Πόρισμα καταπέλτης για το γηροκομείο στον Κορυδαλλό: «Υπάρχουν τρόφιμοι που φαίνεται να αγνοούνται»
Τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων περιγράφει έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το γηροκομείο στον Κορυδαλλό.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Τάνιας Γεωργιοπούλου για την Καθημερινή, παρά την απόφαση για σφράγισμα της μονάδας, πριν από περίπου τρία χρόνια, εκείνη συνέχιζε να λειτουργεί κανονικά. Μάλιστα, μεταβιβάστηκε σε νέο ιδιοκτήτη, ο οποίος, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έχει επιβαρυμένο παρελθόν.
Η Καθημερινή, επικαλούμενη την σχετική έκθεση, περιγράφει τις ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων, οι οποίοι ζούσαν δίχως φροντίδα, φορώντας βρόμικα ρούχα, ενώ κοιμόντουσαν σε λεκιασμένα κρεβάτια. Κανένας, δε, από τους χώρους του γηροκομείου στον Κορυδαλλό, στους οποίους η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, δεν είχε κάποιο αντικείμενο απασχόλησης ή διασκέδασης.
Παράλληλα, τα στοιχεία από το κέτερινγκ αποδεικνύουν τον υποσιτισμό των τροφίμων, καθώς αγοράζονταν λιγότερες μερίδες φαγητού -35 μερίδες για 56 άτομα. Τρόφιμοι φέρεται να ανέφεραν ότι δεν είχαν φάει μεσημεριανό, αν και ο υπεύθυνος, που φέρεται να είναι γιατρός, δήλωνε ότι αυτό δεν ισχύει.
Γηροκομείο στον Κορυδαλλό: Οι τρόφιμοι δεν είχαν φακέλους
Προβλήματα υπήρχαν και στην οργάνωση του γηροκομείου στον Κορυδαλλό, καθώς δεν υπήρχε φάκελος για τον κάθε ασθενή, ούτε αρχείο με τις εξετάσεις τους, με τους αρμοδίους να ισχυρίζονται ότι τα αποτελέσματα δίνονταν στους συγγενείς.
Την ίδια ώρα, δεν υπήρχε ούτε σύστημα καταγραφής των τροφίμων. Υπήρχε, δεν περίπτωση που τρόφιμοι που είχαν εντοπιστεί σε προηγούμενο έλεγχο, απουσίαζαν χωρίς αυτό να δικαιολογείται από κάποιο εξιτήριο ή θάνατο. «Υπάρχουν τρόφιμοι που φαίνεται να αγνοούνται», σημειώνει το πόρισμα, όπως γράφει η Καθημερινή.
Να σημειωθεί ότι, σε σχετική ανακοίνωση, η Περιφέρεια Αττικής είχε αναφέρει ότι εκτός από την αναστολή λειτουργείας, στο γηροκοκεμίο είχαν επιβληθεί πρόστιμα άνω των 300.000 ευρώ.
«Από το 2020 και κατόπιν σχετικών ελέγχων είχαμε προβεί στην επιβολή υψηλών προστίμων που ξεπερνούν τις 300 χιλιάδες ευρώ και είχαμε προχωρήσει στην έκδοση τριών αποφάσεων ανάκλησης της άδειας καθώς και σφράγισης της μονάδας, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών της και της χωρικής αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σ. Αντωνάκου.
Οι παραβάσεις που είχαν διαπιστωθεί αφορούσαν μεταξύ άλλων φιλοξενία υπεράριθμων ηλικιωμένων, επιβαρυντικές συνθήκες διαβίωσης, ελλιπές προσωπικό» ανέφερε η ανακοίνωση.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2020, «υπήρξε προσωρινή διαταγή του διοικητικού εφετείου Πειραιά αναστολής εκτέλεσης των τριών αποφάσεων της αντιπεριφερειάρχη για ανάκληση, διακοπή και σφράγιση της μονάδας» πρόσθετε.
πηγή: lifo