«Μπόνους» 300 ευρώ σε πάνω από 55.000 μακροχρόνια ανέργους
Ποιες οι προϋποθέσεις για το επίδομα
Περισσότεροι από 55.000 μακροχρόνια άνεργοι έχουν λάβει από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) το «μπόνους» των 300 ευρώ που θεσμοθετήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, με τον νόμο για τον εκσυγχρονισμό του τέως ΟΑΕΔ. Ηδη, χθες, η ΔΥΠΑ πίστωσε στους λογαριασμούς 8.122 μη επιδοτούμενων, μακροχρόνια ανέργων που κατήρτισαν ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης (ΑΣΔ) την εφάπαξ παροχή των 300 ευρώ. Οι πληρωμές εμφανίζονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων εντός 1-2 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή τους. Ετσι συνολικά η παροχή έχει καταβληθεί σε 55.634 δικαιούχους.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της υπηρεσίας, το «μπόνους» θεσμοθετήθηκε με τον νόμο «Δουλειές Ξανά» (ν. 4921/2022), με στόχο την ενεργοποίηση των μακροχρόνια ανέργων και δη όσων είναι εκτός αγοράς εργασίας για πάνω από πέντε έτη, μέσω της δημιουργίας επικαιροποιημένου ψηφιακού ΑΣΔ, βάσει του οποίου θα μπορούν να κατευθυνθούν σε δράσεις ανάπτυξης της απασχολησιμότητάς τους και εύρεσης εργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι της νέας παροχής είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που:
- Εχουν συμπληρώσει συνεχόμενη εγγεγραμμένη ανεργία άνω των πέντε ετών και κατόπιν καταρτίζουν ψηφιακό ΑΣΔ.
- Εχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ οι άγαμοι, 24.000 ευρώ οι έγγαμοι (προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο) ή 27.000 ευρώ οι μονογονεϊκές οικογένειες (προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο).
Οι δυνητικά δικαιούχοι θα πρέπει να εισέλθουν στην ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στο www.gov.gr με τους κωδικούς Taxisnet, να καταχωρίσουν ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού τους (IBAN) για την καταβολή της παροχής, καθώς και την οικογενειακή τους κατάσταση.
Εφόσον οι προϋποθέσεις πληρούνται, η καταβολή γίνεται αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Οσοι άνεργοι έχουν ήδη καταρτίσει Ατομικό Σχέδιο Δράσης (ΑΣΔ) θα πρέπει να το μετατρέψουν σε ψηφιακό ΑΣΔ. Συγκεκριμένα εισέρχονται με τους κωδικούς Taxisnet στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (eservices) της ΔΥΠΑ και επιβεβαιώνουν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία του ΑΣΔ, ώστε να μετατραπεί σε ψηφιακό ΑΣΔ.
Οσοι δεν έχουν ακόμη καταρτίσει ΑΣΔ θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού με εργασιακό σύμβουλο στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της περιοχής τους είτε μέσω τηλεδιάσκεψης (MyDYPAlive) είτε διά ζώσης.
πηγή: apokoronaslife