Ενδοοικογενειακή βία: «Ανοίγουν στόματα» στην Κρήτη – Συγκλονιστικά στοιχεία
Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Κρήτη, με θύματα γυναίκες.
Σήμερα 25 Νοεμβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης κατά της βίας των Γυναικών, ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου, φέρνει στο «φως» της δημοσιότητας, στοιχεία για τις γυναίκες που αντίκρυσαν το σκληρό «πρόσωπο» της βίας.
Τα αποκαλυπτικά στοιχεία, είχε αποκαλύψει πρώτο το Creta24, με τη βοήθεια του Συνδέσμου.
Αξίζει να σημειωθεί, πως η δράση του Συνδέσμου, δεν περιορίζεται στα γεωγραφικά όρια της Κρήτης, καθώς τα περιστατικά που αντιμετωπίζει προέρχονται σχεδόν από όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, με αφορμή το βαρύ κλίμα του τελευταίου διαστήματος – αλλά και όσων έρχονται καθημερινά στην επιφάνεια και όσων συμβαίνουν στις τοπικές κοινωνίες, έχουν αρχίσει επιτέλους «να ανοίγουν στόματα».
Δείτε αναλυτικά, τα συγκλονιστικά στοιχεία του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου:
«Ο Φορέας μας στη διάρκεια του 2020 κλήθηκε να αντιμετωπίσει 256 περιστατικά. Στον Ξενώνα Κακοποιημένης Γυναίκας και Παιδιού φιλοξενήθηκαν 7 άτομα ενώ ελήφθησαν κοινωνικά ιστορικά από 237 άτομα. Το σύνολο των περιστατικών που έλαβαν συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη ήταν 211 και 1.899 ήταν οι ώρες συμβουλευτικής, από τις οποίες όμως εξαιρείται η άμεση αντιμετώπιση μέσω της Γραμμής SOS.
To 2021 τα στοιχεία μας δείχνουν, δυστυχώς, μια εικόνα επιδείνωσης καθώς o συνολικός αριθμός των εξυπηρετούμενων νέων περιστατικών αυξήθηκε και έφτανε τα 359 άτομα, από τα οποία 5 φιλοξενήθηκαν στον Ξενώνα. Ελήφθησαν κοινωνικά ιστορικά από 336 άτομα ενώ το σύνολο των περιστατικών που έλαβαν συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη ανήλθε σε 297. Η επιστημονική και με ενσυναίσθηση διαχείριση των περιστατικών από τους εξειδικευμένους επιστήμονες του Φορέα μας, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς ,Κοινωνιολόγους και Νομικούς, σε συνεργασία με την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη, προκάλεσαν πραγματικό «τσουνάμι» αποκαλύψεων και καταγγελιών κακοποιητικών συμπεριφορών, με αποτέλεσμα οι ώρες συμβουλευτικής – από όπου επίσης εξαιρείται η άμεση αντιμετώπιση μέσω της Γραμμής SOS – σχεδόν να διπλασιαστούν έναντι του 2020, φτάνοντας τις 3.861.
Τα στοιχεία για το 2022 αφορούν στο πρώτο δεκάμηνο, με τον συνολικό αριθμό των εξυπηρετούμενων νέων περιστατικών να ανέρχεται σε 281, ήδη δηλαδή έχουμε ξεπεράσει τα περιστατικά ολόκληρου του 2020 (256).
Καμία γυναίκα δεν χρειάστηκε φιλοξενία, ελήφθησαν κοινωνικά ιστορικά από 264 άτομα, 257 περιστατικά χρειάστηκαν συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη ενώ οι ώρες συμβουλευτικής έφτασαν ήδη τις 3.084».
πηγή: creta24