Οικονομία

Bloomberg: Αν η ΕΕ βάλει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, η Μόσχα θα απαγορεύσει τις εξαγωγές

Η Μόσχα είναι έτοιμη να απαντήσει όσο το δυνατόν πιο σκληρά στην απειλή των χωρών της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλουν ανώτατο όριο τιμών στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Κρεμλίνο ετοιμάζει προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα επιβάλει απαγόρευση κάθε πώλησης «μαύρου χρυσού» σε οποιονδήποτε εισαγωγέα – χώρα, εταιρεία, έμπορο – που συμφωνεί στον ορισμό πλαφόν.

Τι να περιμένουμε μετά τις 5 Δεκεμβρίου

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα απειλήσει ότι η Ρωσία δεν θα προμηθεύσει χώρες που θα επιβάλουν περιορισμούς στις τιμές, σημειώνοντας ότι η συνέχιση των εξαγωγών όταν τίθενται όρια είναι αντίθετη με την κοινή λογική.

Την ίδια στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση επικρατεί αναβρασμός και ασυμφωνία για το πλαφόν. Οι χώρες-μέλη δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε ένα συγκεκριμένο ποσό του πλαφόν. Ορισμένα κράτει, κυρίως η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, υποστήριξαν ότι το ανώτατο όριο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30 δολάρια το βαρέλι, ενώ άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, της Μάλτας και της Κύπρου, επέμειναν σε ένα όριο 60-70 δολαρίων το βαρέλι.

«Το τελικό ποσό του πλαφόν θα γίνει σαφές πιο κοντά στην έναρξη ισχύος του εμπάργκο, απευθείας έως τις 5 Δεκεμβρίου», πιστεύει ο Σεργκέι Σουβέροφ, επενδυτικός στρατηγικός στην Arikapital Management Company. «Εν τω μεταξύ, όλες οι χώρες θα επιμείνουν μέχρι την τελευταία στιγμή στην ολοκλήρωση των πιο ευνοϊκών συνθηκών ειδικά για τη δική τους οικονομία, κάτι που, κατ’ αρχήν, καθιστά δύσκολη την εξεύρεση συμβιβασμού».

Απαγόρευση εξαγωγών

Και όμως, εάν εισαχθεί το ανώτατο όριο και η Μόσχα απαντήσει αμέσως με απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου, ποιος θα υποφέρει περισσότερο από αυτό; Αν υπολογίσουμε τον τζίρο του απερχόμενου έτους, τότε το πλεονέκτημα πιθανόν να γύρει προς τη ρωσική πλευρά.

Σύμφωνα με τη Eurostat, το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, οι εξαγωγές αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία προς τις ευρωπαϊκές χώρες ανήλθαν σε περίπου 80 εκατομμύρια τόνους.

Οι όγκοι είναι ελαφρώς χαμηλότεροι σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021, όταν οι παραδόσεις ήταν της τάξης των 84 εκατομμυρίων τόνων. Ωστόσο, τα έσοδα των εγχώριων προμηθευτών έχουν αυξηθεί σημαντικά: για ολόκληρο το περασμένο έτος κέρδισαν λιγότερα από 33,5 δισεκατομμύρια ευρώ και τον Ιανουάριο-Σεπτέμβριο αυτού – περισσότερα από 46,75 δισεκατομμύρια ευρώ. Με άλλα λόγια, οι αποστολές μειώθηκαν κατά 5%, ενώ τα έσοδα, χάρη στις υψηλές τιμές του πετρελαίου, αυξήθηκαν σχεδόν κατά 40%.

Ο Βλάντισλαβ Αντόνοφ, οικονομικός αναλυτής της BitRiver, πιστεύει ότι οι πραγματικές λεπτομέρειες του προεδρικού διατάγματος που περιορίζει ή αποτρέπει πλήρως τις προμήθειες πετρελαίου σε χώρες που έχουν ενταχθεί στο ανώτατο όριο τιμών δεν είναι ακόμη γνωστές.  

πηγή: lifo

now/economy/bloomberg-i-ee-balei-plafon-stin-timi-toy-rosikoy-petrelaioy-i-mosha-tha-apagoreysei

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button