Κρήτη

Κρήτη: Ανοίγει ο δρόμος για το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών

Αναδείχτηκε ανάδοχος για την ανάθεση του συνόλου των μελετών που απαιτούνται να γίνουν για να ανεγερθεί το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Κρήτη. Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου επικύρωσε το πρακτικό της επιτροπής διαγωνισμού σε σχέση με τον ανάδοχο της μελέτης του έργου με ποσοστό έκπτωσης 56.79 % γεγονός που ανοίγει το δρόμο για τη συμβασιοποίηση του έργου.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ekriti, το έργο έχει περάσει κυριολεκτικά από φωτιά και σίδερο, μετά από άγονους διαγωνισμούς που προηγήθηκαν και από διάφορα εμπόδια τα οποία τελικά αναχαιτίστηκαν με αποτέλεσμα και πλέον έχει φτάσει σε ωριμότητα ο σχεδιασμός της ανάθεσης της τεχνικής μελέτης του έργου.

Σύμφωνα με το Δήμο Ηρακλείου, η σκοπιμότητα δημιουργίας και λειτουργίας Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στο Ηράκλειο αποτελεί προτεραιότητα επειδή ικανοποιείται ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας που επιλέγει αυτό τον τρόπο διάθεσης του σώματος του μετά θάνατο που αποτελεί συνταγματικό του δικαίωμα.

Επίσης πρόκειται για μια υποδομή που έχει περιβαλλοντικό όφελος, είναι οικονομικά και κοινωνικά συμφέρων ο τρόπος διάθεσης του σώματος μετά θάνατον λόγω του κορεσμού των νεκροταφείων και ιδίως στις μεγάλες πόλεις.

Το όλο θέμα «τρέχει» με εντολή του Δημάρχου Ηρακλείου κ. Β.Λαμπρινού που έχει ξεκαθαρίσει ότι σήμερα, μεταφέρονται νεκροί κυρίως σε ξένες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Βουλγαρία, για αποτέφρωση μέσα από μια εξαιρετικά σύνθετη αν όχι δαιδαλώδη γραφειοκρατικά και απαιτητική οικονομικά διαδικασία. Άρα η δημιουργία ενός αποτεφρωτηρίου στην Κρήτη θα αλλάξει άρδην την κατάσταση που σήμερα επικρατεί, και θα δώσει εναλλακτική λύση σε δεκάδες συμπολίτες που επιθυμούν να μην ταφούν αλλά επιλέγουν τη λύση της καύσης.

Το αποτεφρωτήριο που πρόκειται να ανεγερθεί θα είναι χαμηλής όχλησης δραστηριότητα και δεν θα λειτουργεί επιβαρυντικά στο περιβάλλον. Πρόκειται να ανεγερθεί σε μια έκταση 45 στρεμμάτων νοτιοανατολικά της Ν. Αλικαρνασσού σε ιδιόκτητη δημοτική έκταση, η οποία έχει χαρακτηριστεί από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως χώρος νέου νεκροταφείου, καθώς πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Ο συγκεκριμένος χώρος είναι εύκολα προσβάσιμος και από το ΒΟΑΚ και από τον οδικό άξονα Ηράκλειο- Βιάννος και από όλες τις πύλες εισόδου. Μάλιστα είχε επιλεγεί από τον παλαιό (Καποδιστριακό) Δήμο Ν.Αλικαρνασσού για τη δημιουργία νεκροταφείου και είχαν γίνει και μια σειρά από συνοδευτικές μελέτες στην κατεύθυνση αυτή προκειμένου να ελεγχθεί υδρογεωλογικά.

Σε ό,τι αφορά στην εσωτερική διαμόρφωση του χώρου, το αποτεφρωτήριο σύμφωνα με το νόμο, χρειάζεται μια έκταση δύο έως τεσσάρων στρεμμάτων, για να αναπτυχθούν σωστά οι εγκαταστάσεις του και οι βοηθητικοί χώροι που απαιτούνται. Σύμφωνα πάντα με τη δημοτική Αρχή θα τηρηθούν και όλες οι προδιαγραφές που ο νόμος ορίζει σε σχέση με την τριπλή δενδροφύτευση περιμετρικά του αποτεφρωτηρίου, ώστε να υπάρχει και ένα φυσικό κάλυμμα και σε σχέση με την αισθητική διαμόρφωση του χώρου.

πηγή: apokoronaslife

%ce%ba%cf%81%ce%ae%cf%84%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%af%ce%b3%ce%b5%ce%b9-%ce%bf-%ce%b4%cf%81%cf%8c%ce%bc%ce%bf%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%bf-%ce%b1%cf%80%ce%bf/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button