Οικονομία

Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής: Τι αλλαγές φέρνει σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Ένα νεο όπλο για την ψηφιακή παρακολούθηση της αγοράς αποκτά η εφορία. Πρόκειται για το ψηφιακό δελτίο αποστολής που, σταδιακά, θα γίνει υποχρεωτικό για όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες και επιχειρηματικούς κλάδους δραστηριότητας.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έδωσε το «πράσινο φως» για την εκκίνηση και λειτουργία της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών και του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής, θέτοντας από χθες σε δημόσια διαβούλευση το προσχέδιο της σχετικής απόφασης.

Προσχέδιο απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ορίζει ότι τα δεδομένα της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών , διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο πριν την έναρξη της διακίνησης στην πλατφόρμα myDATA και το «κύκλωμα» κλείνει με την παραλαβή των προϊόντων από την οντότητα η οποία έχει κάνει την παραγγελία.

Τα ψηφιακά παραστατικά διακίνησης λαμβάνουν Μοναδικό Αριθμό Καταχώρησης για κάθε έγκυρη διαβίβαση στην πλατφόρμα myDATΑ , ενσωματώνουν QR Code ενώ ορίζεται πως η ημερομηνία διακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις πέντε ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού διακίνησης.

Σε πρώτη φάση οι επιχειρήσεις θα μπορούν να διαβάζουν ηλεκτρονικά στη φορολογική διοίκηση το δελτίο αποστολής με όλα τα δεδομένα που περιλαμβάνονται και στο χειρόγραφο δελτίο. Μελλοντικά όμως η εφαρμογή θα επεκταθεί ώστε η εφορία να γνωρίζει πότε θα φύγει ένα φορτίο, τα στοιχεία του οδηγού, το ωφέλιμο φορτίο και που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή το φορτηγό. Ακόμα και η αλλαγή του βάρους του φορτίου θα είναι σε γνώση της εφορίας.

Με τον τρόπο αυτό, η ΑΑΔΕ θα είναι σε θέση να γνωρίζει κάθε αγαθό που διακινείται ανά πάσα στιγμή καθόλη της διαδικασίας μετακίνησης και παράδοσης του.

Η ΑΑΔΕ δίνει ήδη τη δυνατότητα έκδοσης ψηφιακών δελτίων αποστολής μέσω της εφαρμογής Timologio. Επίσης ζητεί τις παρατηρήσεις από τις επιχειρήσεις προκειμένου στη συνέχεια να τεθεί ένα σαφές και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα καθολικής και υποχρεωτικής εφαρμογής. Στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο, ακόμα και από το φθινόπωρο να καθιερωθεί η υποχρεωτική έκδοση ψηφιακού δελτίου αποστολής πιλοτικά για συγκεκριμένους κλάδους , πιθανότατα με κριτήρια τζίρου ενώ το ΥΠΕΘΟ θα αναλάβει να νομοθετήσει το πλήρες χρονοδιάγραμμα καθολικής εφαρμογής σε όλη την αγορά με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και κυρώσεις μη συμμόρφωσης. Το αργότερο, από το 2025 το ψηφιακό δελτίο αποστολής θα είναι υποχρεωτικό για όλους με αυστηρές κυρώσεις για τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

https://creta24.gr/psifiako-deltio-apostolis-ti-allages-fernei-se-epicheiriseis-kai-epangelmaties/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button