Κρήτη

Τραγικό! Έως και 5 μήνες αναμονής για μια αξονική σε νοσοκομείο της Κρήτης

Η έλλειψη γιατρών στις δημόσιες δομές Υγείας ανά τη χώρας έχει οδηγήσει σε υπολειτουργία των νοσοκομείων και σε πολύμηνη αναμονή ακόμα και για μια απλή εξέταση, όπως στην Κρήτη.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) σίγουρα δεν διάγει μια από τις καλύτερες περιόδους, καθώς η αναμονή των ασθενών ακόμα και για μια απλή αξονική εξέταση χρειάζεται να περιμένουν ακόμα και 5 μήνες, με τους ιθύνοντες των νοσοκομείων να λένε «ελάτε τον Αύγουστο»!

Ένα από τα νοσοκομεία που πιέζεται πάρα πολύ είναι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ) και, σύμφωνα με μαρτυρία που δημοσιεύει η τοπική ιστοσελίδα neakriti.gr, δεν υπάρχει ραντεβού σύντομα ούτε για δείγμα και έτσι δημιουργούνται τεράστιες λίστες αναμονής.

Ραντεβού ύστερα από 5 μήνες για μια αξονική στην Κρήτη

Ο 48χρονος Γιώργος Θεοδώρου έχει να αντιμετωπίσει τώρα και την ανάγκη μιας αξονικής εξέτασης, μετά τη διάγνωση του γιατρού που τον παρακολουθεί ότι το ανεύρισμά του έχει μεγαλώσει επικίνδυνα. Στο ΠΑΓΝΗ, όμως, δεν υπάρχει δυνατότητα νωρίτερα από 5-6 μήνες να του κλείσουν πρωινό ραντεβού για την αναγκαία αυτή εξέταση και σε ιδιωτική κλινική που απευθύνθηκε, του ζήτησαν 180 ευρώ, που ο ίδιος δεν έχει τη δυνατότητα να βρει και να διαθέσει.

Στη θέση του Γιώργου Θεοδώρου, μάλιστα, βρίσκονται και εκατοντάδες άλλοι συνάνθρωποί μας στην Κρήτη, όχι μόνο ανασφάλιστοι αλλά ακόμα και ασφαλισμένοι, που απευθύνονται στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, το οποίο όμως δεν μπορεί να ανταποκριθεί απέναντί τους γρήγορα και οι ίδιοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξυπηρετηθούν στην ιδιωτική νοσοκομειακή περίθαλψη.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, τονίζει ότι τόσο για την περίπτωση του Γιώργου Θεοδώρου όσο και για πολλές ανάλογες περιπτώσεις θα ασκήσει πιέσεις στη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, προκειμένου να βρεθούν λύσεις. «Λόγω της υπερσυγκέντρωσης κόσμου πλέον στα δημόσια νοσοκομεία, η αναμονή είναι μεγάλη. Διότι από τη μία η συμμετοχή δυσκολεύει τον κόσμο να πληρώσει στον ιδιωτικό τομέα και, από την άλλη, η υπολειτουργία των υπόλοιπων νοσοκομείων “σπρώχνει” τον κόσμο να πηγαίνει στο μοναδικό νοσοκομείο, που ακόμα με πολύ μεγάλη δυσκολία, λειτουργεί καλύτερα από τα άλλα», σημειώνει ο κ. Βρύσαλης.

Βέβαια, ο Δημήτρης Βρύσαλης αναφερόμενος στον Γιώργο Θεοδώρου και σε όσους βρίσκονται στην κατάσταση αυτή, λέει πως «το Σωματείο μας κάνει τις προσπάθειές του να κάνουν τις εξετάσεις τους οι άνθρωποι αυτοί την ώρα που πρέπει και να διασφαλίζονται η υγεία και η ασφάλειά τους».

Πάνω από 6.000 κενές θέσεις γιατρών στις δημόσιες Δομές Υγείας

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρη Βρύσαλη, «οι πολύμηνες αναμονές για ραντεβού στα πρωινά ιατρεία καθυστερούν τη διάγνωση και θεραπεία χιλιάδων ασθενών, αυξάνοντας τη νοσηρότητα αλλά και τη θνητότητα από διάφορες χρόνιες παθήσεις, ενώ αναγκάζουν αρκετούς να πληρώσουν από την τσέπη τους για επίσκεψη στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και σε ιδιωτικά ιατρεία».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Οι πραγματικές αιτίες για τις μεγάλες αναμονές στα ΤΕΙ είναι η ανεπάρκεια των δημόσιων νοσοκομείων σε ιατρικό προσωπικό, αλλά και οι χρόνιες ελλείψεις της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Πάνω από 6.000 είναι οι κενές θέσεις γιατρών στις δημόσιες δομές Υγείας της χώρας και δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε με τις συνεχείς μετακινήσεις γιατρών μεταξύ τμημάτων και δομών ούτε με τις προσλήψεις περίπου 400 επικουρικών γιατρών του τελευταίου εξαμήνου ούτε με τις λίγες μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί (χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί), οι οποίες αντιστοιχούν σε λιγότερο από 25% των κενών θέσεων.

Τέλος, ο κ. Βρύσαλης σημείωσε: «Στην καθυστέρηση των ραντεβού στα ΤΕΙ, αλλά και στις λίστες χειρουργείων, συμβάλλει και η έλλειψη σε διάφορες ιατρικές ειδικότητες (π.χ. ρευματολόγοι, ενδοκρινολόγοι, αγγειοχειρουργοί, καρδιο/θωρακοχειρουργοί, παιδοχειρουργοί) από τα Νοσοκομεία Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου, με αποτέλεσμα κάποια τμήματα του ΠΑΓΝΗ να καλύπτουν τον πληθυσμό τριών ή και τεσσάρων νομών».

πηγή: apokoronaslife

%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%ad%cf%89%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-5-%ce%bc%ce%ae%ce%bd%ce%b5%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%ae%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%b9/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button