«Καμπανάκια» για νέα κόκκινα δάνεια – Ποια χαρτοφυλάκια βρίσκονται στην «ουρά» για πώληση
Τα «καμπανάκια» που ολοένα και δυναμώνουν, προειδοποιώντας για αύξηση των «κόκκινων» δανείων, ως απόρροια της μεγάλης ανόδου των επιτοκίων και της ακρίβειας, αρχίζουν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη οι τράπεζες, εστιάζοντας τις προσπάθειες «θωράκισης» του ισολογισμού τους, τόσο στην πρόληψη, όσο και στη «θεραπεία» του φαινομένου.
Πιο αναλυτικά, εντατικότερη προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των «κόκκινων» δανείων ζητά από τις τράπεζες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, υπενθυμίζοντας στην πρόσφατη έκθεσή του για την οικονομία πως ακόμη δεν έχει καταγραφεί η πλήρης επίδραση της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού στην ποιότητα του δανειακού τους χαρτοφυλακίου.
Πιο αναλυτικά, στα τέλη του 2022 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια «άγγιζαν» τα 13,2 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 5,2 δισ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος του Δεκεμβρίου 2021 και κατά περίπου 95,5 δισ. ευρώ έναντι του Μαρτίου του 2016, οπότε και είχε καταγραφεί και το υψηλότερο επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση του εκτελεστικού προέδρου της doValue Greece και επικεφαλής περιφέρειας Ελλάδας & Κύπρου, κ. Θεόδωρου Καλαντώνη, ο οποίος σημείωσε πως όσο τα επιτόκια θα διατηρούνται υψηλά το πρόβλημα εξυπηρέτησης των δανείων και δη, των στεγαστικών και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων θα εντείνεται.
Στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου να προληφθεί ένα νέο «κύμα» μαζικών αθετήσεων πληρωμών, τράπεζες και servicers αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν σχέδιο για ετήσιο «πάγωμα» των επιτοκίων στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου. Σκοπός του είναι να προστατεύσει τους δανειολήπτες από μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων αναφοράς (Euribor, Libor, ΕΚΤ), χωρίς, ωστόσο, να στερηθούν τα οφέλη τυχόν μελλοντικής μείωσής τους.
Όσον αφορά στο κομμάτι της «θεραπείας», οι τράπεζες έχουν ήδη δρομολογήσει πωλήσεις χαρτοφυλακίων, οι οποίες εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2023.
https://creta24.gr/kampanakia-nea-kokkina-daneia-poia-chartofylakia-vriskontai-stin-oyra-polisi/