Ένα μνημείο της φύσης… ετών 3.000! Μία ελιά μάς καλεί να ανακαλύψουμε τα μυστικά της!
Ένα υπεραιωνόβιο ελαιόδεντρο χρειάζεται την προστασία μας!
Της Κατερίνας Μυλωνά
Ένα μνημείο της φύσης αποκαλύφθηκε στον Πανασό του Δήμου Γόρτυνας Ηρακλείου!
Ο κ. Νίκος Φουκάκης, φυσιολάτρης, απαθανάτισε μία υπεραιωνόβια ελιά που εκτιμάται πως είναι πάνω από 3.000 ετών!
Όπως λέει ο ίδιος στο Cretalive, στην περιοχή υπάρχουν πολλά μνημειακά ελαιόδεντρα ενώ είναι γνωστή η ελιά στη θέση Αγία Παρασκευή.
Το συγκεκριμένο που του υπέδειξε ένας άνθρωπος από την περιοχή, είναι ακόμα μεγαλύτερο και πιθανολογείται, χωρίς να έχει γίνει εκτίμηση από ειδικούς, ότι είναι και παλιότερο.
Η περίμετρός του είναι 11,5 μέτρα σε ύψος 80 εκατοστά από το έδαφος και η περίμετρός του επί εδάφους είναι 15,5 μέτρα!
Βρέθηκε στην περιοχή Μοναστήρια ή Λιβάδια και ήδη ο κ. Φουκάκης έχει επικοινωνήσει με τον σύλλογο της περιοχής προκειμένου να αναδειχθεί και να προστατευτεί. Βέβαια, το πρώτο βήμα είναι να βρεθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ελιάς.
Ο κ. Φουκάκης είναι λάτρης της φύσης και λειτουργεί με πάθος ερασιτέχνη, ασχολείται με την ορειβασία, την εξερεύνηση φαραγγιών και προσπαθεί να αναδεικνύει τις ομορφιές του τόπου του, όπως έγινε πρόσφατα με τον καταρράκτη Νυμφών.
Όπως λέει, ο στόχος του είναι το δέντρο να προστατευτεί και να γίνει επισκέψιμη η περιοχή. Εξάλλου, το μέρος προσφέρεται για φυσιολατρικές διαδρομές. Ο ίδιος στεναχωριέται γιατί ο Πανασός είναι ένα μέρος όχι τόσο γνωστό όσο θα έπρεπε και όσο του αξίζει, δεδομένης της ομορφιάς του τόπου.
Θα ήθελε, λοιπόν, οι αρμόδιοι, επιστήμονες και αρχές, να μελετήσουν το δέντρο και να το αναδείξουν κατάλληλα.
Η μνημειακή ελιά της Αγ. Παρασκευής
Από την περιοχή ξεχωρίζει ήδη ένα δέντρο, το ελαιόδεντρο αυτό έχει ανακηρυχθεί από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) ως «Μνημειακό» λόγω της ιδιαίτερης αισθητικής του ανάγλυφου και του μεγέθους του κορμού του.
Το ελαιόδεντρο που βρίσκεται στην θέση Αγ, Παρασκευή του Δημοτικού Διαμερίσματος Πανασός του παλιού Δήμου Ρούβα (συντεταγμένες Ν35ο 07,670 και ΕΟ 24ο 59,165 και υψόμετρο 447 m), ανήκει στην Εκκλησία χαρακτηριζόμενο ως Μοναστηριακό και είναι ποικιλίας χοντρολιάς εμβολιασμένης σε υποκείμενο Αγριελιάς.
Ο κορμός του δέντρου έχει ειδική αισθητική και φέρει αρκετά μεγάλη χαρακτηριστική ημικυκλική προεξοχή η οποία του προσδίδει σημαντική ιδιαιτερότητα.
Ο κορμός του δέντρου σε ύψος 0,8m από το έδαφος έχει μέγιστη διάμετρο (4,20m) και περίμετρο 10,60.m ενώ στην βάση του δέντρου έχει μέγιστη διάμετρο 4,50m και περίμετρο 12,10m.
πηγή: apokoronaslife