Οικονομία

Πληθωρισμός: Ελαφριά υποχώρηση στο 3,2% τον Απρίλιο

Στο 3,2% υποχώρησε ελαφρώς ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, από το 3,4% που είχε διαμορφωθεί τον Μάρτιο. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παρέμεινε στο 2,4% τον Απρίλιο του 2024, σταθερός σε σύγκριση με τον Μάρτιο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Απρίλιο (3,7%, έναντι 4% τον Μάρτιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,8%, έναντι 2,6% τον Μάρτιο), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,9%, έναντι 1,1% τον Μάρτιο) και ενέργεια (-0,6%, έναντι -1,8% τον Μάρτιο).

Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το α΄ τρίμηνο του 2024, ενισχυμένη από την επιστροφή στην ανάπτυξη για τη Γερμανία και την ισχυρή επέκταση στην Ισπανία, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat την Τρίτη.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη ζώνη των 20 χωρών του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος αυξήθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση και κατά 0,5% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με τις προσδοκίες της αγοράς ότι για αύξηση τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση για 0,2%.

 

Το ποσοστό του ΑΕΠ για το δ’ τρίμηνο αναθεωρήθηκε επίσης σε -0,1% από προηγούμενη μέτρηση 0%, που σημαίνει ότι η ευρωζώνη βρισκόταν σε τεχνική ύφεση το β’ εξάμηνο του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι ο γερμανικός πληθωρισμός αυξήθηκε ελαφρώς στο 2,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα.

Όπως σημειώνεται, οι γερμανικές τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυξήθηκαν κατά 2,3% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο.

 

https://creta24.gr/plithorismos-elafria-ypochorisi-sto-32-ton-aprilio/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button