Οικονομία

Χρηματιστήριο: Φρένο μετά το εξαήμερο ράλι – Άμυνα απέναντι στις εισαγόμενες ρευστοποιήσεις

Ανθεκτικότητα έδειξε σήμερα (25/4) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προβάλουν αντίσταση στο «κύμα» των πωλήσεων, που έκανε την εμφάνισή του στις διεθνείς αγορές.

Οι traders απέφυγαν τις επιθετικές κινήσεις και κατοχύρωσαν με φειδώ τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους. Υπενθυμίζεται ότι το Χ.Α. προερχόταν από ένα 6ήμερο ανοδικό σερί, που είχε οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη σε υψηλό 13 ετών και είχε αποφέρει συνολικά +6,73%. Μάλιστα, αυτή η επίδοση συνοδεύθηκε από πολυετή ή και ιστορικά υψηλά για ορισμένους δείκτες και μετοχές με βαρύτητα στο ταμπλό.

Οι τοποθετήσεις ήταν επιλεκτικές και το profit taking έλαβε χώρα χωρίς υπερβολές. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο βασικός δείκτης στην Αθήνα έκλεισε σήμερα με πτώση μικρότερη του -1%, σε αντίθεση με τους περισσότερους ξένους δείκτες, που έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τα απογοητευτικά στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ.

Όσον αφορά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, ο ΓΔ υποχώρησε κατά 13,51 μονάδες ή 0,93% στις 1.435,19 μονάδες, με το χαμηλό ημέρας να εντοπίζεται λίγο πιο κάτω, στις 1.434,89 μονάδες. Υψηλό ημέρας αποτέλεσε το χθεσινό κλείσιμο των 1.448,70 μονάδων, που σημαίνει ότι ενδοσυνεδριακά έγινε απόπειρα συνέχισης του εντυπωσιακού ράλι.

Σύμφωνα με αναλυτές, τα σημάδια κόπωσης της εγχώριας αγοράς είναι εύλογα και γίνεται πιο εμφανής η ανάγκη για μερική εκτόνωση. Σημειώνεται ότι λόγω της συσσώρευσης πολλών κερδών την τελευταία εβδομάδα, που πλησίαζαν ακόμη και το +8%, το Χρηματιστήριο προέβη σε μία έντονη διόρθωση λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Τετάρτης. Η απώλεια της αρχικής δυναμικής, που είχε οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.460 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2011, οφείλεται ως ένα βαθμό και στην ανάλογη διάθεση για κατοχύρωση, που επικράτησε στις διεθνείς αγορές.

Η πρόσφατη αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) του ελληνικού αξιόχρεου από την Standard and Poor’s, τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για την πορεία της εγχώριας οικονομίας, τα κυοφορούμενα deals, τα αποτελέσματα των εισηγμένων, καθώς και η τεράστια ζήτηση στις εκδόσεις ομολόγων (30ετές και Eurobank), συνεχίζουν να λειτουργούν ευεργετικά για το Χρηματιστήριο. Συντηρούν το θετικό μομέντουμ και εμποδίζουν μία βίαιη διόρθωση, σε περίπτωση που οι traders αποφασίσουν να προβούν σε πιο εκτεταμένο profit taking.

«Βυθίζονται» οι διεθνείς αγορές

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στα χρηματιστήρια ανά τον πλανήτη τα νέα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία. Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν κατώτερος των προσδοκιών και ο πληθωρισμός παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η Wall Street να καταγράφει βαριές απώλειες, με τον τεχνολογικό κλάδο να υφίσταται πρόσθετες πιέσεις λόγω της Meta Platforms, η οποία προβλέπει ότι τα έσοδά της θα μειωθούν το β΄ τρίμηνο του 2024.

Στη δίνη της Wall Street παραδίνονται και τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με εξαίρεση τον βρετανικό δείκτη FTSE 100, ο οποίος παραμένει σε τροχιά κατάκτησης νέων κορυφών. Σε ρευστοποιήσεις των βραχυπρόθεσμων κερδών προχώρησαν οι επενδυτές στις ασιατικές αγορές, με τον Nikkei στην Ιαπωνία και τον Kospi στη Νότια Κορέα να σημειώνουν ισχυρή πτώση. Σε νέο χαμηλό 34 ετών διολίσθησε το γεν έναντι του δολαρίου.

Στο επίκεντρο η Mytilineos και τα αποτελέσματα

Τα οικονομικά μεγέθη χρήσης 2023 και α’ τριμήνου 2024 των εισηγμένων παραμένουν στο προσκήνιο, με τη Mytilineos να έχει σήμερα την τιμητική της. Ο όμιλος παρουσίασε αύξηση 10% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 158 εκατ. ευρώ. Αύξηση 12% κατέγραψε η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA), στα 252 εκατ. ευρώ, κάνοντας έτσι ένα δυναμικό ξεκίνημα στη χρονιά, σε συνέχεια των ιστορικά υψηλών επιδόσεων του 2023.

Επιπλέον, σε ενημερωτικό σημείωμα για την στρατηγική του ομίλου, που ακολούθησε αμέσως μετά τα αποτελέσματα, η Mytilineos επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να εισαχθεί σε διεθνές χρηματιστήριο -συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου- εντός των επόμενων 12-18 μηνών.

Τα αποτελέσματα της περσινής χρονιάς ανακοίνωσε σήμερα η ΕΥΔΑΠ, με σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας, ενώ η διοίκηση πρότεινε τη διανομή μερίσματος 0,1 ευρώ ανά μετοχή. Την ερχόμενη Μ. Δευτέρα σειρά έχουν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Τις τριμηνιαίες επιδόσεις τους θα δώσουν στη δημοσιότητα ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) στις 29 Απριλίου, η Τράπεζα Πειραιώς και η Coca Cola στις 30 του μήνα και η Εθνική Τράπεζα την 1η Μαΐου.

https://creta24.gr/chrimatistirio-freno-meta-to-exaimero-rali-amyna-apenanti-stis-eisagomenes-refstopoiiseis/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button