Κατώτατος μισθός: Αύξηση στα €780 εξετάζει η κυβέρνηση
Αύξηση 9-9,5% του κατώτατου μισθού που μπορεί να αγγίξει έως και τα 780 ευρώ αναμένεται να αποφασίσει το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα, η κυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή την απαιτούμενη διάταξη για την εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου.
Τις επόμενες εβδομάδες εργοδότες και εργαζόμενοι θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους, τις οποίες θα αξιολογήσει το ΚΕΠΕ και στις αρχές Μαρτίου ο Κωστής Χατζηδάκης θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τις νέες αυξήσεις. Η διαδικασία διαλόγου θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Μαρτίου.
Το σενάριο που προβλέπει αύξηση κατ’ ελάχιστο 5,5% προκειμένου ο κατώτατος μισθός από 713 ευρώ που είναι σήμερα να επανέλθει στα προ μνημονίων επίπεδα (751 ευρώ) δεν έχει απορριφθεί αλλά η τάση είναι ο μισθός να ενισχυθεί περισσότερο λόγω της αύξησης του πληθωρισμού.
Οι πρώτες άτυπες συζητήσεις ανάμεσα στους φορείς κάνουν λόγο για μια γκάμα η οποία θα κινείται από τα 751 έως τα 770-780 ευρώ (αύξηση 8,5%-9,5%).
Αυτό σημαίνει ότι αν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 8,5% θα διαμορφωθεί στα 773,6 ευρώ, αν αυξηθεί κατά 9% θα διαμορφωθεί στα 777.17 ευρώ ενώ αν αυξηθεί κατά 9.5% θα διαμορφωθεί στα 780.7 ευρώ. Παράλληλα σημαντικό ρόλο θα παίξει το ποσοστό του πληθωρισμού και εκτιμάται ότι θα εμφανίζει πτωτική τάση, πιθανότατα 8% από 9,9% που είναι σήμερα. Οι αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς αφορούν 650.000-700.000 εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.
Μιλώντας στην ΕΡΤ και το Πρώτο Πρόγραμμα ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης σχολίασε ότι πέρυσι δόθηκε διπλή αύξηση ουσιαστικά, περίπου της τάξεως του 10%, που οδήγησε την Ελλάδα όταν δόθηκε η αύξηση να είναι τότε η 9η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 22 χώρες με κατώτατο μισθό και ότι από 650 ευρώ επί ΣΥΡΙΖΑ, τώρα ο κατώτατος ανέρχεται στα 713 ευρώ, σημείωσε ότι ξεκινάει μέσα στον Ιανουάριο η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού με διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, τα Ινστιτούτα τους, την Τράπεζα της Ελλάδος και το ΚΕΠΕ. Στη συνέχεια, αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, ο υπουργός Εργασίας θα προτείνει στο Υπουργικό Συμβούλιο την αύξηση του κατώτατου μισθού.
«Προφανώς λαμβάνουμε υπόψη τη συγκυρία που υπάρχει, την πίεση που υπάρχει σε εργαζόμενους και νοικοκυριά και θα καταλήξουμε νομίζω σε αποφάσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού που θα λαμβάνει υπόψη όμως και τις ανάγκες των επιχειρήσεων, την ανάγκη για ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Διότι αν το παραγνωρίσουμε αυτό θα πάμε να κάνουμε καλό στους εργαζόμενους και τελικά θα κάνουμε ζημιά, διότι οι επιχειρήσεις πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές και ανταγωνιστικές» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης και ενώ δεν έκανε λόγο για συγκεκριμένα νούμερα, σημείωσε πως καλό είναι να μην υπάρχουν προσδοκίες τέτοιες οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψιν τις ανάγκες της οικονομίας. «Η αύξηση θα είναι δίκαια, θα είναι σημαντική, αλλά δεν θα είναι μια αύξηση η οποία θα προξενήσει προβλήματα ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην αγορά και τελικά και στους ίδιους τους εργαζόμενους» τόνισε.
πηγή: creta24