Κρήτη

Οι κυριότερες αιτίες θανάτου στην Κρήτη – 6.071 περισσότεροι νεκροί σε ένα έτος

Tα καρδιολογικά προβλήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα μας – Σχεδόν 1 στους 4 πεθαίνει από καρκίνο – Ποιοι είναι οι κανόνες πρόληψης

Μεγάλη αύξηση της τάξης του 4,9% στους θανάτους καταγράφηκε στη χώρα μας το 2020, σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Όπως διαπιστώνεται στη συγκεκριμένη έρευνα, τη “μερίδα του λέοντος” στους θανάτους έχουν τα καρδιολογικά προβλήματα και τα εγκεφαλικά, των οποίων ο αριθμός, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Καρδιολογίας Εμμανουήλ Σκαλίδης, παρά τη μείωσή τους σε κρούσματα, συνεχίζει και είναι υψηλός, πράγμα που οφείλεται στην εκφυλιστικότητα που έχουν. Αρκετά υψηλά ποσοστά κατέχουν οι θάνατοι από καρκίνο και κορωνοϊό.

Ειδικότερα, το 2020 έχασαν τη ζωή τους 131.025 (66.162 άνδρες και 64.863 γυναίκες) πολίτες στη χώρα μας, ενώ το προηγούμενο έτος είχαν πεθάνει 124.954 (63.079 άνδρες και 61.875 γυναίκες) άτομα.

Η πρώτη αιτία θανάτου

Τα καρδιολογικά προβλήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, από καρδιά έχασε τη ζωή του το 2020 το 23,9% των πολιτών στην Ελλάδα. Παράλληλα, τα εγκεφαλικά αποτελούν το 9,9% των θανάτων. Επειδή και οι δύο αιτίες συνδέονται και προβλήματα από το κυκλοφορικό, αθροιστικά από καρδιαγγειακές νόσους έχασαν τη ζωή τους 45.741 ασθενείς.

Το neakriti.gr επικοινώνησε με τον καθηγητή Καρδιολογίας-Αιμοδυναμικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Εμμανουήλ Σκαλίδη, ο οποίος έκανε σαφές πως τα καρδιολογικά προβλήματα είναι εκφυλιστικά νοσήματα. Όσο υπάρχει πρόοδος της ηλικίας, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος νόσησης από καρδιολογικό πρόβλημα. Η πρόληψη είναι αναγκαία.

«Δυστυχώς, τα καρδιολογικά νοσήματα είναι εκφυλιστικά. Έχει βέβαια μειωθεί ο συνολικός αριθμός θανάτων σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Όσο μεγαλώνει η ηλικία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να νοσήσει ένας άνθρωπος από κάποιο καρδιολογικό νόσημα. Όσο πιο μικρός είναι ηλικιακά ο άνθρωπος, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες νόσησης. Από εκεί και πέρα, είναι σημαντικό να τηρούμε τους κανόνες πρόληψης των νοσημάτων. Όπως συμβαίνει με την υπόλοιπη Ελλάδα, έτσι και σε επίπεδο Κρήτης υπάρχει σοβαρό πρόβλημα», είπε ο κ. Σκαλίδης.

Ποιοι είναι όμως οι κανόνες πρόληψης;

«Πρέπει να υπάρξει αυστηρή τήρηση των κανόνων πρόληψης. Όποιος έχει σακχαρώδη διαβήτη ή πίεση, πρέπει να τα ρυθμίζει. Πρέπει επίσης να υπάρχει περιορισμός ή εξαφάνιση του τσιγάρου. Να υπάρξει φυσική άσκηση και γενικότερα ο άνθρωπος πρέπει να τρέφεται σωστά», υποστήριξε ο κ. Σκαλίδης.

Σχεδόν 1 στους 4 πεθαίνει από καρκίνο

Η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου το 2020 ήταν ο καρκίνος, καθώς συνολικά έχασαν τη ζωή τους 30.829 συνάνθρωποί μας.

Στατιστικά αυτό σημαίνει ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις (23,5%) πέθανε από κάποιου τύπου νεόπλασμα. Τα αποτελέσματα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. έρχονται να επιβεβαιώσουν την πρόσφατη μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με την οποία η πρόσβαση στη φροντίδα του καρκίνου στην Ελλάδα περιορίζεται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων είναι η συρρίκνωση του ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια, μετά από τις διαδοχικές δημοσιονομικές περικοπές λόγω των μέτρων λιτότητας, η απουσία εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο και εθνικού μητρώου καρκίνου, η έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και τα κενά στην ιατρική εκπαίδευση στην Ογκολογία.

Ανεπαρκής, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, είναι και ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτών, αλλά και τα υλικά που απαιτούνται για την άρτια παροχή υπηρεσιών ογκολογίας. Παράλληλα, δεν εφαρμόζονται μηχανισμοί επιτήρησης, δε διατίθενται άμεσα τα καινοτόμα φάρμακα, ενώ τα δεδομένα σχετικά με την ποιότητα της περίθαλψης είναι ελάχιστα.

COVID και παθήσεις του αναπνευστικού

Οι παθήσεις των πνευμόνων, δηλαδή του αναπνευστικού, ενοχοποιούνται για 12.576 θανάτους και ποσοστό 9,6%. Οι θάνατοι από τη λοίμωξη COVID που προκαλεί ο κορωνοϊός καταμετρήθηκαν ξεχωριστά από τις παθήσεις του αναπνευστικού και οι νεκροί ανήλθαν σε 5.0282 (2.955 άνδρες και 2.073 γυναίκες) και ποσοστό 3,8%.

Οι περισσότεροι θάνατοι από COVID καταγράφηκαν στην ηλικιακή ομάδα άνω των 75 ετών (3.226 θάνατοι) και ακολουθούν οι ηλιακές ομάδες 60-74 ετών και 45-59 ετών, με 1.362 και 371 θανάτους, αντίστοιχα. Η COVID ήταν η μοναδική αιτία θανάτου σε ποσοστό 41% των θανάτων από τη λοίμωξη (2.061 θάνατοι), ενώ για το 59,0% (2.967 θάνατοι) υπήρχε αναφορά σε υποκείμενο νόσημα (συννοσηρότητα).

«Έχουμε ανάγκη από περισσότερα δεδομένα»

Παρέμβαση έκανε στο neakriti.gr ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Χρήστος Λιονής.

Ο κ. Λιονής υποστήριξε πως οι απόλυτοι αριθμοί των θανάτων δεν υποστηρίζουν μια ανόθευτη αλήθεια, ενώ έκανε σαφές πως χρειάζονται περισσότερα δεδομένα. Μεταξύ άλλων, εκτίμησε πως πρέπει να υπάρξει μια συνολικότερη πρωτοβουλία απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ώστε οι θάνατοι από νοσήματα να μην προσδιορίζονται ως απόλυτοι αριθμοί, αλλά στη βάση της επιστημονικής εξήγησης και μελέτης.

«Οι απόλυτοι αριθμοί δεν ερμηνεύονται. Εμείς στην Ιατρική επιστήμη χρησιμοποιούμε σταθμισμένους δείκτες, οι οποίοι αφορούν την ηλικία, το φύλο και την αιτία του θανάτου. Επίσης, ένας σημαντικός παράγοντας, όταν μιλάμε για επιδημιολογική μελέτη, έχει να κάνει με αυτό που ονομάζουμε σύνθεση του πληθυσμού, o οποίος εξελίσσεται. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από περισσότερα δεδομένα. Τα δεδομένα δεν πρέπει να διαβάζονται με απόλυτους όρους. Και μέσα σε αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να εντάξουμε και τις ειδικές πληθυσμιακές ομάδες και τα άτομα που παρουσιάζουν συννοσηρότητα. Πέραν από τους θανάτους που αποτυπώνει η ΕΛ.ΣΤΑΤ., πρέπει να δούμε και τη συννοσηρότητα. Θα πρέπει να δούμε τις αιτίες αναπηρίας κ.λπ.», είπε ο κ. Λιονής, ενώ συνέχισε: «Εμείς είχαμε επισημάνει την ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης καρδιολογικών προβλημάτων την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, όπως είναι διάφορα καρδιολογικά μεταβολικά σύνδρομα, ο σακχαρώδης διαβήτης κ.λπ.

Από εκεί και πέρα, όταν αναφερόμαστε σ’ έναν ασθενή, πρέπει να τον εξετάζουμε ως μια οντότητα πολυπαραγοντική. Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα δεδομένα ανά περιφέρεια και δήμο. Αυτά τα δεδομένα πρέπει να συλλεχθούν και κατόπιν να υπάρξουν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε να ενισχύσουμε το αίσθημα πρόληψης από την πλευρά του πολίτη. Και θεωρώ πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συμφωνήσουν σ’ ένα σχέδιο, ώστε να βλέπουν το κάθε σοβαρό νόσημα ανά γεωγραφική περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Λιονής.

πηγή: apokoronaslife

%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%b9%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b5%cf%82-%ce%b1%ce%b9%cf%84%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%cf%81%ce%ae/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button