H παγκόσμια βιομηχανία δυσκολεύεται να βγει από την ύφεση – Πιέζεται από τη χαμηλή ζήτηση
Η παγκόσμια βιομηχανία δυσκολεύεται να βγει από την ύφεση, όπως δείχνουν τα στοιχεία ερευνών, με τη γερμανική μεταποίηση να πιέζεται από την απότομη πτώση της ζήτησης και την κινεζική να εκπέμπει αντικρουόμενα μηνύματα, επισκιάζοντας τις τάσεις βελτίωσης στην Ασία.
Στην Ευρωζώνη ως σύνολο, η μεταποιητική δραστηριότητα συνέχισε να συρρικνώνεται τον Φεβρουάριο, εν μέσω αδύναμης ζήτησης, αν και οι επιχειρήσεις ήταν αισιόδοξες για το επόμενο 12μηνο.
Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της Hamburg Commercial Bank για την Ευρωζώνη, ο οποίος καταρτίζεται για λογαριασμό της S&P Global, υποχώρησε οριακά στις 46,5 μονάδες τον Φεβρουάριο από 46,6 τον Ιανουάριο, και διαμορφώνεται για 20ό συνεχόμενο μήνα κάτω από το όριο των 50 μονάδων που υποδηλώνει συρρίκνωση της δραστηριότητας.
Το κόστος των πρώτων υλών μειώθηκε με βραδύτερο ρυθμό στην Ευρωζώνη, κυρίως λόγω των μεταβολών των τιμών των εμπορευμάτων και όχι τόσο των διαταραχών στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με την έρευνα.
Η ύφεση της μεταποίησης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία, βάθυνε τον Φεβρουάριο, με τον δείκτη PMI να υποχωρεί στις 42,5 μονάδες καθώς η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό.
Στην Ιταλία, ο τομέας συρρικνώθηκε για 11ο συνεχή μήνα, αν και παρουσίασε κάποια σημάδια βελτίωσης, ενώ η ύφεση συνεχίσθηκε και στη Γαλλία, όπου επίσης ο δείκτης PMI σημείωσε μικρή αύξηση.
Από τις μεγάλες οικονομίες, αύξηση δραστηριότητας σημειώθηκε μόνο στην Ισπανία, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, καθώς η εγχώρια ζήτηση ανακάμπτει. Από τις χώρες που πραγματοποιείται η έρευνα της S&P Global, ανάπτυξη σημείωσαν επίσης ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας (με τον PMI στις 55,7 μονάδες) και ο ιρλανδικός (PMI 52,2 μονάδες).
Συνεχίστηκε η πτώση στη Βρετανία
Στη Βρετανία, η μεταποιητική δραστηριότητα συμπλήρωσε ένα χρόνο πτώσης, αλλά με τάση βελτίωσης.
«Τα σημερινά στοιχεία του PMI για τη Βρετανία και την Ευρωζώνη δείχνουν ότι η ανάκαμψη στον τομέα της μεταποίησης παραμένει αργή», δήλωσε στέλεχος της εταιρείας συμβούλων McKinsey & Company.
«Στην Ευρωζώνη υπάρχει αυξανόμενη απόκλιση στη μεταποιητική δραστηριότητα, σηματοδοτώντας μια βασική διαφορά σε σχέση με πέρυσι, όπου οι τάσεις μεταξύ των χωρών ήταν πιο ομοιόμορφες».
Οι εξελίξεις στην Ασία
Υπήρξαν αντικρουόμενα μηνύματα από την Κίνα, με τον επίσημο δείκτη PMI της κυβέρνησης να δείχνει ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα συνέχισε να μειώνεται τον Φεβρουάριο, σε αντίθεση με μια μικρή άνοδο που παρατηρήθηκε στον δείκτη PMI του ιδιωτικού τομέα Caixin.
Ανησυχητικά είναι τα πρόσφατα στοιχεία για την Ιαπωνία, που δείχνουν ότι συνεχίστηκε η αδυναμία που παρατηρήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
«Τα στοιχεία PMI του Φεβρουαρίου έδειξαν άλλον έναν μήνα επιδείνωσης των συνθηκών λειτουργίας στον ιαπωνικό μεταποιητικό τομέα… Η μειωμένη ζήτηση στη χώρα και διεθνώς συνέχισε να επιβαρύνει τις επιδόσεις του τομέα, καθώς τόσο η παραγωγή όσο και οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν με τον ισχυρότερο ρυθμό εδώ και ένα χρόνο», δήλωσε στέλεχος της S&P Global Market Intelligence.
Η Ιαπωνία διολίσθησε απροσδόκητα σε ύφεση το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και έχασε τον τίτλο της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο από τη Γερμανία, καθώς οι καταναλωτικές και επιχειρηματικές δαπάνες εξασθένησαν.
Ο δείκτης PMI της ακολούθησε τα επίσημα ιαπωνικά στοιχεία αυτής της εβδομάδας που έδειξαν ότι η εργοστασιακή παραγωγή μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2020.
Βελτίωση σε άλλες χώρες της Ασίας
Οι αμφίσημες επιδόσεις της Κίνας έρχονται εν μέσω ενδείξεων ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρίσκει δειλά-δειλά τα πατήματά της μετά από μια βαθιά ύφεση που προκάλεσε η κρίση στον τομέα των ακινήτων.
Υπήρχαν όμως κάποιες ενδείξεις ότι οι συνθήκες βελτιώνονται σε άλλα μέρη της Ασίας. Η αύξηση των εξαγωγών της Νότιας Κορέας ξεπέρασε τις προβλέψεις τον Φεβρουάριο και ο δείκτης PMI της Ινδίας έδειξε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών.
Αυτό ακολούθησε τα στοιχεία της Πέμπτης που έδειξαν ότι η οικονομία της Ινδίας αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων ενάμισι ετών τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023.
Άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας είχαν κατά βάση ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα, με τους δείκτες PMI στο Βιετνάμ, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες να δείχνουν όλοι επέκταση της δραστηριότητας, αν και οι δείκτες PMI της Μαλαισίας και της Ταϊλάνδης έδειξαν ότι συνεχίστηκε η μείωση της δραστηριότητας.
https://creta24.gr/h-pagkosmia-viomichania-dyskolevetai-na-vgei-apo-tin-yfesi-piezetai-apo-ti-chamili-zitisi/