5 πράγματα που χρειάζεται να ξέρεις όταν ξεκινάς τη δική σου επιχείρηση
Είναι απολύτως φυσικό, αφού για να ξεκινήσει κανείς μια επιχείρηση υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να κάνει, άλλα τόσα που πρέπει να ξέρει και ακόμα περισσότερα που μαθαίνει στην πορεία. Και επειδή, όπως είχε πει ο Μπίσμαρκ, “ο έξυπνος μαθαίνει από τα λάθη των άλλων”, δε χρειάζεται απαραίτητα να πάθεις για να μάθεις.
Γι’ αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε 5 πράγματα που χρειάζεται να ξέρεις όταν ξεκινάς τη δική σου επιχείρηση, ώστε να είσαι προετοιμασμένος!
1) Δημιούργησε ένα ανταγωνιστικό πακέτο παροχών
Η δημιουργία ενός ανταγωνιστικού πακέτου παροχών για τους εργαζόμενους της επιχείρησής σου μπορεί να είναι αρκετά κουραστική διαδικασία, ειδικά αν πρόκειται για μικρή επιχείρηση. Επίσης, μπορεί να αποδειχθεί αρκετά κοστοβόρα, αν δε γίνει η σωστή μελέτη και οι κατάλληλοι χειρισμοί.
Υπάρχουν όμως διάφορα benefits που μπορεί να προσφέρει μια επιχείρηση, τα οποία είναι ανταγωνιστικά, χωρίς να έχουν πολύ μεγάλο κόστος. Τέτοια benefits μπορεί να είναι τα αυτοκίνητα με leasing για επιχειρήσεις, η ασφάλεια υγείας και ζωής, το ευέλικτο ωράριο, τα δωρεάν αφεψήματα και φαγητά στο γραφείο, οι εκπτωτικοί κωδικοί για διάφορες επιχειρήσεις, και τα bonus απόδοσης.
2) Δώσε βάση στον πελάτη
Όσο κι αν το μυαλό σου είναι απασχολημένο με τα διαδικαστικά και τα οικονομικά θέματα που πρέπει να τακτοποιήσεις, ώστε να ξεκινήσεις την επιχείρησή σου, κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάς είναι ότι η επιχείρηση απευθύνεται σε πελάτες, οι οποίοι είναι άνθρωποι. Αυτό σημαίνει ότι το να μπεις στη διαδικασία να κάνεις έρευνα και να μάθεις για τους δυνητικούς πελάτες σου είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα της διαδικασίας.
Αρχικά, θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι υπάρχει ζήτηση στην αγορά για το προϊόν ή την υπηρεσία που προσφέρεις και να αξιολογήσεις την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησής σου με βάση αυτό. Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που αποτυγχάνουν επειδή παραλείπουν αυτή τη διαδικασία, οπότε μην πέσεις σε αυτή την παγίδα. Επίσης, αφού αποκτήσεις πελάτες, είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσεις σχέσεις μαζί τους και να αλληλεπιδράς με αυτούς. Σε αυτό, ευτυχώς βοηθούν πολύ και τα Social Media!
3) Διάλεξε τους σωστούς συνεργάτες
Ένα από τα πιο βασικά πράγματα που συνειδητοποιείς από νωρίς όταν ξεκινάς τη δική σου επιχείρηση, είναι ότι δεν μπορείς να τα κάνεις όλα μόνος σου! Γι’ αυτό και η επιλογή των σωστών συνεργατών και συνεταίρων είναι το Α και το Ω για τη δημιουργία μιας επιτυχημένης επιχείρησης.
Είτε πρόκειται για επενδυτές, είτε για συνεργάτες, είτε για συνεταίρους, είναι καλό να σιγουρευτείς πως τα άτομα που είναι δίπλα σου σε αυτό το νέο εγχείρημα έχουν τους ίδιους στόχους, τις ίδιες αξίες και την ίδια επαγγελματική φιλοσοφία με εσένα. Κάτι άλλο το οποίο είναι επίσης σημαντικό, είναι να βρεις τη χρυσή τομή στον αριθμό των συνεργατών και των συνεταίρων σου, καθώς στην περίπτωση που είναι περισσότεροι απ’ ότι είναι απαραίτητο, τα κέρδη σου μειώνονται σημαντικά, αφού θα τα μοιράζεσαι!
4) Επένδυσε στο marketing
Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι επιχειρήσεις είναι το ότι δεν επενδύουν στο marketing. Μπορεί μια επιχείρηση να έχει το καλύτερο προϊόν ή να προσφέρει την καλύτερη υπηρεσία, όμως τί νόημα έχει αν ο κόσμος δεν μπορεί να το μάθει, άρα και να το αγοράσει;
Αυτό ακριβώς είναι που κάνει το marketing. Με μια σωστή στρατηγική marketing, το προϊόν ή η υπηρεσία που προσφέρει η επιχείρησή σου θα ‘φτάσει’ στο κοινό μέσα από διάφορα κανάλια (Social Media, website κτλ) και θα προσελκύσει πελάτες. Το καλύτερο είναι, φυσικά, να αναλάβει κάποιος ειδικός το συγκεκριμένο βήμα, ο οποίος θα ξέρει ακριβώς ποια κανάλια να αξιοποιήσει και ποια στρατηγική να ακολουθήσει για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για την επιχείρησή σου!
5) Απόλαυσέ το!
Όταν έχεις τόσα πολλά πράγματα να διευθετήσεις και να κανονίσεις, είναι πολύ εύκολο να ξεχάσεις για ποιό λόγο ξεκίνησες την επιχείρησή σου και να χάσεις τον ενθουσιασμό σου. Αυτό είναι φυσιολογικό, όμως αν βγάλεις τον παράγοντα διασκέδαση από την εξίσωση, τότε η διαδικασία θα γίνει ανυπόφορη, τόσο για εσένα, όσο και για τους συνεργάτες σου!
Οπότε, μη ξεχνάς, ακόμα και κατά τη διάρκεια της πιο κουραστικής μέρας, να ενσωματώνεις μικρές στιγμές χαλάρωσης που θα σε βοηθούν να γεμίζεις τις μπαταρίες σου και να θυμάσαι ξανά γιατί κάνεις αυτό που κάνεις!
πηγή: flashnews