Οικονομία

Αρνητικό επενδυτικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα (21/5) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηρια-κές αγορές καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από τη FED τον Ιούνιο.

Ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Γουόλερ, δήλωσε σήμερα ότι χρειάζεται να δει μερικούς ακόμη μήνες καλών μεγεθών για τον πληθωρισμό για να ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων, αν και πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η πρόοδος πιθανότατα έχει ξαναρχίσει. «Τα τελευταία στοιχεία του ΔΤΚ ήταν ένα καθησυχαστικό μήνυμα ότι ο πληθωρισμός δεν επιταχύνεται και τα στοιχεία για τις δαπάνες και την αγορά εργασίας υποδεικνύουν ότι η νομισματική πολιτική βρίσκεται σε κατάλληλο πλαίσιο για να ασκήσει πτωτική πίεση στον πληθωρισμό», είπε ο κ. Γουόλερ.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι τα πρόσφατα στοιχεία για τις τιμές έδειξαν μόνο μέτρια πρόοδο προς τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για πληθωρισμό 2%.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους πρέπει να αντιδράσουν «με ενιαίο τρόπο» στην αυξανόμενη μεταποιητική δύναμη της Κίνας αλλιώς θα βρεθούν σε κίνδυνο οι δικές τους βιομηχανίες, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ σε ομιλία της στη Φρανκφούρτη.

Η Τζάνετ Γέλεν προέτρεψε την ΕΕ να συμμετάσχει στις προσπάθειες των ΗΠΑ για την πάταξη των εξαγωγών πράσινης τεχνολογίας του Πεκίνου, προειδοποιώντας ότι η πληθώρα φθηνών κινεζικών προϊόντων θα μπορούσε να απειλήσει την επιβίωση των εργοστασίων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Παράλληλα, η κ. Γέλεν απέρριψε τις επικρίσεις των Ευρωπαίων συμμάχων ότι οι δικές της σαρωτικές φορολογικές ελαφρύνσεις και οι επιδοτήσεις για την πράσινη μεταποίηση αντιπροσωπεύουν «μια στροφή προς τον αμερικανικό προστατευτισμό».Να σημειωθεί ότι μόλις πριν μία εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος αύξησε τους δασμούς στις κινεζικές εξαγωγές πράσινης τεχνολογίας προς τις ΗΠΑ, σε μια κίνηση, πρωτίστως, για την προστασία της βιομηχανίας σε πολιτείες όπως η Πενσιλβάνια και το Μίσιγκαν. Όπως είπε, η κ. Γέλεν, οι αυξήσεις των δασμών, οι οποίες περιλαμβάνουν τον τετραπλασιασμό του συντελεστή για τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα στο 100%, ήταν «στρατηγικά και στοχευμένα βήματα».

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει απώλειες κατά 0,48%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει πτώση σε ποσοστό 0,87%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται χαμηλότερα κατά 0,22%, το Μιλάνο υποχωρεί κατά 0,85% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,37%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας περίπου 165 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1496,35 μονάδες, παρουσιάζοντας πτώση σε ποσοστό 0,43%.

ΟΜΟΛΟΓΑ

Πτωτικές τάσεις εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, καθοδικά κατά 4 μονάδες βάσης, στο 2,49%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 3 bps στο 3,78%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται χαμηλότερα κατά 3 μονάδες, στο 3,25% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει πτώση κατά 4 μονάδες βάσης, στο 3,47%.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Σημαντικές πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει απώλειες κατά 1,87%, στα 78,31 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχη πτώση 1,84%, βρίσκεται στα $ 82,16.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει μικρές διακυμάνσεις έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γιεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0850 δολ./ευρώ και με το ιαπωνικό ανέρχεται στα 156,02 γιεν/δολ.

Με «λάμψη» κινείται ο χρυσός, με τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου να διαπραγματεύονται στα 2455,40 δολ./ουγκιά. Σε ίδια κατεύθυνση το ασήμι, που ξεπέρασε τα 32 δολάρια ανά ουγκιά

https://creta24.gr/arnitiko-ependytiko-klima-stis-evropaikes-agores/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button