Κρήτη

Γιάννης Μανούσακας Βλαντάς: Για τη διασύνδεση υψηλής τάσης Χανιά – Δαμάστα Ηρακλείου

Τα τελευταία 5 χρόνια , έχω την τιμή να συμμετέχω , ως εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος Χανίων στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης.

Γράφει ο Γιάννης Μανούσακας Βλαντάς
Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης ΠΕ Χανίων – Μέλος Επιτροπής Περιβάλλοντος Περιφέρειας Κρήτης

Η επιτροπή αυτή είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα και όχι αποφασιστικού , καθώς την τελική υπογραφή την έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκησης Κρήτης.

Στην επιτροπή αυτή , ζητάνε γνώμη , εταιρείες ή οργανισμοί που για Μελέτες Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων ή ανανέωση των όρων που έχουν λήξει !

Οι προτάσεις μας οι οποίες έχουν «τεκμηριωμένες θέσεις» , λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν από την αδειοδοτούσα αρχή.

Εάν απλά λες ένα όχι και απορρίπτεις την Χ μελέτη , χωρίς να τεκμηριώνεις τον λόγο που ψηφίζεις το όχι , το οποίο πρέπει να βασίζεται σε περιβαλλοντολογικούς λόγους απόρριψης και όχι επειδή το απαιτεί ο όχλος , τότε την απόφαση του ΟΧΙ την αναιρεί εάν θέλει η αποκεντρωμένη διοίκηση και δέχεται την Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Όρων , όπως την καταθέτει ο ενδιαφερόμενος , αυτούσια ή προσθέτει ή αφαιρεί τμήματα αυτής.

Όσα χρόνια συμμετέχω στην επιτροπή αυτή , έχουμε διαχειριστεί  πολύ σημαντικά έργα της Κρήτης !

Αλλά εύκολα , άλλα δύσκολα !

Έργα που φέρνουν την Κρήτη στο μέλλον που της αξίζει και έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί χρόνια τώρα.

Σήμερα λοιπόν , στην συνεδρίαση συζητήσαμε το έργο του ΑΔΜΗΕ , διασύνδεσης υψηλής τάσης Χανιά – Δαμάστα Ηρακλείου.

Ένα έργο στρατηγικής σημασίας και απαραίτητο για την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης.

Ένα έργο που θα βάλει τέλος στα φουγάρα της Ξυλοκαμάρας και Γαζίου , κάτι το οποίο το ξέρουν καλά όσοι ζουν κοντά στα εργοστάσια αυτά.

Η μελέτη του ΑΔΜΗΕ , για την οποία έχει γίνει μεγάλος ντόρος , ειδικά στα Χανιά , αναφέρει τοποθέτηση πυλώνων υψηλής τάσης κατά μήκος της Κρήτης , περνώντας μέσα από πολλούς δήμους και κοντά σε οικισμούς.

Ακούσαμε προσεκτικά όλους τους παρευρισκόμενους , Δημάρχους και φορείς  και αναλύσαμε τις προτάσεις τους αναλυτικά.

Η πρόταση της επιτροπής ήταν , ΝΑΙ στο έργο αλλά με όρους τους οποίους αναμένουμε να μας φέρει ο ΑΔΜΗΕ τεκμηριωμένους πίσω , πριν φτάσει στην Αποκεντρωμένη για αδειοδότηση.

Όρους που αλλάζουν το έργο αυτό ριζικά , εξετάζοντας σοβαρά και την υπογειοποίηση ή την πόντιση στη θάλασσα.

Όρους που θα λάβει σοβαρά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην τελική της απόφαση.

Με ένα ξερό ΟΧΙ ,χωρίς τεκμηρίωση , που κάποιοι παρευρισκόμενοι ήθελαν να ακούσουν και τίποτα άλλο πέραν αυτού , δεν γνωρίζουν ότι με την απόφαση αυτή η Αποκεντρωμένη θα δεχτεί την Μελέτη του ΑΔΜΗΕ όπως την καταθέτει , αυτούσια.

Και στην απόφαση μας αυτή εξετάζουμε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον , οι οποίες έχουν επιστημονική βάση και φυσικά λαμβάνουμε σοβαρά και είναι καθοριστική η άποψη της υπηρεσίας περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης που αποτελείται από επιστημονικό προσωπικό και για το συγκεκριμένο θέμα δεν ήταν αρνητική ως αρμόδια υπηρεσία.

Είδαμε λοιπόν μια δυσαρέσκεια κάποιων παρευρισκομένων που το μόνο που ήθελαν να ακούσουν ήταν ένα ξερό ΟΧΙ , χωρίς να γνωρίζουν τις συνέπειες του !

Κανένας μα κανένας της επιτροπής δεν έχει λιγότερη ευαισθησία για το περιβάλλον , από οποιονδήποτε άλλον που για λόγους που αυτός ξέρει , έχει άλλη άποψη.

Όλοι μα όλοι , ένα πράγμα ζητάμε !

Το καλό της Κρήτης , την ανάπτυξη αυτής με σωστό τρόπο και σεβασμό στο περιβάλλον.

Όλα τα παραπάνω , ώστε να προλάβω τα αυριανά θέματα που θα δημοσιευτούν στον τύπο και στο διαδίκτυο , για να μην διαστρεβλώθούν αλλά και για να γνωρίζουν όσοι δεν ξέρουν τις διαδικασίες των αδειοδοτήσεων τέτοιου τύπου.

Και το να λαϊκίζεις είναι εύκολο , δύσκολο είναι να μπορείς να δίνεις λύσεις.

Γιάννης Μανούσακας Βλαντάς: Για τη διασύνδεση υψηλής τάσης Χανιά – Δαμάστα Ηρακλείου

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button