Οικονομία

Έφτασε η ώρα της εφορίας: Τα 12 «μυστικά» και οι παγίδες των νέων φορο-δηλώσεων

Η ώρα της εφορίας έφτασε. Η ΑΑΔΕ, εκτός απροόπτου, ανοίγει τη Δευτέρα 22 Απριλίου την πλατφόρμα για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα ενώ μετά από λίγες ημέρες θα ακολουθήσει και η έναρξη υποβολής των δηλώσεων για τα νομικά πρόσωπα.

Πάνω από 1 εκατομμύριο μισθωτοί και συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν φέτος ότι δεν θα χρειαστεί ούτε να συμπληρώσουν αλλά ούτε και να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση καθώς θα το κάνει για αυτούς η ΑΑΔΕ, η οποία θα έχει έτοιμο και το «ραβασάκι» με το φόρο. Περίπου 730.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το «κουστούμι» του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος που τους έχει ράψει η ΑΑΔΕ το οποίο θα είναι προσυμπληρώμενο στο έντυπο Ε1 της δήλωσης και ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν μικρότερο φορολογητέο εισόδημα, ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν θα υπολογιστεί με βάση το υψηλότερο τεκμαρτό εισόδημα.

Με βάση τις δηλώσεις του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, εάν η πρεμιέρα των φορο-δηλώσεων πραγματοποιηθεί τελικά στις 22 Απριλίου καθώς θα πρέπει ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας να έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ τότε η προθεσμία για την υποβολή τους θα παραταθεί τουλάχιστον έως τις 22 Ιουλίου 2024. Σημειώνεται ότι ο Χάρης Θεοχάρης είχε ανακοινώσει στη Βουλή ότι για κάθε μέρα καθυστέρησης της έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πέραν της 31ης Μαρτίου, θα δοθεί παράταση ίσων ημερών.

12 μυστικά και παγίδες

Λίγο πριν ανοίξει η αυλαία των δηλώσεων οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα «μυστικά» για λιγότερο φόρο αλλά και τις «παγίδες» που κρύβουν επιβαρύνσεις:

1. Ποιοι υποβάλουν δήλωση. Υποχρέωση να υποβάλλει φορολογική δήλωση, έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

2. Δηλώσεις συζύγων: Στις κοινές δηλώσεις συζύγων διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο.

3. Χωριστές δηλώσεις: Οι σύζυγοι υποβάλουν χωριστή δήλωση εφόσον το έχουν δηλώσει. Υποχρεωτικά χωριστές δηλώσεις υποβάλλονται στις περιπτώσεις που έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

4. Σύμφωνο συμβίωσης: Οσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δύνανται να υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους και έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους.

5. Φορολογούμενοι με εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς – συντάξεις: Περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές θα έχουν στη διάθεσή τους έτοιμες προς ηλεκτρονική υποβολή τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος χωρίς να χρειαστεί οι ίδιοι να συμπληρώσουν τίποτα επιπλέον. Σε περίπτωση που οι ίδιοι δεν τις έχουν υποβάλει μέχρι την καταληκτική ημερομηνία – προθεσμία υποβολής, οι δηλώσεις θα υποβάλλονται αυτόματα στην εκπνοή της προθεσμίας από την ίδια την ΑΑΔΕ.

6. Ελεύθεροι επαγγελματίες. Προσυμπληρωμένο θα δουν το ποσό του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης περίπου 730.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Ο συγκεκριμένος κωδικός θα είναι «κλειδωμένος». Δηλαδή, οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να παρέμβουν και να τον αλλάξουν. Με βάση τα στοιχεία που έχει αντλήσει η ΑΑΔΕ από τα myDATA θα είναι προσυμπληρωμένοι αλλά «ανοιχτοί» για διορθώσεις οι κωδικοί του εντύπου Ε3 με τα έσοδα και τα έξοδα. Οι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν μικρότερο φορολογητέο εισόδημα αλλά ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν θα υπολογιστεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα. Όσοι θεωρούν ότι αδικούνται από το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης θα μπορούν να αμφισβητήσουν το φόρο υποβάλλοντας αίτημα για έλεγχο ή για αντικειμενικούς λόγους στην πλατφόρμα που θα ενεργοποιήσει η ΑΑΔΕ στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαίου.

7. Φιλοξενία: Τέκνα που φιλοξενούνται από τους γονείς τους στην κατοικία των γονέων, δεν επιβαρύνονται με το τεκμήριο κατοικίας. Το τεκμήριο επιβαρύνει τους γονείς.

8. Φοιτητική κατοικία: Η κατοικία που νοικιάζουν τα παιδιά – εξαρτωμένα μέλη που σπουδάζουν μακριά από το τόπο μόνιμης διαμονής δηλώνεται ως δευτερεύουσα από το γονέα, ώστε να επιβαρύνεται εκείνος από το τεκμήριο.

9. Απαλλαγή από e-αποδείξεις. Οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους αλλά και όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, απαλλάσσονται από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

10. «Ψαλίδι» στα τεκμήρια. Οσοι είναι 65 ετών και άνω έχουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης.

11. Νέοι επιτηδευματίες. Κερδίζουν «κούρεμα» 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή. Δηλαδή ο συντελεστής από το 9% μειώνεται στο 4,5% με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν το 2023 μέχρι 10.000 ευρώ.

12. Ανείσπρακτα ενοίκια: Οσοι δεν εισέπραξαν ενοίκια το 2023 θα πρέπει, μέχρι την προθεσμία υποβολής της δήλωσης να έχουν εκδώσει διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί (κατατεθεί και κοινοποιηθεί) εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Έφτασε η ώρα της εφορίας: Τα 12 «μυστικά» και οι παγίδες των νέων φορο-δηλώσεων

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button