Οικονομία

Σταϊκούρας: «Παράθυρο» για νέα μέτρα στήριξης – Τι είπε για επενδυτική βαθμίδα

Τη συνέχιση των επιδοτήσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος από την ελληνική κυβέρνηση προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ot.gr και το Mega στο περιθώριο του συνεδρίου του Νταβός.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Θα ακολουθήσουμε την πεπατημένη, την επιτυχημένη στρατηγική του 2022, σύμφωνα με την οποία ενισχύσαμε γενναία νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κυρίως νοικοκυριά, καλύπτοντας το σημαντικότερο ποσοστό της επιβάρυνσης που είχαν το 2022, χωρίς να έχουμε μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Και για αυτό επιτύχαμε, από ό,τι φαίνεται, και ένα εξαιρετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

Νέα μέτρα το 2023

Ακόμη, ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων στήριξης προς την κοινωνία, σημειώνοντας ότι «Εάν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος και όσο θα δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, αυτός πράγματι, θα επιστρέφει στην κοινωνία στο σύνολό του, με κοινωνικά κριτήρια, όπως έχουμε αποδείξει μέχρι σήμερα. Εκτιμώ ότι έτσι όπως κινείται σήμερα η ελληνική οικονομία, έτσι όπως προσδοκούμε ότι θα κινηθεί η ελληνική κοινωνία και η οικονομία, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικό χώρος το 2023».

Επιδότηση στεγαστικού

Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγειλε και το άνοιγμα της πλατφόρμας για την ενίσχυση της μηνιαίας δόσης στεγαστικού δανείου για ενήμερα ευάλωτα νοικοκυριά. Ο ίδιος σημείωσε ότι «τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες θα ξεκινήσει η πλατφόρμα στο τραπεζικό σύστημα για να ενισχυθούν ευάλωτα ενήμερα νοικοκυριά με στεγαστικό δάνειο ή με ένα μικρό επιχειρηματικό δάνειο με υποθήκη την πρώτη κατοικία, έτσι ώστε, η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους να επιβεβαιώσει ότι τα νοικοκυριά αυτά είναι ευάλωτα. Και από τον Μάρτιο και μετά να ενισχυθεί, να επιδοτηθεί η αύξηση των δόσεων τους κατά 50% αποκλειστικά από το τραπεζικό σύστημα, χωρίς να επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου.

Ανάπτυξη, θετικές προοπτικές και επενδυτική βαθμίδα

Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών επιλογών για τη στήριξη των νοικοκυριών λέγοντας ότι «Η Ελλάδα το 2022 δαπάνησε το 2,3% του ΑΕΠ της για να στηρίξει την κοινωνία, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ήταν 1,3%. Και επιτυγχάνουμε και διπλάσιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης και σημαντική δημοσιονομική σταθερότητα. Αυτό είναι σημαντική συλλογική επιτυχία».

Μάλιστα, πρόσθεσε με νόημα πως «Εμείς, πράγματι σε αυτό το πράγματι ταραχώδες, δύσκολο, δυσμενές περιβάλλον έχουμε αποδείξει και θα το αναδείξουμε εδώ στο Νταβός ότι η Ελλάδα έχει ισχυρή ανθεκτικότητα, υψηλές αντοχές και θετικές προοπτικές».

Τέλος, ανέφερε ότι «Κομβικής σημασίας» το «να επιτευχθεί και ο τελευταίος στόχος οικονομικής πολιτικής που είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023».

Ακολουθεί η συνέντευξη του υπουργού:

-Βρισκόμαστε στο Νταβός, στο Greek House Davos. Είναι σημαντικό που στο Νταβός υπάρχει ελληνική παρουσία. Τι περιμένουμε όμως από αυτήν την οργάνωση και τι περιμένετε εσείς στη χρονιά που έρχεται για την Ελλάδα;

Κοιτάξτε πράγματι είναι μια σημαντική συνάντηση, η οποία γίνεται μέσω εξωγενών ισχυρών κρίσεων, κυρίως στο ενεργειακό πεδίο και δεύτερον, στο πεδίο της ακρίβειας. Ακρίβεια που πλήττει και επηρεάζει σημαντικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Άλλωστε είναι γνωστές οι εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι περίπου οι μισές χώρες στον κόσμο και κυρίως στην Ευρώπη θα διέλθουν από ύφεση το επόμενο χρονικό διάστημα. Άρα, αυτές είναι οι σημαντικές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλη η Ευρώπη, όλος ο κόσμος. Εμείς, πράγματι σε αυτό το πράγματι ταραχώδες, δύσκολο, δυσμενές περιβάλλον έχουμε αποδείξει και θα το αναδείξουμε εδώ στο Νταβός ότι η Ελλάδα έχει ισχυρή ανθεκτικότητα, υψηλές αντοχές και θετικές προοπτικές. Επιτυγχάνουμε σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον σημαντικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, διπλάσιους από τον μέσο όρο της Ευρώπης και εκτιμούμε ότι φέτος θα έχουμε τριπλάσιους όρους που συρρικνώνουν την ανεργία, έχουμε ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών. Προσδοκούμε και θα επιδιώξουμε να φέρουμε και άλλες με την παρουσία μας εδώ στο Νταβός, επιτυγχάνουμε δημοσιονομική σταθερότητα, μειώνουμε σημαντικά το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν έχουμε προκλήσεις μπροστά μας και για αυτό, μαζί με την έκδοση χρέους που ολοκληρώσαμε χθες, χτίζουμε ασφαλή ταμειακά διαθέσιμα, ακολουθούμε συνετή δημοσιονομική πολιτική και υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να συνεχίζουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να επιτυγχάνουμε ακόμη ισχυρότερη βιώσιμη ανάπτυξη για τη χώρα μας.

-Έρχεστε από ένα Eurogroup, που η ενέργεια ήταν και πάλι στο τραπέζι και τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών. Το Δεκέμβριο μάλιστα υπήρξε, επίσης, μια απόφαση στο Eurogroup για να ακολουθηθεί κάποιο μοντέλο διπλής τιμολόγησης όσον αφορά τους λογαριασμούς των νοικουριών. Είχαμε κάποια εξέλιξη, είναι κάτι άλλο που συζητάτε; Θα μπορούσε -έστω αυτό το σχέδιο –  να επηρεάσει το δικό μας μοντέλο και το πώς επιδοτούνται οι δικοί μας λογαριασμοί;

Όχι, θα ακολουθήσουμε την πεπατημένη, την επιτυχημένη στρατηγική του 2022, σύμφωνα με την οποία ενισχύσαμε γενναία νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κυρίως νοικοκυριά, καλύπτοντας το σημαντικότερο ποσοστό της επιβάρυνσης που είχαν το 2022, χωρίς να έχουμε μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Και για αυτό επιτύχαμε, από ό,τι φαίνεται, και ένα εξαιρετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Κομβικής σημασίας για να επιτευχθεί και ο τελευταίος στόχος οικονομικής πολιτικής που είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Άρα, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Φαίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ότι οι τιμές ενέργειας έχουν αρχίσει να γίνονται πιο λογικές σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αλλά υψηλότερες σε σχέση με πριν από περίπου 2 χρόνια. Φαίνεται ότι έχει μετακυληθεί πλέον το κόστος στα τρόφιμα σε όλη την Ευρώπη και προσπαθούμε με στοχευμένα μέτρα – και αυτές είναι οι αποφάσεις του Eurogroup – στοχευμένα μη μόνιμα μέτρα να αντιμετωπίσουμε και αυτό το πρόβλημα το επόμενο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να μειώσουμε το ύψος του πληθωρισμού, χωρίς να επηρεάσουμε τους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης.

-Όπως είπατε, ο πληθωρισμός έχει περάσει πλέον στα τρόφιμα, το κόστος -μάλλον- έχει περάσει στα τρόφιμα. Υπάρχει ήδη το «καλάθι του νοικοκυριού», θα ενεργοποιηθεί τον επόμενο μήνα το market pass. Υπάρχει κάτι άλλο που εσείς σκέφτεστε, εξετάζετε κάποιο άλλο μέτρο, πχ θα μπορούσε να είναι η μείωση του ΦΠΑ ή κάποια πάλι έκτακτη επιταγή που θα μπορούσε να δοθεί μια περαιτέρω ανάσα στα νοικοκυριά και ιδίως στα ευάλωτα;

Πρώτα από όλα να δούμε πού είμαστε σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η Ελλάδα το 2022 δαπάνησε το 2,3% του ΑΕΠ της για να στηρίξει την κοινωνία, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ήταν 1,3%. Και επιτυγχάνουμε και διπλάσιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης και σημαντική δημοσιονομική σταθερότητα. Αυτό είναι σημαντική συλλογική επιτυχία. Άρα, δαπανήσαμε σημαντικούς πόρους για να στηρίξουμε την κοινωνία. Δεν είναι μόνο αυτά τα μέτρα, τα οποία αναδείξατε. Μειώνουμε κατά μόνιμο τρόπο ασφαλιστικές εισφορές, καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Ενισχύσουμε με μια σειρά από άλλα μέτρα -κυρίως την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος- τα σπιτικά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στις επιχειρήσεις τους. Άρα είναι μια συνεκτική συλλογική οικονομική πολιτική, η οποία βοηθάει, στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Εάν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος και όσο θα δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, αυτός πράγματι, θα επιστρέφει στην κοινωνία στο σύνολό του, με κοινωνικά κριτήρια, όπως έχουμε αποδείξει μέχρι σήμερα. Εκτιμώ ότι έτσι όπως κινείται σήμερα η ελληνική οικονομία, έτσι όπως προσδοκούμε ότι θα κινηθεί η ελληνική κοινωνία και η οικονομία, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικό χώρος το 2023.

-Όσον αφορά τις τράπεζες, είχατε και συναντήσεις τους προηγούμενους μήνες και από ό,τι ξέρουμε συναντάτε συχνά τους τραπεζίτες. Σας ανησυχεί το θέμα των δανείων, της εξυπηρέτησης των δανείων, εάν θα δημιουργηθεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων;

Συναντήσεις με το τραπεζικό σύστημα και τους διαχειριστές δανείων έγιναν τις προηγούμενες ημέρες. Απλά δε δημοσιοποιήθηκαν. Και είμαστε σε μια ανοιχτή γραμμή, έτσι ώστε οι τράπεζες, όπως έχω πει δημόσια και οι διαχειριστές δανείων να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Δύσκολη συγκυρία στην οποία πράγματι υπάρχει πανευρωπαϊκά ο κίνδυνος – εξαιτίας της ακρίβειας – να δημιουργηθεί μια νέα γενιά «κόκκινων δανείων ή οφειλών των πολιτών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Μέχρι σήμερα, φαίνεται ότι αυτό δεν έχει γίνει. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να προλαμβάνουμε δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν μελλοντικά. Άρα άμεσα, φαίνεται ότι τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες θα ξεκινήσει η πλατφόρμα στο τραπεζικό σύστημα για να ενισχυθούν ευάλωτα ενήμερα νοικοκυριά με στεγαστικό δάνειο ή με ένα μικρό επιχειρηματικό δάνειο με υποθήκη την πρώτη κατοικία, έτσι ώστε, η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους να επιβεβαιώσει ότι τα νοικοκυριά αυτά είναι ευάλωτα. Και από τον Μάρτιο και μετά να ενισχυθεί, να επιδοτηθεί η αύξηση των δόσεων τους κατά 50% αποκλειστικά από το τραπεζικό σύστημα, χωρίς να επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου. Παράλληλα, πιέζουμε έτσι ώστε να λειτουργήσει ακόμη καλύτερα ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός. Υπενθυμίζω ότι έχουμε κάποια πρώτα θετικά αποτελέσματα. Πάνω από 2.700 αιτήσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί, όταν τον Σεπτέμβριο αυτές ήταν 1.200. Αυτό το ποσό αποδεικνύει ότι αυτός ο μηχανισμός είναι ο πιο επιτυχημένος που υλοποιήσαμε διαδοχικές κυβερνήσεις τα τελευταία 12 χρόνια, αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα και θεωρώ ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν πολύ περισσότερες ρυθμίσεις επ’ ωφελεία της κοινωνίας. Και παράλληλα, οι τράπεζες οφείλουν να κινηθούν πολύ πιο γενναία, πολύ πιο γρήγορα στην κατεύθυνση μείωσης προμηθειών και ενίσχυσης των αποδόσεων στις καταθέσεις.

πηγή: creta24

staikoyras-parathyro-nea-metra-stirixis-ti-eipe-ependytiki-vathmida/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button