Απορρίφθηκαν τα αιτήματα αναβολής των ασφαλιστικών μέτρων για εκατοντάδες συμβασιούχους των ΟΤΑ
Αγωνία για την τύχη εκατοντάδων συμβασιούχων ΟΤΑ και δημοτικών υπηρεσιών
Περισσότεροι από 1.000 συμβασιούχοι που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ ή μέσω κοινωφελών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και συνεχίζουν να εργάζονται εδώ και χρόνια με προσωρινές διαταγές και αναβολές, κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους εφόσον η δικαστική απόφαση είναι αρνητική γι’ αυτούς.
Παρότι οι εργαζόμενοι, που υπολογίζονται σε περισσότερους από 1.000, ζητούν, όπως και οι δήμοι και η Περιφέρεια, αναβολή στη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει με αίτημα να παραμείνουν στις εργασίες τους, τα αιτήματά τους, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, απορρίπτονται από τις συνθέσεις των δικαστηρίων.
Το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου βρίσκεται στον κλοιό εκατοντάδων συμβασιούχων που καρδιοχτυπούν για το εργασιακό τους μέλλον, αλλά και συγγενών τους. Το παρών δίνουν εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών και της Περιφέρειας, αλλά και άλλων φορέων που βρίσκονται στο πλευρό των συμβασιούχων, τονίζοντας τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας που θα προκύψουν σε διάφορες υπηρεσίες σε περίπτωση που αυτοί οι άνθρωποι κληθούν να αποχωρήσουν από τις δουλειές τους.
Ενδεικτικά είναι τα όσα ανέφερε η αρμόδια για το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου Ηρακλείου αντιδήμαρχος Μαρία Κανναβάκη. Η ίδια στάθηκε στα προβλήματα που θα προκύψουν στο δήμο εφόσον αποχωρήσουν οι 650 συμβασιούχοι των οποίων το εργασιακό μέλλον κρίνεται σήμερα. Πρόκειται όπως είπε «για εργαζόμενους που δουλεύουν στο δήμο με δικαστικές παρατάσεις και αναβολές για χρόνια, ακόμη και από το 2015, έχουν αποκτήσει εξειδίκευση και η απουσία τους θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε υπηρεσίες, όπως οι κοινωνικές, οι τεχνικές, οι διοικητικές, η οικονομική». Ιδιαίτερα στάθηκε στους 206 συμβασιούχους της Υπηρεσίας Καθαριότητας, η οποία συνολικά διαθέτει 450 εργαζόμενους για την οποία ανέφερε ότι δεν θα μπορεί να λειτουργήσει, εφόσον η δικαστική απόφαση σήμερα είναι αρνητική. Η ίδια μάλιστα, υποστήριξε, ότι «ενδεχόμενη αποχώρηση των συμβασιούχων της Καθαριότητας εγκυμονεί κινδύνους για την δημόσια υγεία».
Οι συνέπειες της πιθανής απώλειας των συμβασιούχων οδήγησε στην ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου να στηρίξει το αίτημα των εργαζομένων για αναβολή, όπως και έγινε, παρότι αυτό απορρίφθηκε από το Δικαστήριο. Ανάλογη απόφαση ελήφθη και από την Περιφέρεια Κρήτης, καθώς σήμερα κρίνεται από το δικαστήριο η τύχη 94 συμβασιούχων της. Συνολικά, όπως ανέφερε ο κ. Βοργιάς, σήμερα εκδικάζονται 20 υποθέσεις συμβασιούχων στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου. Εν αναμονή των δικαστικών αποφάσεων, τόσο ο ίδιος όσο και η κ. Καναβάκη, αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τονίζουν πως η μόνη λύση στο πρόβλημα μπορεί να δοθεί με νομοθετική ρύθμιση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στην Καθαριότητα του δήμου Ηρακλείου Μιχάλη Καρασάββα, ήδη έχει υποβληθεί πρόταση σχεδίου νόμου προς το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο δίνει λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα όχι μόνο για τους συμβασιούχους, αλλά και για τους ΟΤΑ. Σε κάθε περίπτωση, όπως διαμήνυσε ο ίδιος, οι εργαζόμενοι με τους δικηγόρους τους θα δώσουν τη μεγαλύτερη, όπως την χαρακτήρισε, δικαστική μάχη που έχουν δώσει ως τώρα με την ελπίδα ότι θα δικαιωθούν. Και όπως, πρόσθεσε, θέλουν δίπλα τους τους πάντες, αλλά ουσιαστικά με έμπρακτη στήριξη και όχι “για ψηφοθηρικούς λόγους”.
πηγή: apokoronaslife