Κιβωτός του Κόσμου: Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών νέα καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση παιδιού
Ακόμη μία περίπτωση ασέλγειας ανηλίκου στις δομές της “Κιβωτού του Κόσμου” διερευνούν οι εισαγγελικές αρχές.
Τα στοιχεία αυτά για την ύπαρξη τρίτου ανήλικου θύματος προέκυψαν από κατάθεση πρώην εργαζόμενου. Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει 12 μάρτυρες, ενώ οι εισαγγελείς ανηλίκων αναμένεται να ζητήσουν τους απόρρητες αναφορές κοινωνικών λειτουργών για τα παιδιά ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται όσα έχουν καταγγείλει κακοποίηση αλλά και όσα υπάρχει υποψία ότι πιθανώς έχουν κακοποιηθεί. Την ίδια στιγμή, πρόσωπα από το περιβάλλον του πατέρα Αντώνιου, μετά από τα δημοσιεύματα ότι ο ιερέας είναι εξαφανισμένος, επικοινώνησαν με την Εισαγγελία και ενημέρωσαν ότι είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης όποτε του ζητηθεί.
Μία πληροφορία που έφτασε νωρίς σήμερα το πρωί στους αστυνομικούς στη Χίο, κινητοποίησε τις Αρχές, καθώς η πληροφορία αυτή ανέφερε πως κάποιοι από τους εργαζόμενους στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου στο νησί προσπαθούν να εξαφανίσουν στοιχεία.
Η πληροφορία για απόκρυψη στοιχείων που κινητοποίησε τις Αρχές
Νωρίτερα, μία πληροφορία που έφτασε νωρίς σήμερα το πρωί στους αστυνομικούς στη Χίο, κινητοποίησε τις Αρχές, καθώς η πληροφορία αυτή ανέφερε πως κάποιοι από τους εργαζόμενους στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου στο νησί προσπαθούν να εξαφανίσουν στοιχεία.
Οι αστυνομικοί ενημέρωσαν την Οικονομική Αστυνομία που αυτό το διάστημα διενεργεί σαρωτικό έλεγχο στα οικονομικά στοιχεία της ΜΚΟ και αυτή με τη σειρά της ενημέρωσε τον εισαγγελέα. Εκείνος με τη σειρά του έδωσε εντολή κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας να μεταβεί στη Χίο και να κατασχέσει από το συγκεκριμένο κτήριο παραστατικά, βιβλία εσόδων-εξόδων και γενικά όλα τα οικονομικά έγγραφα που θα βοηθήσουν στη διενέργεια της έρευνας.
Από νωρίς το πρωί μέχρι και αργά το απόγευμα το κλιμάκιο παρέμενε στο κτήριο και συνέχιζε τη συλλογή των στοιχείων.
Βροχή οι καταγγελίες για την κακομεταχείριση παιδιών μέσα στις δομές της ΜΚΟ
Την ίδια στιγμή, οι καταγγελίες για την κακομεταχείριση παιδιών εντός των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου» έχουν πάρει μορφή «χιονοστιβάδας»
Αποσβολωμένη παρακολουθεί η κοινή γνώμη τις εξελίξεις γύρω από την πολύκροτη υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», με τις καταγγελίες για σωματική βία και κακοποιήσεις παιδιών να μην σταματούν να βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας, ενώ την ίδια ώρα μορφή σκανδάλου έχει και η οικονομική διαχείριση της ΜΚΟ, με πολλές μαρτυρίες να κάνουν λόγο για την χλιδάτη ζωή που είχαν άτομα υψηλά στην ιεραρχία.
Οι καταγγελίες για την κακομεταχείριση παιδιών εντός των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου» έχουν πάρει μορφή «χιονοστιβάδας». Σύμφωνα με το MEGA άνθρωπος που εργαζόταν για πολλά χρόνια στις οικονομικές υπηρεσίες της δομής ανέφερε δύο σοβαρά περιστατικά.
Η δομή φιλοξενίας φαίνεται να έστελνε παιδιά στη Μυτιλήνη για να μαζέψουν ελιές, από εκτάσεις που ανήκαν σε μεγάλους γαιοκτήμονες της περιοχής. Εκείνα δεν έπαιρναν καμία αμοιβή για την εργασία τους, ενώ το ποσό κατέληγε στην «Κιβωτό του Κόσμου» με μορφή χορηγίας.
Η ΜΚΟ μάλιστα για να γίνεται εύκολα η μετακίνηση των παιδιών στα χωράφια, χαρακτήριζε το ταξίδι «εργασίας» σε κτήματα ως «εκπαιδευτικές» εκδρομές.
Επιπλέον ο τζίρος που είχε κάνει η Κιβωτός του Κόσμου τα τελευταία χρόνια φαίνεται να ξεπερνούσε τα 115 εκατ. ευρώ. Ο Εισαγγελέας διερευνά προς το παρόν τα 89 εκατ. ευρώ.
«Με έβαλαν για τρεις εβδομάδες στην απομόνωση»
Οι καταγγελίες σε βάρος πρώην στελεχών της «Κιβωτού του Κόσμου» αλλά και νυν στελεχών είναι πλέον δεκάδες καθώς, τα στόματα εν μέσω κοινωνικής κατακραυγής ανοίγουν μέρα με τη μέρα. Ο ένας μετά τον άλλον, πρώην τρόφιμοι αλλά και παιδιά που φιλοξενούνται ακόμη και τώρα στις δομές καταγγέλλουν «τα «βασανιστήρια», όπως περιγράφουν, που είχαν υποστεί άτομα μέσα στις δομές.
Σοβαρή χαρακτηρίζεται ακόμα μια καταγγελία που μεταδόθηκε από τη συχνότητα της ΕΡΤ. Πρόκειται για έναν πρώην τρόφιμο ο οποίος έχει μείνει για αρκετά χρόνια στις δομές της ΜΚΟ μαζί με τον αδερφό του και όπως καταγγέλλει είχε υποστεί ακόμα και το βασανιστήριο της απομόνωσης. Κάθε φορά που δεν συμμορφωνόταν με τις υποδείξεις των παιδαγωγών, η τιμωρία του ήταν η απομόνωση. Έχει μείνει για τρεις εβδομάδες με ένα πιάτο φαΐ, με μία καρέκλα και με ένα καναπέ κλειδωμένος σε ένα δωμάτιο, επειδή είχε τσακωθεί με κάποιον από τους παιδαγωγούς.
«Προσωπικές εμπειρίες που έχω ζήσει είναι η απομόνωση. Έχω μπει δυο, τρεις φορές στην απομόνωση με το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τις τρεις εβδομάδες, σε ένα δωμάτιο με μια καρέκλα κι ένα τραπεζάκι, μακριά από τα παιδιά. Έβγαινες μόνο για εργασία και ύστερα ξανά στο δωμάτιό σου, όπου σου έφεραν το φαγητό. Ήσουν κλειδωμένος εκεί μέσα σαν τιμωρία, ανάλογα τη συμπεριφορά σου», τόνισε ο νεαρός.
«Είχα καταλάβει ότι ήταν πιο κοντά (με κάποιους). Έπαιρνε και τον αδερφό μου. Έπαιρνε δύο συγκεκριμένα παιδιά που τους είχε δίπλα του. Το 19χρονο παιδί το έπαιρνε από παράρτημα σε παράρτημα. Ο αδελφός μου έχει μείνει από απουσίες γι αυτό το λόγο, επειδή κατέβαινε συχνά από την Καλαμάτα στην Αθήνα. Τον (19χρονο) τον είχε μαζί του καθημερινά, του ζήταγε ο πατέρας να του βγάζει τα παπούτσια, να τον περιποιείται. Ο αδερφός μου δεν μου είπε κάτι, λογικό είναι. Φοβάται νομίζω. Μια φορά έχω μιλήσει στο τηλέφωνο από τότε που έχω φύγει και άλλη μια φορά είχα πάει να πάρω κάτι χαρτιά από δικηγόρο και τον είχα δει τον αδερφό μου κατά τύχη. Όταν του είπαν να έρθει να μιλήσουμε ήταν φοβισμένο το παιδί. Πρώτη φορά τον είχα δει έτσι» κατέληξε ο πρώην τρόφιμος της «Κιβωτού του Κόσμου».
Αδειάζουν κρυφά μέχρι μυστικές θυρίδες
Την ίδια ώρα στο επίκεντρο των ερευνών της Οικονομικής Αστυνομίας, βρίσκονται τα εκατομμύρια ευρώ που πέρασαν από τα χέρια των ανθρώπων της «Κιβωτού του Κόσμου» και η χλιδάτη ζωή, με τα ακριβά αυτοκίνητα που φέρεται να έκανε ο πατήρ Αντώνιος και η πρεσβυτέρα του.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, πρώην κορυφαίο στέλεχος της ΜΚΟ, άδειασε με απόλυτη μυστικότητα, τραπεζική θυρίδα σε υποκατάστημα πιστωτικού Ιδρύματος στο κέντρο της Αθήνας.
Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», η πληροφορία έφτασε από υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη και από ελεγκτές της επιτροπής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος που ήδη ερευνούν την ΜΚΟ. Στην ίδια τράπεζα, σημειώνει η εφημερίδα, η «Κιβωτός του Κόσμου» φέρεται να διατηρούσε λογαριασμό ύψους 2 εκατ. ευρώ.
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα τελευταία 24ωρα υπήρξε προσπάθεια εξαΰλωσης και αλλοίωσης των ιχνών για τις συναλλαγές της ΜΚΟ που παρουσίαζε ετησίως κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και συνολικά πλεονάσματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ από δωρεές.
Η τραπεζική θυρίδα με το άγνωστο περιεχόμενο που αφαιρέθηκε άρον άρον προ 48 ωρών φέρεται ότι είχε ανοιχτεί στο όνομα της Κιβωτού του Κόσμου.
Το σχέδιο που δεν υλοποιήθηκε
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών της υπόθεσης, το μυστικό άδειασμα υπήρξε τόσο λόγω της δικαστικής έρευνας, με τον κίνδυνο να αναδειχθούν στοιχεία για διαρκή κερδοσκοπία των υπευθύνων του ιδρύματος, όσο και του κινδύνου δέσμευσης και κατάσχεσης του περιεχομένου της που μπορεί να αφορούσε και ενοχοποιητικά στοιχεία για τους υπεύθυνους της δομής.
Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα το κορυφαίο στέλεχος της Κιβωτού, είχε στόχο, αφού αδειάσει την θυρίδα, να ανοίξει νέα -σε άλλη τράπεζα- στο όνομα του στελέχους της ΜΚΟ. Φέρεται δε, να είχε ήδη ενημερώσει την τράπεζα για το άνοιγμα νέας θυρίδας χωρίς όμως το σχέδιο να υλοποιηθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Οικονομική Αστυνομία έχει φτάσει σε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Κιβωτός πρόκειται για Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), στην οποία η πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή, κατέχει το 50%, και το υπόλοιπο ποσοστό (50%) είναι στο όνομα της 86χρονης μητέρας του πατέρα Αντωνίου.
Οι δωρεές που έγιναν στην οργάνωση, από το 2017 έως το 2021 ξεπερνούν τα 27 εκατομμύρια ευρώ και εάν υπολογιστούν σε αυτές και τα περίπου 5 εκατομμύρια που έχουν δωριστεί μέσα στο 2022, τότε φτάνουμε στα σχεδόν 33 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μόλις έξι χρόνια.
Ο τζίρος της δομής φαίνεται να ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο εισαγγελέας αρμόδιος για το «μαύρο χρήμα» ερευνά τα 89 εκατομμύρια που ήταν οι δωρεές και οι χορηγίες που δίνονταν στην Κιβωτό του κόσμου, τα τελευταία 8 – 10 χρόνια.
Επιβεβαιώνουν την παιδική κακοποίηση οι νέες μαρτυρίες στην Εισαγγελία
Δύο νέες καταθέσεις μαρτύρων έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελικές αρχές για την υπόθεση, την ώρα που οι δημόσιες καταγγελίες διαδέχονται η μία την άλλη.
Τις δικές τους μαρτυρίες για περιστατικά σωματικής κακοποίησης ανηλίκων κατέθεσαν στις δύο εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την υπόθεση μία πρώην εργαζόμενη σε δομή της ΑΜΚΕ (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) και ένας πρώην φιλοξενούμενος της «Κιβωτού» που φέρεται να έχει πέσει και ο ίδιος θύμα ξυλοδαρμού.
Η μαρτυρία της πρώην εργαζόμενης συνηγορεί στα περί σωματικής βίας με θύματα φιλοξενούμενα παιδιά που κατέθεσε την Τρίτη 22 Νοεμβρίου, ο πρώτος μάρτυρας που κλήθηκε από τις εισαγγελείς Ανηλίκων Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη – Κυριακή Τσιχλή.
Τις επόμενες ημέρες αναμένονται τουλάχιστον τρεις ακόμα μαρτυρικές καταθέσεις, είτε από εργαζόμενους, είτε από παιδιά που φιλοξενήθηκαν σε δομές της ΜΚΟ και καταγγέλλουν κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος τους.
Κακοποιητική συμπεριφορά ακόμη και σε βρέφη
Eθελόντρια παιδαγωγός στο παράρτημα της «Κιβωτού» στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, αποκάλυψε κακοποιητικές συμπεριφορές ακόμη και σε βρέφη, που ήταν σε γνώση της ΕΛ.ΑΣ. από το 2015, καθώς η ίδια είχε προβεί σε εκτενή αναφορά για τη χρήση βίας από άτομα της δομής με επιστολή της προς τις αστυνομικές αρχές.
Όπως υποστηρίζει, είχε επικοινωνήσει και με τον πατέρα Αντώνιο ενημερώνοντας τον για την κακοποίηση των παιδιών. «Του είπα εδώ υπάρχουν κακές συμπεριφορές, υπάρχουν παιδαγωγοί που χτυπάνε παιδιά, πρέπει κάτι να κάνετε. Αντί να θεωρήσει εκείνους υπεύθυνους θεώρησε εμένα. Άρχισε να μου φωνάζει εμένα, ότι λέω ψέματα και ότι δεν είμαι καλά και μου έκλεισε το τηλέφωνο».
πηγή: creta24