Φάρμακα: Ποια σκευάσματα αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 28% το 2022
Επιβεβαιώνεται σε σημαντικό βαθμό η αναφορά του Υπουργείου Υγείας ότι η ελληνική βιομηχανία φαρμάκων συνέδραμε ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των ελλείψεων, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του 2022 φαίνεται σημαντική άνοδος στα γενόσημα στην κατηγορία των αντιβιoτικών και των σκευασμάτων για το αναπνευστικό σύστημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας μελετών, IQVIA στην ευρύτερη κατηγορία των φαρμάκων κατά των λοιμώξεων για συστηματική χορήγηση, τα γενόσημα που διακινήθηκαν από τα ιδιωτικά φαρμακεία σημείωσαν αύξηση από πλευράς αξίας 28% φτάνοντας στα 27 εκατ. ευρώ, ενώ στην κατηγορία για το αναπνευστικό η αύξηση ήταν 12% φτάνοντας τα 52 εκατ. ευρώ.
Συνολικά η συνταγογράφηση γενοσήμων φάνηκε πως αυξήθηκε σε όλες τις κατηγορίες και για το λόγο αυτό παρουσίασαν αύξηση κατά 8,2%, αν και το μερίδιο αγορά τους εξακολουθεί να είναι το χαμηλότερο από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης και βρίσκεται μόλις στο 37%.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ και εξαιρώντας τα φάρμακα του νόμου 3816 τα οποία διακινούνται κυρίως από τα φαρμακεία του Οργανισμού, οι πιο «δαπανηρές» κατηγορίες συνταγογραφούμενων φαρμάκων, είναι τα σκευάσματα για το πεπτικό σύστημα και το μεταβολισμό, τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, το νευρικό σύστημα και τα σκευάσματα αίματος και αιμοποιητικού συστήματος.
Συνολικά οι 4 αυτές κατηγορίες με βάση τα στοιχεία της IQVIA, το 2022, έκαναν τζίρο της τάξης των 2,41 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 3,25%.
Δημοφιλείς κατηγορίες
«Δημοφιλέστερη» κατηγορία στην ελληνική φαρμακευτική αγορά έχει αναδειχτεί πλέον αυτή που περιλαμβάνει τα σκευάσματα πεπτικής οδού και μεταβολισμού, στην οποία ανήκουν και τα φάρμακα για το διαβήτη, αλλά και οι πραζόλες.
Συνολικά λοιπόν στην κατηγορία, στην εξεταζόμενη περίοδο διακινήθηκαν φάρμακα αξίας 810 εκατ. ευρώ, που είναι σημαντικά αυξημένη κατά περίπου 8%. Έτσι και το συνολικό μερίδιο της κατηγορίας διαμορφώθηκε στο 23,7%.
Στην κατηγορία αυτή παρά την αύξηση των διακινούμενων ποσοτήτων κατά 9%, τα μερίδια των γενοσήμων με βάση την αξία διατηρήθηκε σταθερό στο 9,4%.
Η δεύτερη «δημοφιλέστερη» κατηγορία φαρμάκων, είναι αυτή των σκευασμάτων για το καρδιαγγειακό σύστημα. Σύμφωνα λοιπόν με την IQVIA, στο εξεταζόμενο 12μηνο, διακινήθηκαν από τα ιδιωτικά φαρμακεία σκευάσματα για το καρδιαγγειακό σύστημα, αξίας 724 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 3%. Το δε μερίδιό της στη συνολική αγορά έφτασε το 21,2%. Εδώ σε ποσοστό 42,4% συνταγογραφούνται γενόσημα (από 38,8%).
Η τρίτη κατηγορία η οποία συνταγογραφείται ιδιαίτερα συχνά, είναι τα σκευάσματα για το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ). Σύμφωνα με τα στοιχεία, διακινήθηκαν από τα φαρμακεία συσκευασίες συνολικής αξίας 451 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μία οριακή μείωση σε σχέση με το 2021 ενώ το μερίδιο της διαμορφώθηκε στο περίπου 13,1%. Είναι μια ακόμη κατηγορία όπου τα γενόσημα αύξησαν ικανοποιητικά το μερίδιό τους σε αξία στο 34,8% από 33,5%.
Η τέταρτη σημαντικότερη φαρμακευτική κατηγορία είναι τα σκευάσματα αίματος και αιμοποιητικών οργάνων, στην οποία συνταγογραφήθηκαν φάρμακα αξίας 433 εκατ. ευρώ, όπως ακριβώς και 2021 και κατέχει μερίδιο στην αγορά 12,7%.
Και σ’ αυτή την κατηγορία τα μερίδια από πλευράς αξίας μειώθηκαν για τα γενόσημα τα οποία όμως κατέχουν χαμηλό μερίδιο έτσι κι αλλιώς. Συγκεκριμένα το μερίδιο των γενοσήμων ήταν 5% από 5,5%, ενώ αυξήθηκε για τα off patent στο 18,7% από 19,2%.
πηγή: creta24