Σε ποιους δήμους έρχονται διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων
Δυσάρεστα είναι τα νέα για πάνω από 9 στους 10 δήμους που υπέβαλαν ενστάσεις στο υπουργείο Οικονομικών ζητώντας «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια επιτροπή η οποία εξέτασε τα αιτήματα των δήμων για επανεκτίμηση των τιμών ζώνης απέρριψε το 93% των ενστάσεων που υποβλήθηκαν.
Συγκεκριμένα από τους 169 δήμους που υπέβαλαν ενστάσεις αντιδρώντας στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μόλις σε 12 αναμένεται να προχωρήσει η διαδικασία επαναπροσδιορισμού των τιμών ζώνης. Πρόκειται για τους Δήμους Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Πειραιά, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου, Σύμης, Πύργου, Ρόδου και Λέρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει και από τους Δήμους Μυκόνου και Αστυπάλαιας να υποβάλουν συμπληρωματικά στοιχεία προκειμένου να εξεταστεί η ένστασή τους, αλλά οι συγκεκριμένοι δήμοι δεν υπέβαλαν τα στοιχεία με αποτέλεσμα να απορριφθούν οι ενστάσεις τους, όπως έγινε και για τους υπόλοιπους 155 δήμους σε όλη τη χώρα οι οποίοι δεν υπέβαλαν αιτιολογημένα αιτήματα για επανυπολογισμό των τιμών ζώνης. Στους δήμους αυτούς περιλαμβάνεται και ο μεγαλύτερος της χώρας, αυτός της Αθήνας ο οποίος έσυρε πρώτος τον χορό των αιτημάτων για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων οι οποίες ενεργοποιήθηκαν το 2022.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την ανάθεση σε ιδιώτες εκτιμητές της επανεξέτασης των αντικειμενικών αξιών για τους 12 δήμους. Οι εκτιμητές θα υποβάλουν την πρότασή τους στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ενώ τον τελικό λόγο θα έχει ο υπουργός.
Σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρξουν διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες, αυτές δεν θα ισχύσουν αναδρομικά αλλά από τη ημερομηνία δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης.
Επέκταση αντικειμενικού συστήματος
Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η άσκηση της σταδιακής επέκτασης του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για το υπολειπόμενο 1,5% της επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία. Σε πρώτη φάση αντικειμενικές αξίες θα αποκτήσουν περίπου 500 περιοχές σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στην Αττική το σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης θα επεκταθεί σε περιοχές από τη Βάρκιζα έως τα Λεγραινά, Αγία Μαρίνα, Χάρακα, Δασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη, περιοχές σε Σαλαμίνα, Κύθηρα, Αίγινα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες περιοχές στην Αχαΐα (Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος), στην Ηλεία (Κυλλήνη, Αρχαία Ολυμπία), στα Τρίκαλα (Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι), στη Φλώρινα (Αμύνταιο, Αγ. Παντελεήμονας, Πρέσπες, Φιλώτας, Δροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη).
πηγή: flashnews