Οικονομία

Η BlackRock επιμένει στη σύσταση «μείωσης θέσεων» σε μετοχές και ομόλογα

Σε «μειωμένες θέσεις» (underweight) σε μετοχές και ομόλογα επιμένει η BlackRock, εκτιμώντας πως δεν θα επιβεβαιωθεί η πρόσφατη ανοδική κίνηση των μετοχών που βασίζεται στις προσδοκίες ότι η νομισματική σύσφιγξη των κεντρικών τραπεζών πλησιάζει προς το τέλος της.

Η BlackRock εκτιμά πως η Fed, η οποία θα αυξήσει σήμερα τα επιτόκια κατά 075%, όπως και άλλες κεντρικές τράπεζες στις ανεπτυγμένες αγορές, θα ολοκληρώσουν τις αυξήσεις επιτοκίων μόνο όταν η σοβαρή ζημιά στις οικονομίες θα είναι σαφέστερη.

Αν και οι αποδόσεις των ομολόγων σημειώνουν φέτος άνοδο περίπου 250 μονάδων βάσης (στη 10ετία) σε ευρωζώνη, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, κάτι που οφείλεται κυρίως στο ότι οι αγορές αναμένουν υψηλότερα επιτόκια, επιπλέον, η συρρίκνωση των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών που θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, ασκεί πιέσεις στα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα αυξάνοντας τον κίνδυνο να προκληθεί χάος στις αγορές.

Οι κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με την BlackRock, ακολουθούν τη στρατηγική «whatever it takes – ό, τι χρειαστεί», ενώ αν και σε ορισμένες περιπτώσεις ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων θα επιβραδυνθεί, η ποσοτική σύσφιγξη («QT») και η μείωση των ισολογισμών των τραπεζών θα εντείνουν τις πιέσεις στις αγορές.

Το ασφάλιστρο κινδύνου που θα απαιτήσουν οι επενδυτές θα αυξηθεί, οδηγώντας έτσι υψηλότερα και τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων, ενώ και στις μετοχές οι αποτιμήσεις δεν αντικατοπτρίζουν την ύφεση που αναμένεται να πλήξει και τα εταιρικά κέρδη.

Με πληροφορίες από ot.gr

πηγή: lifo

now/economy/i-blackrock-epimenei-sti-systasi-meiosis-theseon-se-metohes-kai-omologa

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button