Οικονομία

ΕΦΚΑ: Στις 15 Μαρτίου πληρώνονται οι επικουρικές

Ο ΕΦΚΑ εκκαθάρισε πάνω από το 50% των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων σε 60 ημέρες ενώ στις 15 Μαρτίου δρομολογείται η πληρωμή της προκαταβολής επικουρικής σύνταξης. Πιο συγκεκριμένα, στις 43.000 εκδόσεις επικουρικών συντάξεων -σε σύνολο 80.000 που εκκρεμούσαν μήνες ή και χρόνια και για τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί η κύρια σύνταξη- προχώρησε ο ΕΦΚΑ το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023.

Παράλληλα, στις 15 Μαρτίου -με εμβόλιμη πληρωμή– πρόκειται να καταβληθεί η προκαταβολή επικουρικής σύνταξης, που θεσμοθετήθηκε πριν από λίγες ημέρες έπειτα από σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη. Δικαιούχοι είναι ασφαλισμένοι για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί η επικουρική τους σύνταξη και πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως αναλύονται παρακάτω.

Αναλυτικά, τον Ιανουάριο οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ προχώρησαν στην οριστική έκδοση 17.000 επικουρικών συντάξεων, με την πλειονότητα των δικαιούχων να πληρώνονται στα τέλη Φεβρουαρίου τόσο την επικουρική τους σύνταξη όσο και τα αναλογούντα αναδρομικά. Τον Φεβρουάριο εκδόθηκαν 26.000 επικουρικές συντάξεις και οι δικαιούχοι θα λάβουν τα αντίστοιχα ποσά στα τέλη Μαρτίου.

Συνολικά μέσα σε 2 μήνες εκδόθηκαν 43.000 επικουρικές συντάξεις, δηλαδή εκκαθαρίστηκε πάνω από το 50% του στοκ ληξιπρόθεσμων επικουρικών με προηγούμενη έκδοση κύριας σύνταξης που είχε συσσωρευτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η σημαντική αυτή μείωση των εκκρεμοτήτων είναι το αποτέλεσμα του διπλασιασμού των ρυθμών απονομής σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, γεγονός που οφείλεται σε μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί από τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ (εισαγωγή αυτοματοποιημένων διαδικασιών και ψηφιακών εργαλείων, μαζική ανάληψη φακέλων ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων από τους εισηγητές που μέχρι πρότινος εξέδιδαν κύριες συντάξεις, θέση σε λειτουργία ειδικού Πύργου Ελέγχου και για τις επικουρικές συντάξεις κ.ά.).

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

© Copyright 2023 Flashnews.gr – All Rights Reserved

design by WebOlution

powered by

πηγή: flashnews

post/618835/efka-stis-15-martiou-plironontai-oi-epikourikes/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button