Οικονομία

Τρίτη σερί άνοδος για το Χρηματιστήριο – Αντιστάθηκε στις πιέσεις του αμερικανικού πληθωρισμού

Κι ενώ όλα έδειχναν πως το Χρηματιστήριο Αθηνών οδεύει άνετα προς την τρίτη διαδοχική του άνοδο, ένα ορμητικό «κύμα» πωλήσεων ήρθε να αλλάξει το αρχικό αφήγημα. Το πρόσημο άλλαξε περίπου δύο ώρες πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση, αλλά στο τέλος μίλησαν ξανά οι αγοραστές.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,55 μονάδες ή 0,18% στις 1.420,30 μονάδες και κινήθηκε μεταξύ των 1.412,91 (χαμηλό ημέρας) και των 1.425,68 μονάδων (υψηλό ημέρας). Μείωσε, έτσι, περαιτέρω την απόσταση από το κλείσιμο του Φεβρουαρίου (1.422,35 μονάδες), αλλά και από το ρεκόρ 13ετίας των 1.434,87 μονάδων. Παράλληλα, «έχτισε» ένα τριήμερο σερί κατά το οποίο αποκόμισε κέρδη της τάξης του 2,66%.

Οι ρευστοποιήσεις, που έκαναν την εμφάνισή τους περίπου στις 15:30, ήταν εισαγόμενες και οφείλονταν στον αμερικανικό πληθωρισμό, ο οποίος ανήλθε στο 3,5% τον Μάρτιο, πάνω από τις προβλέψεις των οικονομολόγων που έκαναν λόγο για 3,4%.

Πρόκειται, μάλιστα, για την υψηλότερη ετήσια άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή το τελευταίο 6μηνο, γεγονός που «κοκκίνισε» το ταμπλό στη Wall Street και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τίθεται εν αμφιβόλω η έναρξη του κύκλου νομισματικής χαλάρωσης, που έχει προαναγγείλει η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed).

Νωρίτερα, οι buyers ήταν αυτοί που ξεκάθαρα είχαν τα ηνία στο Χ.Α., με εξαίρεση λίγα λεπτά μετά το πέρας της πρώτης ώρας, όπου παρατηρήθηκαν ορισμένες εναλλαγές στα πρόσημα.

Κινήσεις profit taking έγιναν αντιληπτές στις τράπεζες, καθώς προέρχονταν από το +6% του προηγούμενου διημέρου, οπότε θεωρείται εύλογη η κατοχύρωση ενός μέρους των κερδών. Η Eurobank ηγήθηκε των απωλειών στον τραπεζικό κλάδο, φτάνοντας ενδοσυνεδριακά να χάνει πάνω από 2%, αν και στο τέλος «μάζεψε» την πτώση της. Μικρή, αλλά αρκετή, ήταν η ενίσχυση για την Εθνική Τράπεζα, ώστε να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση στο υψηλότερο επίπεδο από την ανακεφαλαιοποίηση του 2015.

Στα blue chips, ξεχώρισε μακράν η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία πήρε την «σκυτάλη» από την χθεσινή υπεραπόδοση της Mytilineos, στο πλαίσιο του rotation που τροφοδοτεί με θετικούς καταλύτες το Χρηματιστήριο. Ειδικότερα, ο ΟΤΕ «απογειώθηκε» σχεδόν 3%, ξεπερνώντας με άνεση το ψυχολογικό όριο των 14 ευρώ, κλείνοντας σε υψηλό περίπου 8 μηνών.

Στο ταμπλό

Κατά μόλις -0,15% στις 1.232,19 μονάδες υποχώρησε τελικά ο τραπεζικός δείκτης, περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις ενδοσυνεδριακές του απώλειες, που είχαν φτάσει να ξεπερνούν το 1%. Η Eurobank έχασε -0,94% στο 1,89 ευρώ και η Alpha Bank κινήθηκε πτωτικά κατά -0,24% στο 1,65 ευρώ. Η Πειραιώς παρέμεινε αμετάβλητη στα 3,93 ευρώ, ενώ η Εθνική κατέγραψε άνοδο +0,48% στα 7,486 ευρώ, που αποτελούν νέο υψηλό 8 και πλέον ετών.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE 25) ενισχύθηκε κατά 0,26% στις 3.440,69 μονάδες, ενώ αντίθετα ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) οπισθοχώρησε κατά 0,48% στις 2.327,54 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 134,09 εκατ. ευρώ, με τα 23,8 εκατ. ευρώ να είναι προσυμφωνημένες πράξεις (πακέτα). Πάνω από 10 εκατ. ευρώ τζίρο έκαναν η Εθνική (26,312 εκατ. ευρώ), η Πειραιώς (19,888 εκατ. ευρώ), ο ΟΤΕ (13,983 εκατ. ευρώ), η Mytilineos (13,096 εκατ. ευρώ) και η Alpha Bank (10,4 εκατ. ευρώ).

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται πλέον στα 97,787 δισ. ευρώ. Στο ταμπλό, υπερίσχυσαν οι πτωτικές μετοχές (67) έναντι των ανοδικών (38), ενώ σταθεροί παρέμειναν 18 τίτλοι.

Έφερε αναταράξεις ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Έντονη νευρικότητα επικρατεί στις διεθνείς αγορές, με τη Wall Street να βρίσκεται σε περιδίνηση μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που ανακοινώθηκαν σήμερα. Παράλληλα, θα δημοσιευθούν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve, όπου και θα αποτυπωθούν με μεγαλύτερη σαφήνεια οι τάσεις και οι ισορροπίες μεταξύ «γερακιών» και «περιστεριών» για τα επόμενα «βήματα» σχετικά με τα επιτόκια.

Το θετικό κλίμα που επικρατούσε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, άλλαξε απότομα ελέω αμερικανικού πληθωρισμού, με τους επενδυτές να περιμένουν «σήμα» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για άμεση έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων, αν και η Fed θα παίξει κομβικό ρόλο ως προς την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει τελικά η ΕΚΤ. Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές, με την Κίνα να κλυδωνίζεται λόγω της υποβάθμισης του outlook από τη Fitch, ενώ αντίθετα η Alibaba έδωσε ώθηση στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Η εσωτερική επικαιρότητα

Στα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων του Χ.Α., τα «φώτα» έπεσαν πάνω στη ΔΕΗ, η οποία ανακοίνωσε ετήσια καθαρά κέρδη 485 εκατ. ευρώ το 2023, έθεσε ως στόχο το 1,7 δισ. ευρώ αναφορικά με τη λειτουργική κερδοφορία το 2024 και επανήλθε στις διανομές μερισμάτων (0,25 ευρώ ανά μετοχή) μετά από 10 «πέτρινα» χρόνια. Στο καλεντάρι των αποτελεσμάτων, σειρά έχει την Πέμπτη (11/4) η Euroconsultants και έπονται την Παρασκευή (12/4) η Alumil και η Κλουκίνας – Λάππας. Ακολουθούν την επόμενη εβδομάδα, μεταξύ άλλων, η Jumbo, η Lamda Development, ο ΟΛΘ και ο ΑΔΜΗΕ.

Σημειώνεται, επίσης, ότι εντός του τρέχοντος μήνα λαμβάνει χώρα η αναθεώρηση των δεικτών στον FTSE Russell, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεν τον Μάιο, με βάση όμως τη μέση συνολική κεφαλαιοποίηση του Απριλίου και όχι την κεφαλαιοποίηση της τελευταίας συνεδρίασης του μήνα, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος. Δεδομένη θεωρείται η ένταξη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στον FTSE 25, καθώς καταλαμβάνει την 13η θέση στον πίνακα των αποτιμήσεων, με συνολική αξία περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Την αναβάθμισή τους στον 25άρη διεκδικούν επίσης η Intrakat, η Intralot και ο ΟΛΠ. Από την άλλη πλευρά, η ΕΥΔΑΠ και η Quest Holdings δίνουν τη δική τους «μάχη» προκειμένου να αποφύγουν τον υποβιβασμό, με την κεφαλαιοποίησή τους να κυμαίνεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα.

https://creta24.gr/triti-seri-anodos-gia-to-chrimatistirio-antistathike-stis-pieseis-tou-amerikanikou-plithorismou/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button