δραστηριότητες και κανείς μέχρι τώρα, εκτός από τον π. Αντώνιο και την πρεσβυτέρα που είχε ρόλο μάνατζερ της Κιβωτού, δεν γνωρίζει ούτε τα ακριβή ποσά ούτε πού βρίσκονται αυτά.
Το ζευγάρι τα πρώτα χρόνια έμενε στον Κολωνό, δίπλα στην ενορία, μια περιοχή «με πολλά προβλήματα» όπως έλεγαν οι ίδιοι συχνά στις συνεντεύξεις τους. Ο μικρός μισθός ενός ιερέα, άλλωστε, δεν επέτρεπε πολυτέλειες, όπως και το λειτούργημά του.
Παρότι η έδρα της Κιβωτού όμως παρέμεινε, παρά την γιγάντωση της, στον Κολωνό, το ζευγάρι (σύμφωνα πάντα με όσα έλεγαν στις συνεντεύξεις τους) μετακόμισε στη Ραφήνα. Ο π. Αντώνιος εμφανιζόταν όλο και πιο σπάνια στον Κολωνό, αλλά το δίκτυό του και η ισχύς μεγάλωνε. Η Κιβωτός ήταν το δικό του success story. Μέχρι την περασμένη Πέμπτη.
Το 2021 η Κιβωτός πήρε δύο επιχορηγήσεις από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, 70.000 ευρώ και 10.000 ευρώ. Επίσης την ίδια χρονιά ο δήμος Αθηναίων δώρισε στην οργάνωση το ποσό των 10.000 ευρώ. Στα ταμεία της μπήκαν ακόμη 10.000 ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής το 2018 και 8.000 ευρώ την ίδια χρονιά από τη Βουλή.
Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα φροντίσουν να κάνουν οι αρχές είναι να ελέγξουν τα οικονομικά του ιδρύματος, για τα οποία υπήρχαν επίσης κάποιες καταγγελίες, αν και πέρασε ήδη σημαντικός χρόνος χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.
Ο πατήρ Αντώνιος επέμενε ότι συντηρούσε τις δομές της Κιβωτού μόνο από την αγάπη και την προσφορά του κόσμου, χωρίς κρατικό χρήμα, παρόλο που η ΜΚΟ του βρισκόταν στον κατάλογο με τις οργανώσεις που έχουν πάρει κρατικές επιχορηγήσεις.
Στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε στο Mega, λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών, υποστήριξε ότι η Κιβωτός «δεν έχει πάρει ποτέ χρήματα από το κράτος».
Η αγάπη του κόσμου, οι προσφορές του σε είδος και οικονομική βοήθεια ήταν πράγματι αυτά που στήριξαν την Κιβωτό στο ξεκίνημά της το 1998, όταν είχε την έδρα της στο ισόγειο ενός παλιού καφενείου στον Κολωνό. Οι δημόσιες σχέσεις και η προβολή του πατέρα Αντώνιου όμως της έδωσαν γρήγορα ώθηση μέσα από τη δημοσιότητα που πέτυχε.
Έτσι, πολύ γρήγορα ήρθαν οι διεθνείς διακρίσεις, οι βραβεύσεις και οι χορηγίες. Η μονίμως θετική προβολή που είχε όλα αυτά τα χρόνια από τα μίντια το έργο του ιερέα Αντώνιου Παπανικολάου «δημιούργησε την έξωθεν καλή μαρτυρία ότι η Κιβωτός είναι η πιο ασφαλής νησίδα προστασίας του παιδιού και της οικογένειας», αναφέρουν άνθρωποι από τον χώρο της φιλανθρωπικής δράσης.
Χάρη στον προβεβλημένο εμπνευστή της κατάφερε να γίνει σταθερό σημείο αναφοράς και να προσελκύσει χορηγούς στους οποίους συγκαταλέγονται οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις από τον χώρο του πολιτισμού, των μεταφορών, των κατασκευών, της ενέργειας και των τροφίμων.
Με όλους αυτούς τους πόρους, η Κιβωτός μέσα σε λίγα χρόνια εξελίχθηκε σε ένα πολυσύνθετο φιλανθρωπικό σχήμα με έξι παραρτήματα και σε άλλες πόλεις, ένα παιδικό χωριό στη Χίο, σπίτια φιλοξενίας, παιδικούς σταθμούς, διαμερίσματα, κοινωνικά ιατρεία, οδοντιατρεία, παντοπωλεία και κατασκηνώσεις. Παρείχε πλέον πολλαπλές υπηρεσίες συμβουλευτικής, ψυχολογικής και νομικής υποστήριξης, αλλά και ανεξάρτητα εκπαιδευτικά προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας, εκμάθησης ξένων γλωσσών αθλητικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.
Σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί στις δομές της για να υπηρετήσει όλο αυτό το πολυεπίπεδο και απαιτητικό έργο, δεν υπάρχει καμία διαφάνεια, όπως δεν υπάρχει και για τον αριθμό των ωφελουμένων της Κιβωτού αλλά και για τα έξοδα. Ένα μεγάλο μέρος του έργου που παρέχεται βέβαια δεν είχε κόστος για την οργάνωση, αφού αυτό προσφερόταν από τους εθελοντές.
Το όνομα της Κιβωτού βρίσκεται στο μητρώο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο οποίο καταγράφονται όλες οι ΜΚΟ που έχουν λάβει κρατικές επιχορηγήσεις, αλλά και στις λίστες κι άλλων υπουργείων. Περιλαμβάνεται επίσης στις οργανώσεις που λαμβάνουν χρήματα από τα έσοδα του κρατικού λαχείου και για το 2021 γνωρίζουμε ότι έλαβε 10.000 ευρώ.
Το 2021 η Κιβωτός πήρε δύο επιχορηγήσεις από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, 70.000 ευρώ και 10.000 ευρώ. Επίσης την ίδια χρονιά ο δήμος Αθηναίων δώρισε στην οργάνωση το ποσό των 10.000 ευρώ. Στα ταμεία της μπήκαν ακόμη 10.000 ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής το 2018 και 8.000 ευρώ την ίδια χρονιά από τη Βουλή. Το πάγωμα της χρηματοδότησης των 50.000 ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών που αποφασίστηκε μετά τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών δείχνει ότι πολύ σύντομα θα έπαιρνε και άλλο κρατικό χρήμα.
Ούτε τα ακίνητα της Κιβωτού προέρχονται μόνο από παραχωρήσεις ιδιωτών. Το 2014 η ΜΚΟ ίδρυσε τη δομή στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων. Όλες οι εγκαταστάσεις παραχωρήθηκαν μέσω ιδιωτικού συμφωνητικού που φέρει την υπογραφή της συζύγου του πατέρα Αντώνιου, Σταματίας Γεωργαντή.
Στα άνευ ανταλλάγματος παραχωρούμενα ακίνητα συμπεριλαμβάνονται ένα διαμέρισμα στα Ιωάννινα, δύο διαμερίσματα στην Πωγωνιανή, το ιστορικό κι εκπληκτικό κτίριο 5.500 τ.μ. της μαθητικής εστίας της Πωγωνιανής και μία δημοτική έκταση 300 στεμμάτων. Οι καταγγελίες κατά της Κιβωτού πάγωσαν τη δωρεάν παραχώρηση ενός ακόμη κρατικού ακινήτου 6.395 τ.μ. που βρίσκεται στην Ακαδημία Πλάτωνος. Πρόκειται για ένα κτίριο που ανήκει στο υπουργείο Εργασίας (ΕΦΚΑ).
Ο ιερέας Αντώνιος Παπανικολάου και η σύζυγός του θα ερευνηθούν από τη δικαιοσύνη για την οικονομική διαχείριση όλης αυτής της τεράστιας κινητής και ακίνητης περιουσίας που συγκέντρωσαν από τις δωρεές των απλών ανθρώπων αλλά και μερικών πολύ πλούσιων, καθώς και από τους κρατικούς πόρους που λάμβαναν. Δεν μπορεί όμως να μην εντυπωσιαστεί κανείς από το γεγονός ότι κατάφεραν από μία ΜΚΟ που έστησαν σε ένα καφενείο να δημιουργήσουν ένα πανίσχυρο δίκτυο πανελλαδικά, με τεράστια περιουσία, προβολή, προσβάσεις και πραγματική ισχύ.
Πολλές και διαφορετικές οι πηγές εσόδων της Κιβωτού:
Ιδιωτικό Συμφωνητικό με τον Δήμο Πωγωνίου
Επιχορήγηση από το Κρατικό λαχείο
Οικονομική ενίσχυση ύψους 10,000 ευρώ από την Περιφέρεια Aττικής.
πηγή: lifo