Ανησυχία υπαρχει ως προς τα αποθέματα νερού στην Κρήτη
Eιδικά στην ανατολική πλευρά του νησιού, φέτος το καλοκαίρι, το πρόβλημα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονο.
Οι μειωμένες βροχοπτώσεις του φετινού χειμώνα δεν κατάφεραν να γεμίσουν τους επιφανειακούς ταμιευτήρες, με αποτέλεσμα η στάθμη του νερού στα φράγματα να είναι χαμηλή.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, στην οποία ανήκει η Διεύθυνση Υδάτων και είναι υπεύθυνη για την ορθή διαχείριση και την προστασία του νερού, καλεί όλους και κυρίως τους αγρότες να είναι προσεκτικοί όσον αφορά τις ποσότητες νερού που χρησιμοποιούν.
Η κ. Μαρία Κοζυράκη, γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, εχει τονίσει εξάλλου ότι ανεξάρτητα του τι συμβαίνει τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο θα πρέπει να αλλάξουν πολλά. «Σε πολλές περιοχές, όπως η Μεσσαρά, τα Αστερούσια, ο Αθερινόλακος, η Σητεία, η Ιεράπετρα, εδώ και περισσότερο από 20 χρόνια έχουμε φαινόμενα εκτεταμένης ερημοποίησης και βέβαια η έλλειψη νερού είναι συνισταμένη του μεγάλου προβλήματος».
Ενα πρόβλημα που οξύνεται στις τουριστικές περιοχές, καθώς εκεί λειτουργούν και μια σειρά από μεγάλες ξενοδοχειακές Μονάδες. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Δήμου Χερσονήσου, στον οποιο ο πληθυσμός δεκαπλασιάζεται κάθε τουριστική περίοδο. Ενας αριθμός τεράστιος αν αναλογιστεί κανείς πως οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 30.000 περίπου.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με τις έρευνες που αφορούν τον τουρισμό, ο μέσος τουρίστας ξοδεύει τρεις φορές περισσότερο νερό από τον κάτοικο ενός τόπου. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς το μέγεθος του προβληματος για περιοχές που δέχονται μεγάλο τουριστικό όγκο, τι σημαίνει αυτό για τη διαθεσιμότητα και τη διαχείριση του νερού.
Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι εκκλήσεις όλων των Δημάρχων για συμμόρφωση με τους κανόνες χρήσης του νερού, που έχουν εκδοθεί εδώ και καιρό, με στόχο να περιοριστεί η σπατάλη και η αλόγιστη χρήση. Χαρακτηριστικές είναι δε και οι ανακοινώσεις Δήμων με έντονο το αγροτικό στοιχείο, όπως είναι αυτοί της Φαιστού, της Γόρτυνας και της Βιάννου. Εκεί οι Δημοτικές Αρχές θέσπισαν κανόνες, ωστε να αξιοποιηθεί το νερό που υπάρχει στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, σωστά και με τα κατάλληλα δίκτυα.
Η φετινή χρονιά
Σε ότι αφορά την τρέχουσα περίοδο, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι το νησί θα αντέξει, παρά τις μειωμένες βροχοπτώσεις του φετινού χειμώνα.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ (Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης – Αποχέτευσης Ηρακλείου) Γιώργος Βουρεξάκης εμφανίζεται αισιόδοξος όσον αφορά την υδατική επάρκεια της πόλης για το καλοκαίρι, αρκεί να μην έχουμε πολλά επεισόδια σκόνης σε συνδυασμό με πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Αυτό που εχει τονιστεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι πως με βάση τις μετρήσεις για τα αποθέματα, δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την ύδρευση φέτος. Αν όμως τον επόμενο χειμώνα έχουμε ακόμη μία χρονιά χωρίς βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, οι συνθήκες θα επιδεινωθούν και το καλοκαίρι του 2025 θα είναι πολύ χειρότερο και από του 2018.
Την ίδια ωρα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης σε συνεργασία με τους δήμους και τους ΤΟΕΒ (Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων), που διαχειρίζονται το νερό ανά περιοχή, πραγματοποιησε ενημερώσεις και στους αγρότες ώστε να χρησιμοποιούν ορθολογικά το νερό.
Σύσκεψη για τη διαχείριση του νερού
Σύσκεψη συνεργασίας με αποκλειστικό της θέμα, την «ποιότητα του νερού και τα απαραίτητα έργα» στην ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Κεραμειών του Δήμου Χανίων, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, υπό την προεδρεία του Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ. Άρη Παπαδογιάννη, του Αντιδημάρχου Χανίων, κ. Ιωάννη Νικηφοράκη και της Αντιπροέδρου της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., κ. Νίκης Αποστολάκη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κοντοπούλων – Κατωχωρίου κ. Στυλιανός Μπούρλος, ο κ. Βασίλης Καστρινάκης, μέσω τηλεδιάσκεψης ο Διευθυντής Διαχείρισης του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, κ. Βαγγέλης Μαμαγκάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες του Ο.Α.Κ..
Στη διάρκεια της, επισημάνθηκαν οι τρόποι και προτεραιοποιήθηκαν σε αρχικό στάδιο τα έργα που πρέπει να μελετηθούν και να προγραμματιστούν τα επόμενα χρόνια, ώστε οι κάτοικοι και οι παραγωγοί των Κεραμειών, να απολαμβάνουν ακόμη καλύτερη ποιότητα νερού, στην ύδρευση αλλά και την άρδευση.
«Έγινε μια παραγωγική πρώτη συζήτηση. Ο στόχος είναι κοινός και προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνήσαμε να εργαστούμε. Τα Κεραμειά τα επόμενα χρόνια μπορούν να διαθέτουν ακόμη καλύτερης ποιότητας νερό, μετά από τις απαραίτητες παρεμβάσεις που πρέπει να προηγηθούν, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων. Θα ακολουθήσει αμέσως μετά την επικείμενη καλοκαιρινή περίοδο, μια δεύτερη συνάντηση, ώστε να καταλήξουμε στις απαραίτητες παρεμβάσεις και να γίνει ο σχετικός προγραμματισμός», ανέφερε ο κ. Άρης Παπαδογιάννης.