Κρήτη

Μαρκογιαννάκης: Οι πολίτες βλέπουν στην καθημερινότητά τους τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους

Την ανάγκη της διαρκούς μέριμνας για την ασφάλεια των πολιτών στο ψηφιακό περιβάλλον της σύγχρονης εποχής ανέδειξε ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, τοποθετούμενος ως εισηγητής της πλειοψηφίας στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την εφαρμογή ευρωπαϊκής Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες. «Η Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες καθορίζει το πλαίσιο και τον μηχανισμό για τον εντοπισμό, την επισήμανση και την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου από το διαδίκτυο.

Οι κανόνες αυτοί έχουν στο επίκεντρό τους τόσο την πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση των παράνομων διαδικτυακών δραστηριοτήτων, την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και την προστασία των ανηλίκων».

Ο Βουλευτής Χανίων είχε την ευθύνη εισήγησης του σχεδίου νόμου στις διατάξεις του οποίου περιλαμβάνονταν εκτός από την εφαρμογή της Πράξης και σημαντικές ψηφιακές καινοτομίες για τη λειτουργία των φορέων του δημοσίου. Ανάμεσα στις ρυθμίσεις αυτές ξεχωρίζουν αυτές για την κατάργηση του φωτοαντιγράφου του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας και την αυτεπάγγελτη αναζήτηση ψηφιακών πιστοποιητικών από τις ίδιες τις υπηρεσίες ώστε να μην επιβαρύνονται οι πολίτες.

«Το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα δεν είναι κανένα άλλο από τη διευκόλυνση των πολιτών στις καθημερινές συναλλαγές τους με το κράτος και την αποφυγή της ταλαιπωρίας. Λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες συναλλαγές, καλύτερη εξυπηρέτηση. Τρία πράγματα που οι πολίτες ζητούν από το κράτος χρόνια τώρα και πλέον σιγά σιγά γίνονται πραγματικότητα», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκογιαννάκης.

Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Μαρκογιαννάκης είχε την ευκαιρία να κάνει έναν σύντομο απολογισμό των ψηφιακών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης τα τελευταία 5 χρόνια: «Η δημιουργία του gov.gr ήταν η αρχή για την ανάπτυξη πολλών και σημαντικών εφαρμογών που έδωσαν στους πολίτες την αίσθηση της δημιουργίας ενός ψηφιακού κράτους: στη μεγάλη εκστρατεία του εμβολιασμού, στις υπηρεσίες υγείας – με την άυλη συνταγογράφηση και το ΜyHealth- στο νέο ψηφιακό φορολογικό περιβάλλον.

Αναπτύχθηκαν μέσα σε αυτή την πενταετία χιλιάδες ψηφιακές υπηρεσίες και διενεργήθηκαν δισεκατομμύρια – κυριολεκτικά – διαδικτυακές συναλλαγές. Είναι χαρακτηριστικά ορισμένα στατιστικά: α) 206% είναι η μέση ετήσια αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών των Ελλήνων πολιτών με το Δημόσιο από το 2008 έως το 2022. Aπό 9 εκατ. συναλλαγές το 2018 σε 772 εκατ. συναλλαγές το 2022 και περισσότερες από 1,45 δισεκατομμύρια το 2023! β) Κονδύλια ίσα με το 4% του ΑΕΠ επενδύονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης στην ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών και υπηρεσιών. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μαρκογιαννάκης: Οι πολίτες βλέπουν στην καθημερινότητά τους τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button