Εφορία: Οι αλλαγές που έρχονται στις δηλώσεις ΦΠΑ και τα φορολογικά έντυπα
Λίγα χρόνια πριν, η επιστροφή ΦΠΑ στις επιχειρήσεις συνιστούσε ένα μικρό Γολγοθά με καθυστερήσεις μηνών για τους «τυχερούς» ή ακόμα και ετών για όσους δεν είχαν την τύχη με το μέρος τους. Ήδη οι διαδικασίες έχουν απλοποιηθεί καταλυτικά και οι χρόνοι έχουν συντμηθεί δραστικά αλλά τα προβλήματα δεν έχουν ακόμα εκλείψει και το όραμα των αυτοματοματοποιημένων διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ παραμένει ακόμα στόχος.
Τώρα η ΑΑΔΕ εμφανίζεται έτοιμη να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα και σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά βιβλία το MyDATA δρομολογεί την αυτόματη συμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ αλλά και των φορολογικών εντύπων Ε3 και Ν για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Με τις παρεμβάσεις αυτές ανοίγει ο δρόμος για την επιτάχυνση των διαδικασιών στις επιστροφές ΦΠΑ στους δικαιούχους και «κλείνουν παράθυρα» για φοροδιαφυγή.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Στρατηγικής Τεχνολογιών Πληροφορικής Ρένου Καραστάθη στο 2ο Law Forum Taxation ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει την άμεση εφαρμογή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ, του εντύπου Ε3 και του εντύπου Ν για τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων. Σε επόμενη φάση θα ενεργοποιηθεί το ψηφιακό δελτίο αποστολής, δηλαδή η ηλεκτρονική διακίνηση και παρακολούθηση αγαθών καθώς και οι διαδικασίες διαχείρισης εγγράφων μεταφοράς.
Η προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ και των εντύπων Ε3 και Ν για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες θα γίνεται με βάση τα στοιχεία που καταχωρούνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα MyDATA στην οποία διαβιβάζονται τα δεδομένα για τις συναλλαγές. Οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ δεν θα είναι «κλειδωμένες» καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα παρεμβάσεων από τις επιχειρήσεις εφόσον δεν συμφωνούν με τα στοιχεία που έχουν αποτυπωθεί στα myDATA.
Σύμφωνα με τον κ. Καραστάθη με βάση τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ και τα φορολογικά έντυπα οι φορολογούμενοι θα γνωρίζουν από πριν το φόρο που θα πρέπει να πληρώσουν καθώς και την επιστροφή φόρου που δικαιούνται ενώ η αυτοματοποιήμενη διαδικασία θα ανοίξει το δρόμο για εξπρές επιστροφές φόρων στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.
Ο επόμενος στόχος της ΑΑΔΕ είναι το ψηφιακό δελτίο αποστολής το οποίο όπως εξήγησε ο κ. Καραστάθης, είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης και παρακολούθησης αγαθών περιλαμβάνοντας τις διαδικασίες διαχείρισης εγγράφων μεταφοράς.
Σημειώνεται ότι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι περισσότερες από 1,09 εκατ. επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλέον τα ηλεκτρονικά βιβλία ενώ έχουν εκδοθεί περισσότερα από 1,375 δισεκατομμύρια παραστατικά με τον τζίρο από την αρχή της χρήσης των MyDΑΤΑ να υπερβαίνει τα 815 δις. ευρώ. Επίσης προκύπτει ότι στην εφαρμογή timologio έχουν εγγραφεί 217.380 μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες εκδίδοντας ηλεκτρονικά τα τιμολόγια τους, τα οποία ταυτόχρονα καταχωρούνται στα MyDΑΤΑ.
πηγή: flashnews