Οικονομία

Ρεκόρ για το χρέος της Γερμανίας- Έφτασε στα 2,3 τρισ. ευρώ

Ρεκόρ σημείωσε το συνολικό χρέος της Γερμανίας, που ανέρχεται στα 2,3 τρισ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού και της ενεργειακής κρίσης στην οικονομία. 

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το χρέος ομοσπονδίας, κρατιδίων, δήμων και κοινοτήτων της Γερμανίας έφθασε στο τέλος του 2022 τα 2367,3 δισ. ευρώ, κατά 2% ή 46,1 δισ. ευρώ υψηλότερα απ’ ό,τι ήταν τον Δεκέμβριο του 2021. Το ομοσπονδιακό χρέος αυξήθηκε κατά 4,6%, στα 1620,4 δισ. ευρώ.

«Αυτό οφείλεται κυρίως στη συνεχιζόμενη αύξηση των απαιτήσεων χρηματοδότησης από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF), ως αποτέλεσμα της πανδημίας των τελευταίων ετών και της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης», αναφέρουν οι στατιστικολόγοι. Το ταμείο ιδρύθηκε το 2020 και επεκτάθηκε το 2022, προκειμένου να συμπεριλάβει τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης, ενώ σημαντική είναι η επιβάρυνση και από το νεοσυσταθέν ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων. Το 2022 πάντως τα κονδύλια του ταμείου δεν είχαν ακόμη χρησιμοποιηθεί.

Τα ομόσπονδα κρατίδια πάντως, εκτός από την Σαξονία – Άνχαλτ, κατάφεραν το 2022 να μειώσουν τα χρέη τους κατά 5% σε σχέση με το 2021. Αντίστροφα, οι υποχρεώσεις των δήμων αυξήθηκαν κατά 4,4%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://www.lifo.gr/now/world/rekor-gia-hreos-tis-germanias-eftase-sta-23-tris-eyro

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button