Είναι η Ινδία η νέα υπερδύναμη; Τι δείχνουν τα στοιχεία
Σε μερικές ημέρες, στην Ινδία θα στηθούν οι κάλπες για τη μεγαλύτερη εκλογική διαδικασία στον κόσμο. Εκτιμάται ότι 960 εκατ άνθρωποι σε μια χώρα 1,4 δισεκατομμυρίων έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές που ξεκινούν την Παρασκευή.
Ο Narendra Modi, αναμένεται ευρέως να επανεκλεγεί, για μια τρίτη πενταετή θητεία στην πρωθυπουργία της χώρας.
Υπό την ηγεσία του, η Ινδία είναι έτοιμη να γίνει μια οικονομική υπερδύναμη του 21ου αιώνα. Πρακτικά, γίνεται μια εναλλακτική επιλογή έναντι της Κίνας, στα μάτια των επενδυτών και των καταναλωτικών brands που κυνηγούν την ανάπτυξη, αλλά και των εταιρειών που θέλουν να μειώσουν τους κινδύνους στην εφοδιαστική τους αλυσίδα.
Ενώ οι δεσμοί του Πεκίνου με τη Δύση όλο και χαλαρώνουν, η Ινδία διατηρεί υγιείς σχέσεις με τις περισσότερες μεγάλες οικονομίες και καλεί τις ξένες επιχειρήσεις να δημιουργήσουν εργοστάσια στη χώρα.
Στην πραγματικότητα, βέβαια, η Ινδία παραμένει σε μεγάλο βαθμό μια φτωχή χώρα και το έργο του Modi στη διακυβέρνηση της ταχύτερα αναπτυσσόμενης από τις μεγάλες οικονομίες δεν είναι εύκολο.
Η οικονομία της Ινδίας έφτασε στα 3,7 τρισ. δολάρια το 2023 και ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο, καθώς επί των ημερών του Modi έχει κερδίσει τέσσερις θέσεις στην κατάταξη, σημειώνει το CNN.
Και ενώ η οικονομία της εκτιμάται ότι μπορεί να εμφανίζει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 6% τα επόμενα χρόνια, οι αναλυτές λένε ότι θα πρέπει να στοχεύει σε ανάπτυξη τουλάχιστον 8% εάν θέλει να γίνει μια οικονομική υπερδύναμη.
Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης θα την φέρουν πιο ψηλά στη λίστα με τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, με ορισμένους αναλυτές να προβλέπουν ότι θα φτάσει στην τρίτη θέση, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και την Κίνα, μέχρι το 2027.
Όμως, έχει πολλά να κάνει ακόμα για να αυξήσει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το οποίο θεωρείται μέτρο του βιοτικού επιπέδου. Σύμφωνα με αυτόν τον δείκτη, η Ινδία βρίσκεται σε πολύ χαμηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη, και συγκεκριμένα ήταν 147η στη λίστα το 2022, δείχνουν τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Όπως λέει στο CNN ο Guido Cozzi, καθηγητής μακροοικονομίας στο Πανεπιστήμιο του St Gallen στην Ελβετία, η υψηλή ανάπτυξη δεν εγγυάται τη μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων.
Όπως έκανε η Κίνα πριν από περισσότερες από τρεις δεκαετίες, η Ινδία ξεκινά έναν τεράστιο μετασχηματισμό των υποδομών της, καθώς ξοδεύει δισεκατομμύρια για την κατασκευή δρόμων, λιμανιών, αεροδρομίων και σιδηροδρόμων. Εν τω μεταξύ, ιδιώτες επενδυτές κατασκευάζουν το μεγαλύτερο εργοστάσιο πράσινης ενέργειας στον κόσμο.
Μόνο στον κρατικό προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, 134 δισ. δολάρια διατέθηκαν για κεφαλαιουχικές δαπάνες για την τόνωση της ανάπτυξης.
Τα αποτελέσματα είναι ορατά στη χώρα, όπου για παράδειγμα την τελευταία δεκαετία προστέθηκαν σχεδόν 55.000 χιλιόμετρα στο εθνικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων. Η ανάπτυξη υποδομών έχει πολλά οφέλη για την οικονομία, καθώς μεταξύ άλλων δημιουργεί θέσεις εργασίας και διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Η ζωή και το επιχειρείν στην Ινδία μεταμορφώνονται τα τελευταία χρόνια και από μια σειρά τεχνολογικές πλατφόρμες, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα Aadhaar, που ξεκίνησε το 2009 και παρείχε σε εκατομμύρια Ινδούς στοιχεία ταυτότητας, για πρώτη φορά. Μια άλλη πλατφόρμα, το Unified Payments Interface (UPI), επιτρέπει στους χρήστες να πραγματοποιούν πληρωμές άμεσα, σκανάροντας έναν κωδικό QR.
Τον Σεπτέμβριο του 2023, επικαλούμενος μια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Modi είπε ότι χάρη στις δημόσιες ψηφιακές υποδομές της, «η Ινδία πέτυχε σε μόλις έξι χρόνια στόχους χρηματοοικονομικής συμπερίληψης που διαφορετικά θα χρειάζονταν τουλάχιστον 47 χρόνια».
Ο ενθουσιασμός γύρω από τις προοπτικές ανάπτυξης της Ινδίας αντανακλάται στη χρηματιστηριακή της αγορά, η οποία έχει φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ. Η αξία των εταιρειών που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Ινδίας ξεπέρασε τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη του περασμένου έτους.
Το ένα από τα δύο της χρηματιστήρια, το National Stock Exchange of India, ξεπέρασε τις αγορές της Σεντζέν και του Χονγκ Κονγκ και είναι πλέον το 6ο μεγαλύτερο στον κόσμο.
Η κυβέρνηση Modi προσπαθεί επιθετικά να εκμεταλλευτεί τις αλλαγές στις αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς οι διεθνείς εταιρείες επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα κινήτρων ύψους 26 δισ. δολαρίων για να προσελκύσει εταιρείες να δημιουργήσουν εργοστάσια σε 14 τομείς. Ως αποτέλεσμα, μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, όπως ο προμηθευτής της Apple, Foxconn, επεκτείνουν σημαντικά τις δραστηριότητές τους στην Ινδία.
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Modi μετά την επανεκλογή του είναι η δημιουργία εκατοντάδων εκατομμυρίων θέσεων εργασίας για έναν πληθυσμό που παραμένει σε μεγάλο βαθμό φτωχός.
Με μέσο όρο ηλικίας 29 ετών, η Ινδία έχει έναν από τους νεότερους πληθυσμούς παγκοσμίως, αλλά η χώρα δεν είναι ακόμη σε θέση να αποκομίσει τα οικονομικά οφέλη από το ιδιαίτερο δημογραφικό προφίλ της.Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μορφωμένοι Ινδοί ηλικίας 15 έως 29 ετών είναι πιο πιθανό να είναι άνεργοι από εκείνους που δεν έχουν καμία εκπαίδευση. Τα ποσοστά ανεργίας των νέων στην Ινδία είναι πλέον υψηλότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, καθώς η ινδική οικονομία δεν μπόρεσε να δημιουργήσει αρκετές θέσεις εργασίας έξω από τον αγροτικό τομέα, ώστε οι μορφωμένοι νέοι της να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό.
moneyreview.gr