Κατώτατος μισθός: Πού κλειδώνουν οι αυξήσεις
Δεν αποκλείεται να γράψει «8» μπροστά το νούμερο για τον νέο κατώτατο μισθό και η κυβέρνηση να ανακοινώσει αύξηση – έκπληξη. Ο χρόνος για τα αποκαλυπτήρια μετρά αντίστροφα, με τις κάλπες να πιέζουν τα χρονικά περιθώρια, και όπως προβλέπεται, ο νέος κατώτατος μισθός, πρόκειται να ισχύσει από την 1η Απριλίου.
Οι προσεχείς εκλογές καθορίζουν την ατζέντα της κυβέρνησης και φυσικά να κλείσει τις «εκκρεμότητες» στο οικονομικό πεδίο πριν από τον Απρίλιο. Ο φακός της κυβέρνησης μπορεί να έχει πέσει στη «γαλάζια» οικονομική ατζέντα της επόμενης 4ετίας, όμως ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται μέτρα, τα οποία έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Μεταξύ των πιο σημαντικών κυβερνητικών ανακοινώσεων είναι ο κατώτατος μισθός, ο οποίος είχε ήδη αυξηθεί την 1η Μαΐου κατά 7,5% και διαμορφώθηκε στα 713 ευρώ μεικτά δηλαδή στα 660 ευρώ καθαρά.
Τα σενάρια που εξετάζονται είναι μία νέα άνοδος του κατώτατου μισθού μεταξύ 8% και 12%, δηλαδή να διαμορφωθεί μεταξύ 770 ευρώ, 784 ευρώ ή και στα 800 ευρώ.
Οι διαβουλεύσεις αναμένονται να ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια οι προτάσεις θα κατατεθούν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο.
Η Τράπεζα της Ελλάδος προτείνει αύξηση μεταξύ 3% με 5%, η οποία είναι και η μικρότερη μεταξύ των προτάσεων των φορέων. Ωστόσο, η θέση της είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για μια αύξηση του κατώτατου η οποία θα είναι χαμηλότερη του επιπέδου του πληθωρισμού. Δηλαδή, με τον πληθωρισμό να κινείται στο 7%, δεν υπάρχουν μεγάλα ανοδικά περιθώρια στην πρόταση της ΤτΕ.
Τα τρία επικρατέστερα σενάρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού:
- Αύξηση 5,5% με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στα 751 ευρώ από τα 713 και να επανέρχεται στα επίπεδα της προ μνημονίων εποχής.
- Αύξηση 7,75%, στα 768 ευρώ
- Αύξηση 9,9%, στα 785 ευρώ, μια αύξηση η οποία απορροφά πλήρως τον πληθωρισμό (σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα επιβραδύνθηκε περαιτέρω τον Ιανουάριο στο 7,2%).
Από 753 έως 826 ευρώ οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων
Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) προτείνει στην κυβέρνηση την πιο επιθετική αύξησης της τάξεως του 15,8%. Αυτό σημαίνει ότι από τα τωρινά επίπεδα των 713 ευρώ, ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 826 ευρώ, η μοναδική πρόταση η οποία «σπάει το φράγμα» και μαζί το «ταμπού» των 800 ευρώ.
Επίσης, το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) ζητάει μια αύξηση στον κατώτατο μισθό μεταξύ 8% και 10%. Παίρνοντας το ανώτατο ποσοστό αύξησης της πρότασης η συνομοσπονδία ζητάει έναν μισθό στα 784 ευρώ (770 με αύξηση 8%).
Η πρόταση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) «κάθεται» ανάμεσα σε αυτήν της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς προτείνει αύξηση 7%, στα 763 ευρώ.
Τι δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης
Για τον κατώτατο μισθό, την στεγαστική πολιτική και τις συντάξεις αποκαλύπτοντας ότι την προσεχή Παρασκευή (3/3) θα κάνει εισήγηση για τον κατώτατο μισθό στο υπουργικό συμβούλιο, μίλησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.
Ειδικότερα, o υπουργός Εργασίας μιλώντας σήμερα στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις 6», τόνισε ότι αναμένει την εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής και ακολούθως θα κάνει εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο. «Πρέπει να δει κανείς την παραγωγικότητα. Πρέπει να ισορροπήσουμε στην απόφαση αυτή ανάμεσα στις δυνατότητες των επιχειρήσεων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης κάνοντας όμως λόγο και για αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων, λόγω του πληθωρισμού. «Πρέπει να τα λάβει κανείς αυτά υπόψη και να καταλήξει σε μια δίκαιη απόφαση που πάντως θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση».
Και όπως είπε, «αυτό είναι δεδομένο και για λόγους κοινωνικούς γιατί βλέπουμε την δυσκολία που αντιμετωπίζουν όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αλλά και για πολιτικούς λόγους γιατί δεν θέλουμε να χαρίσουμε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας στην Αριστερά».
Τι είπε για τις συντάξεις και το στεγαστικό πρόβλημα
Αναφορικά για τις συντάξεις σημείωσε ότι πλέον βγαίνουν σε διάστημα δύο μηνών ενώ παρέχεται και ενίσχυση 100 ευρώ για κάθε μήνα αναμονής στην έκδοση συντάξεων.
Αναφορικά με το στεγαστικό πρόβλημα που είναι ιδιαίτερα έντονο ιδίως στα αστικά κέντρα τόνισε ότι 1000 διαμερίσματα θα δοθούν σε πολύ ευάλωτους. Πρόκειται για τα διαμερίσματα που είχαν δοθεί για τους μετανάστες. Επιπλέον αναφέρθηκε στο πώς θα ενισχυθούν τα νέα ζευγάρια με χαμηλότερο επιτόκιο που θα είναι στο 1/4 του υπάρχοντος επιτοκίου.
πηγή: flashnews