Κρήτη

Δύο παιδικοί φίλοι από τον Άγιο Νικόλαο τα κατάφεραν – Έφτιαξαν την κρητική βότκα

Δύο νέοι από την Κρήτη, με κοινές μνήμες από τα χαρούμενα οικογενειακά γλέντια στα καζανέματα στην Κριτσά, έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα

Συνεταιρίστηκαν, έφτιαξαν το 2023 το John & Michael Distillery, το δικό τους ποτοποιείο στο όμορφο χωριό και δημιούργησαν μια κρητική βότκα ανώτερης ποιότητας με αρώματα εσπεριδοειδών, που την απολαμβάνουν ήδη οι πελάτες των 5άστερων ξενοδοχείων της Ελούντας.

Για το ταξίδι της Blunar vodka του Γιάννη Σγουρού και του Μιχάλη Μαθιουδάκη που μόλις ξεκίνησε, μίλησαν στο patris.gr οι εμπνευστές της, οι οποίοι αν και δεν είχαν μέχρι πρόσφατα επαγγελματική σχέση με το αντικείμενο, έχουν ήδη ακούσει πολύ κολακευτικά σχόλια για το ποτό τους. Ο Γιάννης έχει σπουδάσει μηχανολόγος μηχανικός και ο Μιχάλης οικονομικές επιστήμες, ωστόσο εδώ και χρόνια μελετούν και πειραματίζονται, φτιάχνοντας ρούμι, αμαρέτο, τζιν.

Αρώματα εσπεριδοειδών από τον τόπο τους

«Στην αρχή δεν ήταν πετυχημένες προσπάθειες, κάθε άλλο. Τα πράγματα όμως άλλαξαν όταν αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την δική μας βότκα, γιατί ποτέ δεν βρίσκαμε κάποια να μας αρέσει, στα μαγαζιά που πηγαίναμε». Μετά από πειράματα 5 ετών, έφτιαξαν μια βότκα που τους αντιπροσωπεύει.

Με απαλή «δεμένη» γεύση -το οινόπνευμα δεν σου καίει το λαιμό-αρώματα ντόπιων φρούτων και όνομα εμπνευσμένο από την πανσέληνο, που βλέπουμε στα κρητικά βουνά. «Η βότκα μας, λένε ο Γιώργος και ο Μιχάλης, είναι αρωματισμένη με εκχυλίσματα εσπεριδοειδών, λεμόνι, πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, λάιμ, περγαμόντο.

Το οινόπνευμα, με το οποίο φτιάχνεται, προέρχεται από απόσταγμα καλαμποκιού. Μοναδικό χαρακτήρα τής δίνουν και το νερό, που προέρχεται από τις πηγές του χωριού της Κριτσάς, αλλά κι η παραγωγική διαδικασία. Το νερό υπόκεινται επεξεργασία, κατά την οποία διατηρεί τα απαραίτητα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα, αλλά και στη γεύση του ποτού.

Η διαδικασία του αρωματισμού γίνεται μέσω της μεθόδου της εκχυλίσεως, κατά την οποία συλλέγονται διάφορα μέρη από τα φρούτα σε διαφορετικά στάδια της ωρίμανσής τους. Τα μέρη των φρούτων παραμένουν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο οινόπνευμα ώστε να δώσουν τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται. Με αυτόν τον τρόπο, τα αρώματα και οι γεύσεις τους μένουν «ζωντανά».

Η μπλε πανσέληνος στα λασιθιώτικα βουνά

«Όσο για το όνομα, το εμπνευστήκαμε από την μπλε πανσέληνο του Αυγούστου, το φεγγάρι που βλέπαμε να ξεπροβάλει στο οροπέδιο του Καθαρού, στα λασιθιώτικα βουνά», είπαν. Η premium Blunar vodka της Κριτσάς, που έχει τιμή λιανικής τα 32,5 ευρώ, είναι μόνο η αρχή. Σε 2-3 χρόνια βγαίνει στην αγορά η παλαιωμένη τους τσικουδιά, στο άμεσο μέλλον το κρητικό αμαρέτο και σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλα αλκοολούχα ποτά με ντόπιες πρώτες ύλες, από τους ταλαντούχους ποτοποιούς.

Δύο παιδικοί φίλοι από τον Άγιο Νικόλαο τα κατάφεραν – Έφτιαξαν την κρητική βότκα

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button