Τασμανία: Μια περιπέτεια χαμηλών τόνων στον Ειρηνικό Ωκεανό
Ακόμα κι αν δεν γνωρίζεις κατά πού πέφτει η Τασμανία, σίγουρα ξέρεις τον Ταζ ή αλλιώς Διάβολο της Τασμανίας: τον δημοφιλή χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων από τα Looney Tunes της Warner Bros. Εκτός από καρτούν, βέβαια, ο Διάβολος της Τασμανίας είναι και σαρκοφάγο μαρσιποφόρο, που εξακολουθεί να ενδημεί στο νησί, αν και τα τελευταία χρόνια απειλείται με εξαφάνιση.
Η Τασμανία –ή αλλιώς «Tassie», όπως την αποκαλούν χαϊδευτικά– είναι ένα μικρό νησί σε σχήμα (σχεδόν) καρδιάς, αποκομμένο από την ηπειρωτική χώρα της Αυστραλίας, το οποίο εσχάτως γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη. Μια διαφορετική εικόνα από εκείνη που επικρατούσε παλιότερα, όταν οι περισσότεροι τη θεωρούσαν ένα ρουστίκ μέρος με αγροίκους κατοίκους, οι οποίοι σε υποδέχονταν με καραμπίνες στα χέρια, εάν για κάποιον λόγο βρισκόσουν εντός των χωραφιών τους.
Η εικόνα έχει σίγουρα τις υπερβολές της, πάντως δεν υπήρχε τότε καμία αίσθηση κοσμοπολιτισμού στο νησί. Έτσι, το μόνο που αντιλαμβάνονταν οι λίγοι επισκέπτες ήταν η καταπληκτική, απόκοσμη φύση του. Ήταν άλλωστε αυτή που κράτησε την Τασμανία μακριά από τη βάρβαρη παρέμβαση του Ανθρώπου, διατηρώντας την ως ένα αμάλγαμα από ολόλευκες, εξωτικές παραλίες, κοραλλένια νερά, ερεικώνες δίπλα σε κακοτράχαλα βουνά, οργιώδη βλάστηση τύπου Νέας Ζηλανδίας (με άφθονες φτέρες), άγονες πεδιάδες, βαλτότοπους και ηφαιστειογενή τοπία.
Διατρέχοντας το νησί
Ενάντια στη προηγούμενη φήμη της, η σημερινή Τασμανία ανθίζει σιγά-σιγά, έχοντας να προσφέρει μοναδικές φυσικές και πολιτιστικές εμπειρίες, αλλά και μια ενδιαφέρουσα γαστρονομική σκηνή. Πράγματα, δηλαδή, τα οποία κυριολεκτικά αλλάζουν το παιχνίδι, όπως αντιλήφθηκαν και τα τοπικά ξενοδοχεία, που ολοένα και αυξάνουν, προσελκύοντας φίλους της άγριας φύσης, της σύγχρονης τέχνης, gourmet foodies, αλλά και λάτρεις του κρασιού. To σίγουρο είναι, πάντως, ότι το νησί εξακολουθεί να απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να ζήσουν μια περιπέτεια χαμηλών τόνων εκτός mainstream δικτύου, στην ανεξερεύνητη πλευρά του «Down Under», όπως λένε χαριτολογώντας την περιοχή της Αυστραλίας.
Την Τασμανία μπορείς να τη διασχίσεις άνετα με αυτοκίνητο, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Ωστόσο, η τεράστια ποικιλία των εναλλασσόμενων τοπίων –προϊστορικά δάση, θάλασσες, βράχια, βουνά, μια δαντελένια ακτογραμμή, μέρη τραχιά και δύσβατα και άλλα σμιλεμένα και λεία, σκεπασμένα με μια αέρινη, λευκή σκόνη– σε ωθεί να εξερευνήσεις βαθύτερα. Κάνοντάς το, λοιπόν, θα βρεις ότι σε αυτό το απομακρυσμένο κομμάτι γης έχει αναπτυχθεί μια φυσιολατρική κουλτούρα βασισμένη σε υπαίθριες δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ποδηλασία και ιστιοπλοΐα, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων. Ακόμα και οι φίλοι του γκολφ, σημειωτέον, θα βρουν εδώ θαυμάσια γήπεδα, αλλά και πολύ οργανωμένες εγκαταστάσεις.
Εντωμεταξύ, τα «σπρέι» που δέχεται το νησί από την Ανταρκτική σε όλη τη διάρκεια του έτους, οι συχνές βροχές και το δροσερό κλίμα με τον «καθαρότερο αέρα στον κόσμο» (όπως θα ακούσετε να λένε), συμβάλλουν στην ιδιαιτερότητα αυτής της νησιωτικής πολιτείας της Αυστραλίας. Προσθέτοντας, έτσι, στην παράξενη φύση της και στην ιδιαίτερη γαστρονομία και οινοπαραγωγή της –πλέον, μάλιστα, τα τασμανικά κρασιά έχουν δημιουργήσει τη δική τους διεθνή τάση, θεωρούμενα από τα καλύτερα στον κόσμο.
Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι εξακολουθεί και φαντάζει περίεργο πώς μία από τις πιο άγριες από άποψη φύσης πολιτείες της Αυστραλίας μετατράπηκε σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό. Ωστόσο πρέπει να λάβει κανείς υπόψη ότι τα ποικίλα μικροκλίματα του νησιού, καθώς και το άφθονο, ποιοτικό –και κυρίως φυσικό– νερό, επιτρέπουν σε όλα τα προϊόντα που καλλιεργούνται εδώ να ευδοκιμήσουν. Μάλιστα, φύεται ακόμα και το γιαπωνέζικο wasabi, το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον από τα γκουρμέ εστιατόρια.
Αξίζει επίσης να σημειώσουμε πως, παλαιότερα, τόσο η απομόνωση, όσο και η φτώχεια του νησιού ανάγκασε τους Ευρωπαίους αποίκους του να τελειοποιήσουν τις μεθόδους καλλιέργειας από νωρίς, ώστε να επιβιώσουν. Ακόμη και σήμερα, οι τασμανικοί νόμοι όσον αφορά τη γεωργία και την κτηνοτροφία είναι πολύ αυστηροί: για παράδειγμα, όλα τα ζωντανά που παράγουν κρέας εκτρέφονται αποκλειστικά χωρίς ορμόνες.
Το κρασί, τώρα, όπως ήδη είπαμε, ανήκει στα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της Τασμανίας. Η παραγωγή, βέβαια, είναι σαφώς μικρότερη σε σύγκριση με τις πολιτείες της ηπειρωτικής Αυστραλίας. Τα φημισμένα αφρώδη λευκά, όμως, που καλύπτουν το 40% της παραγωγής του νησιού, είναι παγκόσμιας κλάσης. Κάντε λοιπόν μια στάση στο μπαρ «Lucinda» (πήρε το όνομά του από το ομώνυμο τραγούδι του Tom Waits), στην καρδιά της πρωτεύουσας Hobart (Χόμπαρτ), για ένα χαλαρό σνακ ή για μεσημεριανό, απολαμβάνοντας παράλληλα μια γευσιγνωσία από δυνατές χρονιές με τοπικούς οίνους.