Πτώχευσαν Silicon Valley και Signature Bank: Δεν χάνουν τις αποταμιεύσεις τους οι καταθέτες
Οι κρατικές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έκλεισαν την Signature Bank με έδρα τη Νέα Υόρκη την Κυριακή, την τρίτη μεγαλύτερη αποτυχία στην τραπεζική ιστορία των ΗΠΑ, δύο ημέρες αφότου οι αρχές έκλεισαν την Silicon Valley Bank σε μια κατάρρευση που καθήλωσε δισεκατομμύρια σε καταθέσεις.
Οι υπεύθυνοι για την πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank θα «λογοδοτήσουν», δεσμεύθηκε χθες Κυριακή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
«Δεσμεύομαι σθεναρά ότι οι υπεύθυνοι για αυτό το χάλι θα λογοδοτήσουν πλήρως και ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχυθεί η εποπτεία και η ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση», τόνισε ο κ. Μπάιντεν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.
«Ο Αμερικανικός λαός και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη πως οι αποταμιεύσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειάζονται», διαβεβαίωσε εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος.
At my direction, @SecYellen and my National Economic Council Director worked with banking regulators to address problems at Silicon Valley Bank and Signature Bank.
I’m pleased they reached a solution that protects workers, small businesses, taxpayers, and our financial system. https://t.co/CxcdvLVP6l
— President Biden (@POTUS) March 13, 2023
Ανήγγειλε επίσης ότι θα τοποθετηθεί αργότερα σήμερα δημόσια για την κατάρρευση των δύο χρηματοπιστωτικών θεσμών και τις ενέργειες των αρχών.
The American people and American businesses can have confidence that their bank deposits will be there when they need them.
— President Biden (@POTUS) March 13, 2023
Το μέτρο ανακοινώθηκε από την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν από κοινού με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) και την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC), έπειτα από διαβούλευση με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Στο μεταξύ ο εποπτικός φορέας του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη (NYDFS) ανακοίνωσε χθες ότι πήρε στην κατοχή του τη Signature Bank, που εδρεύει στη μεγαλούπολη, και ότι διαχειριστής της πτώχευσής της είναι η ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC).
Ως την 31η Δεκεμβρίου 2022, στη Signature Bank ήταν αποταμιευμένο ποσό που αθροιστικά ανερχόταν σε 88,59 δισεκατομμύρια δολάρια, διευκρίνισε ο φορέας. Πρόκειται για τη δεύτερη τράπεζα των ΗΠΑ που καταρρέει σε μερικές ημέρες.
Η αποτυχία της Signature ακολούθησε το κλείσιμο της Silicon Valley Bank την Παρασκευή , το δεύτερο μεγαλύτερο στην ιστορία των ΗΠΑ μετά την Washington Mutual, η οποία κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.
Οι επενδυτές ενοχλήθηκαν από την ταχύτητα με την οποία η SVB που εστιάζει στις startup, ο 16ος μεγαλύτερος δανειστής στις ΗΠΑ, ανατράπηκε από τις αναλήψεις πελατών. Το επεισόδιο την περασμένη εβδομάδα διέγραψε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγοραία αξία από τις τράπεζες των ΗΠΑ, προκαλώντας ταχεία δράση από κυβερνητικούς αξιωματούχους το Σαββατοκύριακο για να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η FDIC δημιούργησε μια τράπεζα διάδοχο «γέφυρα» την Κυριακή, η οποία θα επιτρέψει στους πελάτες να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους τη Δευτέρα. Οι καταθέτες και οι δανειολήπτες της Signature Bank θα γίνουν αυτόματα πελάτες της bridge bank, ανέφερε η FDIC.
Σε δήλωσή της, η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χότσουλ δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ την Κυριακή θα παράσχουν «αυξημένη εμπιστοσύνη στη σταθερότητα του τραπεζικού μας συστήματος».
«Πολλοί καταθέτες σε αυτές τις τράπεζες είναι μικρές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που οδηγούν την οικονομία της καινοτομίας, και η επιτυχία τους είναι το κλειδί για την εύρωστη οικονομία της Νέας Υόρκης», είπε η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης της Νέας Υόρκης.
Το 2018, ο Πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε τον νόμο για την οικονομική ανάπτυξη, τη ρυθμιστική ανακούφιση και την προστασία των καταναλωτών, ο οποίος απέσυρε βασικούς κανονισμούς στο νομοσχέδιο Dodd-Frank.
Ο νόμος Dodd-Frank Act που δημιουργήθηκε στον απόηχο του χρηματοπιστωτικού κραχ του 2008, προσπάθησε να βελτιώσει τη λογοδοσία και τη διαφάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, οι τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων θεωρούνταν δυνητικά «πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν» και ως εκ τούτου υπόκεινται σε μια σειρά αυστηρών δοκιμών και ρυθμίσεων.
Τις εξελίξεις στις ΗΠΑ παρακολουθεί το ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανέφερε ότι παρακολουθεί τις πιθανές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, δηλώνωντας βέβαιο ότι η Ουάσινγκτον θα λάβει τα κατάλληλα ρυθμιστικά μέτρα.
«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και τις πιθανές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο Reuters.
Η Ομοσπονδιακή Αρχή Ασφάλισης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corporation – FDIC) έχει κινητοποιηθεί για να καλύψει τις απαιτήσεις των καταθετών και σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στα αμερικανικά ΜΜΕ έχει ρευστοποιήσει τα μισά από τα διαθέσιμα της SVB, προκειμένου να επιστρέψει στους καταθέτες μέχρι 250.000 δολάρια (που είναι το ποσό μιας εγγυημένης κατάθεσης) σήμερα και μέχρι το 50% του υπολοίπου τους σε 1-2 μέρες
Από την άλλη, στην Βρετανία παρατηρείται μεγαλύτερη κινητικότητα. Η Royal Group, μια επενδυτική εταιρία που ελέγχεται από έναν αξιωματούχο της βασιλικής οικογένειας του Άμπου Ντάμπι, εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει τα ηνία της θυγατρικής εταιρίας της Silicon Valley στην Βρετανία. Σύμφωνα με το Βloomberg, μάλιστα, οι συζητήσεις φαίνεται να είναι σε προχωρημένο στάδιο.
Αυτό που τρομάζει είναι ότι η SVB δεν είναι το μόνο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με αυτό το πρόβλημα, μεταδίδει το CNN. Οι αμερικανικές τράπεζες είχαν απώλειες 620 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε “μη πραγματοποιηθείσες ζημίες” (περιουσιακά στοιχεία οι τιμές των οποίων έχουν μειωθεί αλλά δεν έχουν πουληθεί ακόμα) στα τέλη του 2022, σύμφωνα με την FDIC.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ που είναι μέλος της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας, δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει ενδεχόμενη προσπάθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την οικονομική διάσωση της τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB).
“Δεν είμαι έτοιμος να τους προσφέρω μία οικονομική διάσωση σε οποιαδήποτε διάσταση μπορώ να φανταστώ”, δήλωσε ο Μενέντεζ στην εκπομπή “Meet the Press” του τηλεοπτικού δικτύου NBC.
πηγή: creta24