Κατώτατος μισθός: Αυξάνεται από 1η Απριλίου – Τα σενάρια για το πού θα «κλειδώσει»
Έως σήμερα Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι εκθέσεις με τις προτάσεις όλων των φορέων αναφορικά με τον κατώτατο μισθό. Ωστόσο, θα υπάρξει ένα μικρό περιθώριο προφορικής διαβούλευσης μεταξύ των φορέων, προκειμένου το τελικό υπόμνημα να φθάσει στα μέλη του ΚΕΠΕ και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ώστε με τη σειρά τους να υποβάλλουν στο υπουργείο Εργασίας την τελική τους πρόταση, έως το τέλος Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, η οριστική απόφαση θα ληφθεί από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, εντός του πρώτου 10ήμερου του Μαρτίου, μετά από έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.
Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ επιθυμεί να ανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 826 ευρώ και «ξεπάγωμα» των τριετιών, δηλαδή αύξηση 15,8% σε σχέση με τα 713 ευρώ που είναι σήμερα. Αυτό το ποσό κρίθηκε από το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της Συνομοσπονδίας ότι καλύπτει τουλάχιστον το 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης, που αποτελεί το «κατώφλι» της φτώχειας και βρίσκεται στην Ελλάδα στα 780 ευρώ.
Ταυτόχρονα, όμως, καλύπτει και τον πληθωρισμό 6% που εκτιμά το ΙΝΕ ΓΣΕΕ ότι θα επικρατήσει στη χώρα κατά το τρέχον έτος.
Η διαδικασία διαλόγου για τον κατώτατο μισθό του έτους 2023 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Μαρτίου 2023.
Πάντως για μια «σημαντική και δίκαιη αύξηση του κατώτατου μισθού» είχε δηλώσει ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, στον ΣΚΑΪ. Παράλληλα, είχε διευκρινίσει ότι «είναι ανάγκη να στηρίξουμε τα νοικοκυριά, ιδιαίτερα τους εργαζόμενους με τον κατώτατο μισθό. Δίκαιη λέω γιατί έχω το μυαλό μου στους εργαζομένους και τις ανάγκες τους αλλά και στις επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι υπάρχουν και λειτουργούν μέσα στις επιχειρήσεις. Πρέπει να κρατήσουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Σημαντική και δίκαιη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα λαμβάνει υπόψιν της τις ανάγκες των εργαζομένων και τις δυνατότητες που έχουν οι επιχειρήσεις».
Τα σενάρια αυξησης τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι των κοινωνικών εταίρων είναι τα εξής:
1. Αύξηση κατά 5,5% ώστε ο κατώτατος να φθάσει στα προμνημονιακά επιπεδα του 751 ευρώ
2. Αύξηση κατά 6% ώστε ο βασικός μισθός να οδηγηθεί στο επίπεδο των 756 ευρώ.
3. Αύξηση κατά 7% – 8%. Σε αυτή την περίπτωση ο μισθός θα αυξηθεί κατά 50 – 57 ευρώ και θα φτάσει τα 763 – 770 ευρώ.
4. Αύξηση κατά 9,5%. Ο μισθός θα αυξηθεί κατά 67 ευρώ και θα φτάσει στα 780 ευρώ.
Το σενάριο της αύξησης κατά 9,5% το τελευταίο διάστημα λόγω και της προεκλογικής περιόδου φαίνεται το επικρατέστερο καθώς κυβερνητικά στελέχη κάνουν λίγο για εκπλήξεις σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προσανατολισμός είναι ο κατώτατος μισθός να φθάσειτα 751 ευρώ, όσα δηλαδή ήταν και το 2012, όταν με μια Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ο κατώτατος μισθός περιορίστηκε δραματικά, στα 586 ευρώ (510 για τους νέους). Η αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Απριλίου αφορά 1 στους 4 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή περίπου 700.000 εργαζομένους που απασχολούνται με πλήρη ή μερική απασχόληση.
Με τη νέα -κατ΄ εκτίμηση- αύξηση οι νέοι κατώτατοι μισθοί αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:
- Εισαγωγικός κατώτατος μισθός: από τα 713 ευρώ θα ανέβει στα 751 ευρώ (αύξηση 39 ευρώ) (μισθωτός με πλήρη απασχόληση και ΙΚΑ)
** μικτά από 713 – αν γίνει – > 751 τότε καθαρά από 614,11 – > σε 646,84
Ασφαλιστικές εισφορές από 98,89 – > σε 104,16.
Αύξηση και στις τριετίες
- Κατώτατος με 1 τριετία: από τα 784 ευρώ θα ανέβει στα 827 ευρώ (αύξηση 43 ευρώ)
- Κατώτατος με 2 τριετίες: από τα 856 ευρώ θα ανέβει στα 903 ευρώ (αύξηση 47 ευρώ)
- Κατώτατος με 3 τριετίες: από τα 927 ευρώ θα ανέβει στα 978 ευρώ (αύξηση 51 ευρώ).
πηγή: flashnews