Κρήτη

Ξενοδοχεία στην Κρήτη: Ανειδίκευτοι και ανήλικοι καλύπτουν την έλλειψη προσωπικού

Καταγγελία για επιβολή “ποινικής ρήτρας” σε ξενοδοχοϋπαλλήλους σε περίπτωση που παραιτηθούν -Δείτε εικόνα

Η τουριστική σεζόν ξεκίνησε ευοίωνα σε ότι αφορά τον αριθμό των επισκεπτών. Παρ’ όλα αυτά η υποστελέχωση, τα κενά και η έλλειψη προσωπικού αποτελούν για ακόμα μία χρονιά το μεγάλο “αγκάθι” για τα ξενοδοχεία της Κρήτης.

Σε πανελλαδικό επίπεδο υπολογίζεται έλλειψη προσωπικού στο 80% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα τουρισμού και εστίασης. Σε επίπεδο Κρήτης 60.000 άτομα εργάζονται συνολικά στον ξενοδοχειακό τομέα με τις κενές θέσεις να υπολογίζονται σε πάνω από 5.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε στο Cretalive ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων, Ζαχαροπλαστών & Βοηθητικού Προσωπικού Κουζίνας ν. Ηρακλείου κ. Νεκτάριος Μωυσάκης.

«Τα προβλήματα που μαστίζουν τον κλάδο είναι πάρα πολύ μεγάλα και διαχρονικά. Ο τουρισμός μπορεί να ανεβαίνει σε ότι αφορά την επισκεψιμότητα όμως οι εργαζόμενοι έχουν πολλά και σοβαρά προβλήματα όπως είναι η υπερεργασία. Ένας εργαζόμενος καλύπτει πολλές κενές θέσεις εργασίας και φθάνει να δουλεύει 12ώρα μέχρι και 14 ώρες την ημέρα» επισημαίνει ο ίδιος.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Μωυσάκης, αποτελεί κοινή πρακτική κάποιων ξενοδόχων στην Κρήτη να προσλαμβάνουν ανειδίκευτο προσωπικό όπως Ρομά οι οποίοι εκτελούν εργασίες στις οποίες δεν απαιτείται εκπαίδευση και γνώσεις όπως βοηθητικό προσωπικό, κηπουροί και μεταφορές ιματισμού.

«Αυτή τη στιγμή εργάζονται περισσότερα από 1.000 άτομα σε ξενοδοχεία στο νομό Ηρακλείου. Όταν υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού οι ξενοδόχοι αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να στραφούν σε οποιαδήποτε λύση» τονίζει.

Ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου βάζει μία ακόμα κρίσιμη παράμετρο στο φλέγον ζήτημα της έλλειψης προσωπικού στον τουριστικό κλάδο λέγοντας πως κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια αυξάνονται στην Επιθεώρηση Εργασίας οι αιτήσεις από ανήλικους.

Μόνο το 2023 οι αιτήσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την Επιθεώρηση Εργασίας, ήταν περίπου 1.000 ενώ τα προηγούμενα χρόνια κυμαίνονταν από 150 έως 200 «και δυστυχώς κάθε χρόνο αυξάνεται το νούμερο αυτό».

«Και εκεί έχουν στραφεί οι εργοδότες για να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας. Εργάζονται ακόμα και στην κουζίνα, στην υποδοχή, στα μίνι μάρκετ που υπάρχουν μέσα στα ξενοδοχεία». Σε κάθε περίπτωση η νομοθεσία προβλέπει αυστηρούς κανόνες για την εργασία των ανηλίκων «τους οποίους οφείλουν οι εργοδότες να τηρούν και να ελέγχονται» υπενθυμίζει ο κ. Μωυσάκης λέγοντας ταυτόχρονα πως «δυστυχώς οι κανόνες σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται. Οι ανήλικοι εργάζονται ως ενήλικες εργαζόμενοι».

Η συγκεκριμένη παράμετρος αποτελεί ένα λεπτό ζήτημα «που πρέπει να μας βάλει σε ένα μεγάλο προβληματισμό» λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων.

Τι προβλέπει η νομοθεσία για την εργασία ανηλίκων

Ανήλικοι που έχουν συμπληρώσει το 15ο αλλά όχι το 16ο έτος της ηλικίας τους καθώς και ανήλικοι που φοιτούν σε γυμνάσια, λύκεια, και κάθε τύπου τεχνικές ή επαγγελματικές σχολές, δημόσιες ή ιδιωτικές αναγνωρισμένες από το κράτος, επιτρέπεται να εργαστούν έως έξι ώρες την ημέρα και τριάντα ώρες την εβδομάδα.

Περαιτέρω για ανήλικους άνω των 16 ετών, ο χρόνος εργασίας τους δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις οκτώ ώρες την ημέρα και τις σαράντα ώρες την εβδομάδα.

Τέλος, απαγορεύεται η υπερωριακή απασχόληση των ανηλίκων, καθώς και η απασχόλησή τους κατά τις νυχτερινές ώρες, δηλαδή από 22:00 έως 06:00.

Η ελάχιστη ημερήσια ανάπαυση ορίζεται σε τουλάχιστον δώδεκα συνεχείς ώρες, στις οποίες πρέπει να περιλαμβάνεται το χρονικό διάστημα από τις δέκα το βράδυ μέχρι τις έξι το πρωί. Όταν ο ημερήσιος χρόνος εργασίας υπερβαίνει τις τεσσερισήμισι ώρες, παρέχεται διάλειμμα τριάντα τουλάχιστον συνεχών λεπτών.

Επίσης, η ημερήσια απασχόληση των ανηλίκων που φοιτούν σε γυμνάσια ή λύκεια κάθε τύπου ή τεχνικές επαγγελματικές σχολές, δημόσιες ή ιδιωτικές, αναγνωρισμένες από το Κράτος, αρχίζει ή λήγει δύο τουλάχιστον ώρες μετά τη λήξη ή πριν από την έναρξη των μαθημάτων, αντίστοιχα.

Επιπλέον οι ανήλικοι εργαζόμενοι δικαιούνται ως ελάχιστη εβδομαδιαία ανάπαυση δύο συνεχείς ημέρες, εκ των οποίων η μία είναι Κυριακή.

Ο χρόνος που διαθέτει ο ανήλικος όταν εργάζεται σε επιχείρηση, στα πλαίσια ενός συστήματος με εναλλαγή θεωρητικής ή/και πρακτικής κατάρτισης ή πρακτικής άσκησης ή μαθητείας, συνυπολογίζεται στο χρόνο εργασίας. Όταν ο έφηβος απασχολείται από περισσότερους εργοδότες, οι ημέρες εργασίας και οι ώρες εργασίας που πραγματοποιεί αθροίζονται.

Καταγγελία για επιβολή “ποινικής ρήτρας” εναντίον ξενοδοχοϋπαλλήλων

Την ίδια ώρα αλγεινή εντύπωση προκαλεί η προσπάθεια επιβολής “ποινικής ρήτρας” σε ξενοδοχοϋπαλλήλους σε περίπτωση που παραιτηθούν.

Η καταγγελία έγινε από Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου και αφορά σε ξενοδοχείο που βρίσκεται στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου. Σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρονται στη σχετική ανακοίνωση το ξενοδοχείο έδωσε στους εργαζόμενους “να υπογράψουν σύμβαση με όρο ότι θα καταβάλλουν στην εταιρία ποινική ρήτρα ίση με το ύψος του μισθού τους από 8/5 έως 30/6 αν παραιτηθούν σε αυτό το διάστημα. Δηλαδή σχεδόν δύο μισθούς”.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται:

“Αυτό που διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα, τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς, την εφαρμογή των όποιων συλλογικών συμβάσεων είναι η μαχητική στάση των εργαζομένων, η διεκδίκηση μέσα και έξω από τα ξενοδοχεία απαιτητικών αιτημάτων. (…) Οι ξενοδόχοι να είναι προετοιμασμένοι. Δεν πρόκειται να δείξουμε ανοχή σε εκβιασμούς και τρομοκράτηση των εργαζομένων!”.

Ξενοδοχεία στην Κρήτη: Ανειδίκευτοι και ανήλικοι καλύπτουν την έλλειψη προσωπικού

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button