Κρήτη

Τι λένε οι Κρητικοί δύτες για την τυχαία ανακάλυψη: «Φωνάζαμε κάτω από το νερό»

Μια ανάσα πριν την επέτειο της Μάχης της Κρήτης, η θάλασσα του Ρεθύμνου αποκαλύπτει τα μυστικά της, με μια συγκλονιστική ανακάλυψη που ήρθε στο φως από τον βυθό της περιοχής να ενώνει κομμάτια της ιστορίας του τόπου.

Ο λόγος για το γερμανικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο βρέθηκε κρυμμένο στον βυθό της θάλασσας του Ρεθύμνου. Οι ιστορικές καταγραφές δείχνουν πως το συγκεκριμένο αεροσκάφος κατέπεσε πιθανότατα το 1942 από μηχανική βλάβη, με ένα εκ των τριών ατόμων που επέβαιναν σε αυτό να σώζεται από ντόπιο, κάνοντάς του μάλιστα ένα δώρο!

Βομβαρδιστικό

Οι δύτες που εντόπισαν το γερμανικό πολεμικό αεροσκάφος τύπου Junkers Ju 88, μετά από στίγμα που έλαβαν, μιλούν αποκλειστικά για την ανατριχιαστική στιγμή που το αντίκρισαν στα νερά στην περιοχή ακρωτηρίου Μαυρομούρι. Οι ίδιοι, συγκινημένοι, εξομολογούνται τα συναισθήματα που τους κατέκλυσαν όταν αντίκρισαν το μεγαλεπήβολο εύρημα.

“Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr στο σημερινό ρεπορτάζ παρουσιάζει φωτογραφίες όπου φαίνεται η άριστη κατάσταση στην οποία έχει διατηρηθεί εδώ και 82 χρόνια το επιβλητικό αεροσκάφος, εύρημα που θα μπορούσε να αποτελέσει τουριστικό πόλο έλξης, ενώ σχετικό βίντεο που εξασφάλισε η “ΚΡΗΤΗ TV” προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως το αεροσκάφος είχε τριμελές πλήρωμα και, σύμφωνα με τις καταγραφές, κατέπεσε πιθανότατα στις 8 Σεπτεμβρίου του 1942, με το ένα μέλος του, όπως προαναφέραμε, σύμφωνα με πληροφορίες να διασώζεται από ντόπιο.

«Οι στιγμές ήταν μαγικές, δεν είναι κάτι συνηθισμένο να βρίσκεις κάτι τέτοιο στους βυθούς της Κρήτης. Είναι πολύ κοντά στο Ρέθυμνο, λιγότερο από 2 μίλια η απόσταση. Το βάθος είναι καλό, περίπου 21 μέτρα, η ορατότητα είναι αρκετά καλή και για μας ήταν ένα “θείο δώρο”, γιατί ήταν συγκινητικές οι στιγμές της πρώτης επαφής. Δεν το περιμέναμε. Περιμέναμε να βρίσκαμε κάποιο σωρό από παλιοσίδερα και ήταν μεγάλη η έκπληξή μας όταν το βρήκαμε σε αυτήν την κατάσταση, που θεωρείται, για ναυάγιο 80 χρόνων, πολύ καλή», τόνισε περιγράφοντας τις στιγμές που έζησε ο ερασιτέχνης δύτης, συνεργάτης Paradise Dive Center, Στέλιος Μανταδάκης.

Βομβαρδιστικό

«Το καλύτερο που μπορεί να γίνει με αυτό το ναυάγιο είναι… να μη γίνει απολύτως τίποτα. Τα ναυάγια τα σεβόμαστε, δεν τα πειράζουμε, τα αφήνουμε στον χώρο τους και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τα παρατηρούμε. Είχε 3 άτομα πλήρωμα. Τα 2 σκοτώθηκαν ή πνίγηκαν και το τρίτο άνοιξε αλεξίπτωτο και διασώθηκε, βγήκε στην παραλία και τον περιέθαλψε ένας ντόπιος, στον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε δώρο ένα ζευγάρι κιάλια», σημείωσε ο ίδιος.

«Μαζευτήκαμε, ξεκινήσαμε και όντως μερικά λεπτά μετά είδαμε μια σκιά στον βυθό και όσο πλησιάζαμε αντικρίσαμε ένα πολύ όμορφο σε καλή κατάσταση ναυάγιο αεροσκάφους. Όλοι ξεκινήσαμε με μικρές προσδοκίες και λέγαμε ότι μετά από 80 χρόνια θα είναι χτυπημένο, πυροβολημένο. Όταν το είδαμε ολόκληρο, ενθουσιαστήκαμε. Αρχίσαμε να φωνάζουμε κάτω από το νερό. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας ότι είναι σε τόσο καλή κατάσταση και ότι θα δούμε τέτοιες λεπτομέρειες», περιέγραψε τις στιγμές έντονης χαρά και συγκίνησης που έζησαν με την ανακάλυψη του συγκεκριμένου ναυαγίου ο επίσης ερασιτέχνης δύτης, συνεργάτης Paradise Dive Center, Βαγγέλης Στεφανάκης. 

Όπως σημείωσε ο ερευνητής-επιχειρηματίας Δημήτρης Σκαρτσιλάκης, «πρόκειται ξεκάθαρα για ένα Junkers Ju 88. Ο τύπος αυτός ήταν η ραχοκοκκαλιά της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας εκείνης της εποχής. Μπορούμε να πούμε ότι ήταν το 2ο σε παραγωγή αεροσκάφος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έβγαλε περίπου 15.000 κομμάτια και είχε τρία άτομα πλήρωμα. Μπορούσε να μεταφέρει μέχρι και 3 τόνους βομβών, αλλά ήταν ένα αεροσκάφος πολλαπλών χρήσεων, όχι μόνο βομβαρδιστικό. Λειτούργησε και σαν αναγνωριστικό, νυχτερινό μαχητικό. Είχε πολλές χρήσεις», σημείωσε ο κ. Σκαρτσιλάκης.

Βομβαρδιστικό

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «στη μάχη της Κρήτης χρησιμοποιήθηκε σε ρόλο εγγύς υποστήριξης και το συγκεκριμένο κατά τα φαινόμενα έπεσε το 1942, δηλαδή πάνω από ένα χρόνο μετά τη Μάχη της Κρήτης. Κατά 90% έχει βρεθεί η ταυτότητα του αεροσκάφους. Όμως, για να είμαστε σίγουροι, πρέπει να ταυτοποιήσουμε την ταμπέλα με τον αριθμό πλαισίου, το οποίο δεν είναι τόσο εύκολο, αλλά είναι εφικτό. Κατά πάσα πιθανότητα οι πληροφορίες μας είναι σωστές για το συγκεκριμένο. Είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση και αυτό φαίνεται γιατί δεν έχουν αποκολληθεί μεγάλα τμήματα. Η ζημιά είναι από την αναγκαστική προσθαλάσσωση που έγινε, γιατί έχει σπάσει ο θόλος από γυαλί που είχε μπροστά, προφανώς από τις πιέσεις του νερού που δέχτηκε, κι ίσως εκεί είναι που σκοτώθηκε και το πλήρωμα».

Βομβαρδιστικό

Ο κ. Σκαρτσιλάκης κατέληξε λέγοντας πως «η υπόλοιπη άτρακτος και τα φτερά που είδα είναι σε πολύ καλή κατάσταση και κατά τη γνώμη μου από τη μια μπορεί να αποτελέσει ένα καταδυτικό τουριστικό αξιοθέατο, από την άλλη είναι το καλύτερο αεροσκάφους αυτού του τύπου που έχω δει προσωπικά να σώζεται και θα μπορούσε να εκτεθεί. Με βάση τις γερμανικές καταγραφές απωλειών, από τα τρία άτομα φαίνεται πως απωλέσθησαν τα δύο. Τώρα, αν αυτό ως καταγραφή όντως ταιριάζει με τις μαρτυρίες των ντόπιων, που φαίνεται ότι ταιριάζει, τότε έχουμε μια δεμένη υπόθεση και μια πλήρη καταγραφή του γεγονότος».

Πηγή: neakriti

Τι λένε οι Κρητικοί δύτες για την τυχαία ανακάλυψη: «Φωνάζαμε κάτω από το νερό»

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button