Τι αλλάζει στις εκπτώσεις
Νέα δεδομένα ισχύουν από την τρέχουσα εκπτωτική περίοδο στη διενέργεια των εκπτώσεων από τις επιχειρήσεις.
Με τον νέο «μηχανισμό ελέγχου» που δημιούργησε το υπουργείο Ανάπτυξης -κι ενώ τη Δευτέρα ξεκίνησαν οι χειμερινές εκπτώσεις- επιδιώκει να διασφαλίζεται για τους καταναλωτές ότι οι εκπτώσεις που γίνονται είναι πραγματικές. Να μπει δηλαδή «φρένο» στις περιπτώσεις εκείνες, όταν κάποιες επιχειρήσεις ανέβαζαν τις τιμές πριν από την έναρξη των εκπτώσεων για να τις κατεβάσουν στη συνέχεια όταν ξεκινούσαν, «διαφημίζοντας» ότι, δήθεν, κάνουν μεγάλες προσφορές.
Πώς υπολογίζεται η έκπτωση
Η έκπτωση στην οποία προχωρά το κατάστημα θα πρέπει να γίνεται πλέον επί της χαμηλότερης τιμής των προηγούμενων 30 ημέρων. Κι όχι επί της τιμής που είχε το προϊόν μία ή ακόμη και λίγες μέρες πριν.
Η χαμηλότερη τιμή του τελευταίου μήνα λαμβάνεται λοιπόν πλέον ως τιμή αναφοράς και πάνω σε αυτή θα πρέπει να γίνεται η οποιαδήποτε έκπτωση αποφασίζει να κάνει η επιχείρηση και την αναγράφει ως ποσοστό στο προϊόν.
Η νέα πλατφόρμα καταγγελιών
Το υπουργείο Ανάπτυξης επίσης προχώρησε στη δημιουργία μία νέας πλατφόρμας προκειμένου οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα, στην περίπτωση που θεωρούν ότι έχουν πέσει θύματα παραπλάνησης, να κάνουν την καταγγελία τους. Η πλατφόρμα kataggelies.mindev.gov.gr δεν αφορά μόνο στις περιπτώσεις πλασματικών εκπτώσεων αλλά και γενικότερα σε παραβάσεις καταναλωτικής νομοθεσίας όπως και ζητήματα αισχροκέρδειας.
Στη νέα πλατφόρμα ο καταναλωτής καθοδηγείται με έναν συστηματοποιημένο τρόπο πώς πρέπει να υποβάλλει την καταγγελία του αλλά και πού απευθύνεται.
Οι καταγγελίες γίνονται επώνυμα αλλά και ανώνυμα, με τις επώνυμες καταγγελίες να έχουν πάντοτε προτεραιότητα στην εξέτασή τους.
Έλεγχοι και αυστηρά πρόστιμα
Οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις από πλευράς της ΔΙΜΕΑ γίνονται κατόπιν καταγγελιών των καταναλωτών αλλά και τυχαία στην αγορά για τον εντοπισμό εκείνων που παρανομούν. Ο έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί η «σωστή» τιμή αναφοράς και εάν πράγματι έχει υπάρξει έκπτωση, θα γίνεται από τα «Ζ» των ταμειακών μηχανών των τελευταίων 30 ημερών.
Τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες φτάνουν μέχρι και το 4% του συνολικού τζίρου της επιχείρησης. Κάτι που όπως επισημαίνει το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμάται πως θα λειτουργεί αποτρεπτικά εξαρχής για εκείνους που σκέφτονταν να παρανομήσουν.
πηγή: creta24