Οικονομία

ΑΑΔΕ: Μπαράζ ελέγχων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και μεγάλη φοροδιαφυγή

Από το «σκάνερ» της ΑΑΔΕ και της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητας περνούν εκατοντάδες υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και ξεπλύματος «μαύρου χρήματος».

Σε εξέλιξη βρίσκονται περισσότερες από 3.300 έρευνες ενώ η ΑΑΔΕ έχει μπλοκάρει τα ΑΦΜ φορολογουμένων στις υποθέσεις που ολοκληρώθηκε η έρευνα.

Τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι στο τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου, βρίσκονταν υπό διερεύνηση από τις Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) 3.354 έρευνες μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής και ξεπλύματος «μαύρου χρήματος».

Την ίδια περίοδο ολοκληρώθηκαν οι έρευνες σε 164 υποθέσεις, επί των οποίων εντοπίστηκαν παραβάσεις στις 123 με το ποσοστό παραβατικότητας να ανέρχεται στο 75%, ενώ τα πρόστιμα που καταλογίστηκαν ανήλθαν στο ποσό των 56,6 εκατ. ευρώ.

Επίσης, κατά το πρώτο δίμηνο του 2024, ξεκίνησαν οι έρευνες για 233 νέες υποθέσεις ενώ έκλεισαν 149 υποθέσεις του παρελθόντος.

Απάτες στον ΦΠΑ

Σε ότι αφορά στην απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, κατά το πρώτο δίμηνο του 2024 ξεκίνησαν οι έρευνες για 31 νέες υποθέσεις, έκλεισαν 15 υποθέσεις του παρελθόντος και είναι σε εξέλιξη άλλες 119 υποθέσεις απάτης στον ΦΠΑ.

Η παραβατικότητα στις υποθέσεις απάτης στον ΦΠΑ, χτύπησε «κόκκινο» κατά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, αφού από τις 15 υποθέσεις που έκλεισαν, βρέθηκαν παραβάσεις και στις 15 και απενεργοποιήθηκαν τα ΑΦΜ των εμπλεκόμενων εταιρειών και φυσικών προσώπων.

Εξαφανισμένοι έμποροι

Οι περισσότερες φορολογικές απάτες πραγματοποιούνται με τους «εξαφανισμένους εμπόρους», που αποτελούν στόχο της ΑΑΔΕ και γενικά όλων των φορολογικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού πριν εξαφανιστούν έχουν ήδη καταφέρει να αφήσουν απλήρωτα χρέη σε Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία και προμηθευτές.

Η πιο διαδεδομένη μορφή απάτης που χρησιμοποιούν τα κυκλώματα είναι η μέθοδος carousel. Στηρίζεται στο τέχνασμα της λήψης τιμολογίων από ανύπαρκτους προμηθευτές, τους λεγόμενους «εξαφανισμένους εμπόρους».

Με τη μέθοδο carousel τα αγαθά που πρόκειται να πωληθούν στην ελληνική αγορά κάνουν ένα κύκλο μεταξύ διαφόρων εταιρειών στο εσωτερικό της Ε.Ε. και κάποια στιγμή «εξαφανίζεται» η εταιρεία η οποία όφειλε να αποδώσει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ. Συνήθως όλες οι εμπλεκόμενες εταιρείες, που διακινούν μεταξύ τους την ίδια παρτίδα εμπορευμάτων, ανήκουν στο ίδιο κύκλωμα. Έτσι, μεταφέρουν προϊόντα από μία εταιρεία σε άλλη, πιστώνονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί της πρώτης εταιρείας με το αντίτιμο, αλλά ποτέ δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ, ο οποίος καταλήγει στις τσέπες του κυκλώματος. Ακόμη έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις, κατά τις οποίες, τα συγκεκριμένα κυκλώματα καταφέρνουν, όχι μόνο να μην καταβάλλουν ΦΠΑ, αλλά να λαμβάνουν και επιστροφές ΦΠΑ.

newsbeast.gr

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

© Copyright 2024 Flashnews.gr – All Rights Reserved

design by WebOlution

powered by

ΑΑΔΕ: Μπαράζ ελέγχων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και μεγάλη φοροδιαφυγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button