Οικονομία

«Ανθίζει» η οικοδομική δραστηριότητα παρά το αυξημένο κόστος – Ενισχύει τις αγοραπωλησίες νεόδμητων η αναστολή ΦΠΑ

Της Φαίης Σφακιωτάκη

Μετά από ένα δεκαετές πάγωμα της οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα λόγω οικονομικής κρίσης, τα τελευταία τρία χρόνια καταγράφεται αυξητική τάση, παρά το γεγονός ότι την τελευταία πενταετία η μεσοσταθμική άνοδος στο κόστος κατασκευής φτάνει ακόμη και το 70% λόγω οικοδομικών υλικών και απολαβών του ανθρώπινου δυναμικού. «Για μια συμβατική κατοικία μέσων προδιαγραφών πριν πέντε χρόνια το κόστος για να κατασκευαστεί ήταν 900-1.200 ευρώ. Σήμερα είναι από 1.750 έως 2.000 ευρώ» ανέφερε ενδεικτικά στην Τηλεόραση CRETA o Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΑΚ Αντώνης Κουμπενάκης. Σε ότι αφορά στις τιμές πώλησης νεόδμητων κατοικιών, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, από το 2017 έως το 2023 βλέπουμε αύξηση ακόμη και κατά 55-56%.

Σημαντική ώθηση στις αγοραπωλησίες ακινήτων δίνει η παράταση έως το τέλος του 2025, της αναστολής ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα, όπως ανακοίνωσε μιλώντας στο τελευταίο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Πρόκειται για ένα μέτρο σε ισχύ από το 2019. “Πάνω απ’ όλα θεωρούμε ότι η έλλειψη στέγης αντιμετωπίζεται πρωτίστως με παραγωγή στέγης”, είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδάκης.

«Ο ΦΠΑ επιβάλλεται στις νεόδμητες οικοδομές, οι άδειες των οποίων έχουν εκδοθεί μετά το 2004 και καταβάλλεται από τον αγοραστή ενός ακινήτου στον κατασκευαστή του νεόδμητου ακινήτου. Όταν το ακίνητο αγοράζεται από τρίτο πρόσωπο κι έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, δεν επιβάλλεται ΦΠΑ, αλλά ο φόρος μεταβίβασης ούτως ή άλλως. Στην περίπτωση λοιπόν που έχουμε αναστολή του ΦΠΑ, οι νεόδμητες κατοικίες επιβαρύνονται και αυτές με φόρο μεταβίβασης, ο οποίος είναι 3% κι όχι με ΦΠΑ ο οποίος φτάνει στο 24%. Πράγμα που συγκρατεί τις τιμές αρκετά χαμηλά και ευνοεί και τον τραπεζικό δανεισμό. Το ποσοστό ΦΠΑ στο 24% είναι το μεγαλύτερο στις αγοραπωλησίες ακινήτων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Από την αρχή της εφαρμογής του έδειξε ότι δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα στην αγορά και πίεζε ανοδικά τις τιμές των ακινήτων» εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΜΙΔΑ Τάσος Βάππας.

«Μπορεί μεν τα προγράμματα ανακαίνισης κι ενεργειακής αναβάθμισης να ανοίγουν τα κλειστά σπίτια, όμως σίγουρα για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα της στέγης, θέλεις και νέα στέγη. Υπάρχουν πάρα πολλά κλειστά σπίτια, τα οποία όμως εμείς ως μηχανικοί δεν μπορούμε να μη λέμε αλήθειες. Είναι ασύμφορο πια να επισκευαστούν, για να ενοικιαστούν. Επίσης, όταν η ΕΛΣΤΑΤ μετράει κλειστά σπίτια, μετράει ίσως και σε περιοχές που δεν έχουν ζήτηση» πρόσθεσε ο κ. Κουμπενάκης.

Επιπροσθέτως, μπορεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια να έχουν γίνει εκτεταμένες ανακαινίσεις ακινήτων για την τουριστική τους αξιοποίηση, ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Κουμπενάκης, στις πόλεις, τα περισσότερα νεόδμητα ακίνητα προορίζονται για πώληση ή ενοικίαση ως κατοικίες. «Οι πολεοδομίες πραγματικά αντιμετωπίζουν μεγάλο όγκο έκδοσης νέων αδειών δόμησης. Επομένως, έρχεται να βοηθήσει πολύ η αναστολή του ΦΠΑ, διότι καταλαβαίνετε ότι μια νεόδμητη κατοικία 100 τ.μ. με τιμή πώλησης 300.000 ευρώ, χωρίς την αναστολή του ΦΠΑ, θα κόστιζε για τον αγοραστή 372.000 ευρώ.»

https://creta24.gr/anthizei-i-oikodomiki-drastiriotita-para-to-afximeno-kostos-enischyei-tis-agorapolisies-neodmiton-i-anastoli-fpa/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button