Οικονομία

O «χάρτης» των προστίμων για τους παραβάτες της παραλίας – Φτάνουν ακόμα και τις 60.000 ευρώ

Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 2.000 έως 60.000 ευρώ και θα αφορούν τους παραβάτες των νέων κανόνων που προβλέπονται με το νέο νόμο για τη διαχείριση και την εύρυθμη λειτουργία του αιγιαλού και της παραλίας.

Το βασικό ζητούμενο είναι η ελεύθερη διέλευση του κοινού προς την παραλία και κάθε εμπόδιο στο δρόμο προς τη θάλασσα, είτε αυτό αφορά τοίχους, αυτοκίνητα, μηχανές, καλαμωτές, ζαρντινιέρες και άλλα, θα επιφέρει βαριά πρόστιμα, πέρα από τις ποινικές κυρώσεις (λουκέτα και κατεδαφίσεις για όσους αυθαιρετούν και παραβιάζουν τους κανόνες διαχείρισης).

Εντός των ημερών πρόκειται να ξεκινήσουν και οι ηλεκτρονικές διαδικασίες δημοπράτησης των παραλιών μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα είναι ανοικτή έως τις 15 Μαΐου.

Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη ενεργοποιούνται από τη φετινή θερινή σεζόν τα πρόστιμα που προβλέπει ο σχετικός νόμος ενώ οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλλουν τους παραβάτες μέσω ειδικής εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα, η οποία θα ενεργοποιηθεί σύντομα, στέλνοντας στις κτηματικές υπηρεσίες φωτογραφίες και τη θέση της επίμαχης παραλίας, μέσω του GPS.

Ειδικότερα με την απόφαση εξειδικεύονται οι περιπτώσεις παρεμπόδισης της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία και ορίζονται ο τρόπος επιμέτρησης και το ποσό του προστίμου που προβλέπεται.

Έτσι, σύμφωνα με το ΦΕΚ, περιπτώσεις παρεμπόδισης θεωρείται οποιαδήποτε κατασκευή, όπως ενδεικτικά:

αα) κτίσματα,

αβ) τοιχία,

αγ) ζαρντινιέρες,

αδ) περιφράξεις παντός τύπου, περιλαμβανομένων των ανεμοφρακτών και των καλαμωτών.

Για τις παραπάνω περιπτώσεις ο παραβάτης βαρύνεται με πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο της κατασκευής. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, το πρόστιμο της παρούσας τετραπλασιάζεται.

Επιπλέον, στις παραβάσεις κατατάσσεται η τοποθέτηση κινητού στοιχείου που δεν μπορεί να μετακινηθεί εύκολα, όπως ενδεικτικά:

βα) αυτοκινήτων,

ββ) μοτοσυκλετών,

βγ) άλλων βαρέων τροχήλατων οχημάτων,

βδ) τεντών, με τρόπο που τα ανωτέρω αποτρέπουν την διέλευση του κοινού προς τη θάλασσα.

Το ΦΕΚ τονίζει ότι και για τις παραβάσεις αυτές επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που παρεμποδίζεται. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο των αντικειμένων που παρεμποδίζουν τη διέλευση.

Ως τρίτη περίπτωση παράβασης το ΥΠΟΙΚ ορίζει την ρίψη μπάζων, οικοδομικών υλικών και κάθε είδους απορριμμάτων σε σημεία διέλευσης του κοινού προς τη θάλασσα.

Για τις παραβάσεις αυτές επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, το πρόστιμο της παρούσας διπλασιάζεται.

Επιπλέον, απαγορεύεται η άσκηση κάθε είδους δραστηριότητας ή εκδήλωσης, ατομικής ή συλλογικής, επαγγελματικής ή μη, μόνιμης ή προσωρινής, κατά τρόπο που κωλύει την άμεση πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα.

Για τις παραβάσεις αυτές επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται.

Τέλος, κολάσιμη είναι κάθε είδους σωματική ή λεκτική παρεμπόδιση, η οποία αποτρέπει τη διέλευση του κοινού προς τη θάλασσα.

Για τις παραβάσεις αυτές επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ.

Οι προθεσμίες

Για τους παραβάτες, ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα να άρουν τα στοιχεία της παρεμπόδισης εντός συγκεκριμένων χρονικων ορίων. Αν δεν συμμορφωθούν και με αυτές τις προθεσμίες λογίζεται ως νέα, αυτοτελής κύρωση.

Η προθεσμία, ανά κατηγορία παράβασης, ορίζεται ως εξής:

  1. για την απομάκρυνση κατασκευών 30 ημέρες,
  2. για την απομάκρυνση κινητών στοιχείων και μπάζων, οικοδομικών υλικών και κάθε είδους απορριμμάτων 1 ημέρα, για την άσκηση δραστηριότητας ή εκδήλωσης 3 ώρες,
  3. για την άσκηση σωματικής ή λεκτικής παρεμπόδισης 1 ώρα.

Οι «συνθετες» περιπτώσεις προστίμων

Επιπλέον αποσαφηνίζονται και ειδικές περιπτώσεις όπου άπτονται άνω της μία παραπάνω περίπτωσης. Έτσι, αν ο παραβάτης παρεμποδίζει την πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα διαπράττοντας περισσότερες από μία από τις ανωτέρω παραβάσεις επιβάλλεται ενιαίο πρόστιμο, του οποίου η επιμέτρηση επιμερίζεται αναλόγως της παράβασης.

Αν δύο ή περισσότεροι διαπράττοντας παραβάσεις παρεμποδίζουν την πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα, τα πρόστιμα επιμερίζονται αναλόγως της συμμετοχής κάθε παραβάτη.

Επισημαίνεται ακόμα, πως τα πρόστιμα δεν μπορούν να υπολείπονται των 2.000 ευρώ ή να υπερβαίνουν τα 60.000 ευρώ.

Τέλος, οι ανωτέρω διατάξεις εφαρμόζονται αναλογικά και για όχθες, παρόχθιες ζώνες, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και της κοίτης πλεύσιμου ποταμού.

newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

© Copyright 2024 Flashnews.gr – All Rights Reserved

design by WebOlution

powered by

O «χάρτης» των προστίμων για τους παραβάτες της παραλίας – Φτάνουν ακόμα και τις 60.000 ευρώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button