Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε – Τι έχει αλλάξει φέτος

Η αυλαία για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων για περίπου 9 εκατ. φορολογούμενους (φυσικά πρόσωπα) άνοιξε την Πέμπτη από την ΑΑΔΕ.

Πιο συγκεκριμένα, υποχρέωση να υποβάλει φορολογική δήλωση έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Οι προβλεπόμενες δόσεις για την εξόφληση των οφειλών είναι 8 και φτάνουν έως το Φεβρουάριο του 2025, ενώ αν κάποιος επιλέξει την εφάπαξ πληρωμή ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού, δικαιούται έκπτωσης 3%”.

Σημειώνεται πως φέτος για πρώτη φορά περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, καθώς η ΑΑΔΕ τις έχει προσυμπληρώσει για λογαριασμό τους και εάν εκείνοι δεν πατήσουν το πλήκτρο για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή τους θα το κάνει κι αυτό η ΑΑΔΕ υποβάλλοντάς τις αυτόματα, κατά την καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας υποβολής.

Τα βήματα για τις φορολογικές δηλώσεις

  • Επιλέγω το έτος για το οποίο επιθυμώ την υποβολή δήλωσης.
  • Επιβεβαιώνω τα προσωπικά μου στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ.Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).
    Συμπληρώνω τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
  • Συμπληρώνω το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
  • Ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
    Υποβάλω τη δήλωση.
  • Εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.
  • Από τον ίδιο ιστότοπο της ΑΑΔΕ μπορείτε επίσης να εκτυπώσετε τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός σας και τα αντίστοιχα Εκκαθαριστικά Σημειώματα/Πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου για τα οικονομικά έτη 2003 και εφεξής.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Φέτος, περισσότεροι από 730.000 επαγγελματίες θα φορολογηθούν με αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία θα προσδιορίσουν εναλλακτικά με τεκμαρτό τρόπο τα φορολογητέα εισοδήματά τους.

  • Στις κοινές δηλώσεις συζύγων διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο.
  • Οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση εφόσον το έχουν δηλώσει. Υποχρεωτικά χωριστές δηλώσεις υποβάλλονται στις περιπτώσεις που έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
  • Όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης δύνανται να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους και έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους.
  • Οι δηλώσεις για τους φορολογούμενους που απεβίωσαν το 2023 υποβάλλονται για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2023 μέχρι την ημερομηνία του θανάτου τους, από τους νόμιμους κληρονόμους τους εμπρόθεσμα έως 31/12/2024.
  • Στην περίπτωση που ανήλικο άγαμο τέκνο υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση και παράλληλα αποκτά και εισοδήματα άλλης κατηγορίας, όπως για παράδειγμα εισόδημα από ακίνητη περιουσία, αυτά αναγράφονται στη δήλωση του υπόχρεου γονέα.
  • Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης δεν επιβάλλεται το πρόστιμο των 100 -500 ευρώ σε περίπτωση που ο φόρος δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

https://creta24.gr/forologikes-diloseis-ta-vimata-pou-prepei-na-akolouthisete-ti-echei-allaxei-fetos/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button