Έννοιες & Ορισμοί Για Την Ασφάλιση Αυτοκινήτου
Παρακάτω θα δούμε τι σημαίνουν -κατά το γενικό κανόνα- οι πιο γνωστές και συνηθέστερες έννοιες μιας ασφάλειας, ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι περιλαμβάνει το δικό μας πακέτο, ποιες πρέπει να είναι οι “απαιτήσεις” από την ασφαλιστική εταιρεία, αλλά και οι υποχρεώσεις μας προς αυτήν.
Έτσι, διαλέξαμε 7 βασικές έννοιες που θα τις βρείτε σε κάθε νέο συμβόλαιο και που πρέπει να γνωρίζουμε τι σημαίνουν:
Ασφαλιστική Ορολογία – Μάθε τα βασικά για να ξέρεις τι σου γίνεται
Αντικείμενο Ασφάλισης: Πρόκειται για το συγκεκριμένο όχημα για το οποίο δημιουργείται το ασφαλιστήριο και συνήθως ορίζεται ως κάθε τροχοφόρο όχημα που κινείται στο έδαφος με τη βοήθεια μηχανικής δύναμης. Επίσης, κατά την ίδια έννοια στην ίδια κατηγορία ανήκει και ένα ρυμουλκούμενο τροχοφόρο προσδεμένο στο κυρίως όχημα ή και όχι.
Απαλλαγή: Μια ενδιαφέρουσα έννοια καθώς έχουμε συμπεράνει από σχετικές συζητήσεις, ότι λίγοι τελικά είναι εκείνοι που γνωρίζουν τι σημαίνει η απαλλαγή. Στην ουσία πρόκειται για το χρηματικό ποσό που καλείσαι να πληρώσεις εσύ ως ασφαλισμένος σε περίπτωση ατυχήματος και όχι η ασφαλιστική εταιρία. Το δικό σου δηλαδή μερίδιο συμμετοχής. Η ασφαλιστική εταιρεία αναλαμβάνει να καλύψει το υπόλοιπο ποσό που ξεπερνά το ποσοστό απαλλαγής. Με απλά λόγια αν η απαλλαγή σας στο συγκεκριμένο συμβόλαιο ασφάλισης αυτοκινήτου είναι πχ. 300 ευρώ και η ζημιά, όπου χρήζει κάλυψης, φτάσει τα 1.000 ευρώ, τότε τα 300 θα τα πληρώσετε από τη τσέπη σας και τα υπόλοιπα 700 ευρώ θα τα καλύψει η ασφαλιστική. Αξίζει να αναφέρουμε ότι όσο μεγαλύτερη απαλλαγή επιλέγετε να βάλετε στο ασφαλιστήριο σας τόσο μικρότερο θα είναι το κόστος του και το αντίστροφο.
Ασφαλιζόμενο Κεφάλαιο: Στην ουσία πρόκειται για το συνολικό (ανώτατο) ποσό για το οποίο έχετε ασφαλίσει το αυτοκίνητό σας και το οποίο αναφέρεται καθαρά και στο συμβόλαιο. Σύμφωνα με αυτό το ποσό θα υπολογιστούν τα ασφάλιστρα αλλά και βάσει αυτού θα αποζημιωθείτε σε περίπτωση ζημιάς.
Ασφαλισμένος: Στην περίπτωση της ασφάλισης αυτοκινήτου θεωρείται αυτός που επωφελείται από το εν λόγω συμβόλαιο, δηλαδή ο οδηγός του. Ζητήστε από τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο να σας ενημερώσει για το ποιος ή ποιοι μπορούν να ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Δικαιούχος: Στην ουσία πρόκειται για το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που θα εισπράξουν το ποσό αποζημίωσης από την ασφαλιστική εταιρεία σε περίπτωση συμβάντος. Σε κάποια συμβόλαια θεωρείται το πρόσωπο που θα εισπράξει την αποζημίωση σε περίπτωση απώλειας της ζωής του ασφαλισμένου.
Ζημιά: Πρόκειται για τη βλάβη ή τη ζημιά που θα προκληθεί στο ασφαλισμένο αυτοκίνητο ή σε τρίτους εξαιτίας τυχαίου και απρόβλεπτου γεγονότος και όχι με τη θέληση του ασφαλισμένου (εσκεμμένα ή με δόλο).
Τρέχουσα εμπορική αξία: αναφερόμαστε επί της ουσίας στο πόσο θα κόστιζε να αντικατασταθεί με ένα ίδιο μοντέλο το ασφαλισμένο όχημα πριν τη ζημιά. Για τον υπολογισμό λαμβάνονται υπόψιν συνήθως τυχόν φθορές, η παλαιότητά του οχήματος, τα χιλιόμετρα και η γενικότερη κατάσταση του.
Φυσικά η λίστα με τους όρους και τις έννοιες σε ένα συμβόλαιο ασφάλισης αυτοκινήτου είναι μεγάλη. Έννοιες όπως: τρομοκρατικές ενέργειες, περίγραμμα ασφάλισης, μεταβολή ή επίταση του ασφαλιστικού κινδύνου, κακόβουλες ενέργειες τρίτων, πρόσθετη πράξη κα. θα τις συναντήσετε στο ασφαλιστήριο σας και καλό θα ήταν για όποιες απορίες έχετε να απευθυνθείτε στον ασφαλιστικό σας σύμβουλο ή να επικοινωνήσετε απευθείας με την εταιρία ζητώντας διευκρινίσεις.
Γιατί να δώσω σημασία στους όρους και τα ψιλά γράμματα;
Μπορεί η ασφάλιση αυτοκινήτου να θεωρείται για πολλούς ένα “αναγκαίο κακό”, καθώς απαιτείται από τους ιδιοκτήτες να καταβάλλουν ένα χρηματικό ποσό κάθε 3, 6 ή 12 μήνες, ωστόσο τα πλεονεκτήματα είναι πολλά και σαφώς πολύ σημαντικά. Είναι λυτρωτικό να γνωρίζουμε ότι σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά και εμπλακούμε σε ατύχημα, η ασφάλεια μας θα αναλάβει να διεκπεραιώσει κάθε άχαρη λεπτομέρεια και τελικά να μας αποζημιώσει, αφήνοντας σε εμάς να διαχειριστούμε μόνο το ψυχολογικό κόστος.
Για να μην έχουμε όμως εκπλήξεις την ώρα της “κρίσης” θα πρέπει να έχουμε διαβάσει προσεκτικά και να έχουμε κατανοήσει πλήρως τους όρους και τα ψιλά γράμματα του ασφαλιστικού μας συμβολαίου. Να θυμάστε πάντα ότι μια ασφάλιση αυτοκινήτου την κάνουμε όχι γιατί μας υποχρεώνει ο νόμος (και για αυτό φυσικά…) αλλά γιατί είναι μια συνειδητή πράξη, καθώς έχουμε κατανοήσει πλήρως ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας φέρνει καθημερινά αντιμέτωπους με καταστάσεις που ευνοούν την πρόκληση ατυχήματος. Επομένως, ξέρουμε εξαρχής τι περιλαμβάνει το ασφαλιστήριο μας, ποιες είναι οι καλύψεις, ποιες οι δικές μας υποχρεώσεις και φροντίζουμε να συνεργαζόμαστε αρμονικά με την ασφαλιστική εταιρεία, βλέποντας την σα σύμμαχο και όχι ανταγωνιστικά. Τέλος, η πλήρης κατανόηση των όρων του συμβολαίου μας δίνει τη γνώση να διεκδικήσουμε ό,τι δικαιούμαστε σε περίπτωση ατυχήματος ακόμα και στην σπάνια (θέλουμε να πιστεύουμε) περίπτωση που η ασφαλιστική μας εταιρεία δε συνεργάζεται…
πηγή: flashnews