Οικονομία

Ανακατατάξεις στην αγορά ενέργειας το επόμενο δίμηνο

Σημαντικές ανακατατάξεις στον ενεργειακό χάρτη της χώρας αναμένονται μέσα στο επόμενο δίμηνο καθώς συμφωνίες που κυοφορούνται εδώ και καιρό μεταξύ μεγάλων ομίλων, φαίνεται να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης. Δεν αποκλείεται μάλιστα κάποιες εξ αυτών να κλείσουν πολύ νωρίτερα και πιθανότατα αμέσως μετά το Πάσχα.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, σε κάθε περίπτωση, μέχρι τον Ιούνιο το αργότερο θεωρείται βέβαιο το «διαζύγιο» HELLENiQ ENERGY και Edison στην κοινή εταιρεία Elpedison, με πιθανότερη εξέλιξη την έξοδο της ιταλικής εταιρείας από την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού έπειτα από 15 χρόνια συνεχούς παρουσίας. Εξίσου βέβαιη εκτός απροόπτου θεωρείται η δυναμική είσοδος στην ελληνική αγορά της αραβικής Masdar που φέρεται να βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, αν και τις τελευταίες ημέρες αναπτύσσεται έντονη φημολογία και για τρίτο ενδιαφερόμενο επενδυτή, εγχώριας προελεύσεως.

Μέσα στο ίδιο διάστημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το τοπίο σχετικά με την εξαγορά της Ηλέκτωρ από τη Motor Oil, που επεκτείνεται δυναμικά πέρα από τις ΑΠΕ και τις νέες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας και στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και των εναλλακτικών καυσίμων.

Elpedison

Στο μέτωπο της Elpedison, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο μετόχων (HELLENiQ ENERGY και Εdison) για τον έλεγχο της κοινής εταιρείας φαίνεται να έχουν εισέλθει στο τελικό στάδιο. To διαζύγιο των δύο εταιρειών στην αγορά ηλεκτρισμού έπειτα από μια κοινή πορεία 15 ετών φαίνεται να επισημοποιήθηκε στη συνάντηση υψηλού επιπέδου που είχαν στην Αθήνα την περασμένη Δευτέρα οι δύο μέτοχοι της Elpedison. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, στη συνάντηση και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι δρόμοι τους θα πρέπει να χωρίσουν. Αλλωστε, είναι γνωστό στην αγορά ότι λόγω διάστασης απόψεων δεν προχώρησαν σημαντικές επενδύσεις, όπως η νέα μονάδα φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη και το FSRU στα ανοιχτά του Θερμαϊκού Κόλπου. Ωστόσο, κανένας από τους δύο μετόχους δεν φαίνεται διατεθειμένος να αποχωρήσει.

Η διάθεση και των δύο μετόχων να αγοράσουν και όχι να πουλήσουν, ερμηνεύεται από την αγορά και ως μια διαπραγματευτική τακτική. «Οταν και οι δύο διεκδικούν τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας, κάποιος θα πρέπει να πληρώσει υψηλότερο τίμημα για να το πετύχει», σχολιάζουν χαρακτηριστικά. Το τίμημα θα κρίνει τελικά το πού θα καταλήξει ο τέταρτος μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας, με μερίδιο 5,95% (315.000 πελάτες) και δύο μονάδες ηλεκτροπραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος 820 ΜW. Αμέσως μετά το Πάσχα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται να μπουν και νούμερα βάσει αποτιμήσεων που φαίνεται να έχουν κάνει και οι δύο μέτοχοι.

Ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων εκτιμάται ότι θα τρέξει γρήγορα και με ορόσημο την ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Elpedison που έχει οριστεί για τις 19 Ιουνίου, με τις εκτιμήσεις να θέλουν την εταιρεία να καταλήγει στον πλήρη έλεγχο της HELLENiQ ENERGY. Το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται κυρίως στο μετά τον έλεγχό της από την HELLENiQ ENERGY καθώς επικρατεί η εκτίμηση ότι ο ένας εκ των δύο μεγαλομετόχων, ο όμιλος Λάτση, ενδιαφέρεται να βάλει τρίτο επενδυτή στην εταιρεία. Είναι μάλιστα έντονη η φημολογία περί ενδιαφέροντος της Mytilineos για είσοδο στην HELLENiQ ENERGY, με τις πληροφορίες μάλιστα να φέρουν τον Ευάγγελο Μυτιληναίο να βρίσκεται σε επαφές με τον Σπύρο Λάτση. Με αυτό το ενδιαφέρον συνδέουν πολλοί στην αγορά τη συμμετοχή του Eυάγγελου Μυτιληναίου στο placement του Δεκεμβρίου με την εξαγορά ποσοστού 1%, το οποίο φέρεται να έχει τουλάχιστον διπλασιάσει μέσω του Χρηματιστηρίου.

Ηλέκτωρ

Σε προχωρημένο στάδιο φαίνεται ότι βρίσκεται η διαδικασία του due diligence στην εταιρεία Ηλέκτωρ, η οποία και θα κρίνει κατά πόσον η Μοtor Oil θα προχωρήσει σε πρόταση εξαγοράς προς τη μητρική εταιρεία Ελλάκτωρ. Η αγορά πάντως προεξοφλεί συμφωνία την οποία και αναμένει μέσα στον Μάιο και πιθανότατα αμέσως μετά το Πάσχα. Η μόνη σημαντική εκκρεμότητα που φαίνεται να απομένει είναι η οριστικοποίηση του τελικού τιμήματος. Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, τότε το διυλιστήριο της Κορίνθου θα καταστεί ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής πράσινης ενέργειας από απόβλητα στην Ευρώπη. Η κυκλική οικονομία αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής της Motor Oil στην πορεία μετεξέλιξής της σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό όμιλο.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχει προχωρήσει σε επενδύσεις, υλοποιώντας μεθοδικά βήματα μέσω της LPC, της εξαγοράς της Thalis και της Verd, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Είναι γνωστό επίσης ότι διεκδικεί τρία μεγάλα έργα διαχείρισης αποβλήτων, δύο στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη, στους σχετικούς διαγωνισμούς ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.

Συνολικά ο όμιλος Motor Oil θα επενδύσει για την ανάπτυξη και την ενεργειακή μετάβαση περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στα πετροχημικά προϊόντα, στο υδρογόνο, στα βιοκαύσιμα και στην απανθρακοποίηση των εγκαταστάσεών του.

Κοντά στο τέλος οι διαπραγματεύσεις για ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Μέσα στον Μάιο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το πού θα καταλήξει το πλούσιο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου, από 906 MW στο τέλος του 2022, αυξήθηκε σε 1.225 MW μέσα στο 2023. Παράλληλα, συνεχίζει απρόσκοπτα το επενδυτικό του πλάνο, έχοντας υπό κατασκευήν το μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία. Σταδιακά, εντός του 2024 προγραμματίζεται να ξεκινήσει η κατασκευή νέων πάρκων (κυρίως φωτοβολταϊκών) στην Ελλάδα και στη ΝΑ Ευρώπη άνω των 550 MW, ενώ προχωράει τις διαδικασίες για την ωρίμανση έργων διαφόρων τεχνολογιών (π.χ. υδροηλεκτρικά, αποθήκευση, υβριδικά κ.ά.) στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνολική ισχύς των έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευήν και έτοιμων προς κατασκευή ανέρχεται πλέον σε 2.500 MW.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα φανεί εάν το χαρτοφυλάκιο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής θα αποτελέσει το όχημα για τη δυναμική είσοδο στην ελληνική αγορά της αραβικής Masdar. Οι πληροφορίες φέρουν τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την αραβική εταιρεία να έχουν αίσιο τέλος, αν και το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη φημολογία για ενδιαφέρον και από εγχώριο επενδυτή.

Η κρατική εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δεν είναι άγνωστη στην Ελλάδα. Μέτοχοι της Masdar είναι η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Αμπου Ντάμπι (ADNOC), το fund TAQA με ενεργό ρόλο και στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και το fund Mubadala (πάνω από 290 δισ. ευρώ υπό διαχείριση κεφάλαια) το οποίο ενεργεί ως ένα από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία της αραβικής χώρας. Το 2021, η αραβική εταιρεία συμφωνήθηκε να αναπτύξει στην Ελλάδα το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο 65 MW σε περιοχή της Βοιωτίας, στο πλαίσιο ελληνοαραβικής κοινοπραξίας, ενώ πριν από λίγους μήνες ο όμιλος Κοπελούζου συμφώνησε να συνεργαστεί με την αραβική Infinity Power για το καλώδιο GREDY (ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου).

Βασικός μέτοχος της Infinity Power είναι η Masdar, η οποία το 2019 είχε υπογράψει και με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη έργων ισχύος 300 ΜW. Toν Μάιο του 2022, η Masdar υπέγραψε δύο μνημόνια συναντίληψης (MoU) με τη MORE, θυγατρική εταιρεία του ομίλου Motor Oil, για διερεύνηση ευκαιριών παροχής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου Διώρυγα Gas.

Η Masdar έχει συμμαχήσει με τη Motor Oil για την από κοινού ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. Από την άλλη, η Μotor Oil κατασκευάζει από κοινού με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Κομοτηνή μια νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 877 MW με καύσιμο φυσικό αέριο που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024. Παράλληλα, Μotor Oil και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή βρίσκονται σε συζητήσεις για τη συμμετοχή της πρώτης στο αδειοδοτημένο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της δεύτερης στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο θα αναπτυχθεί ως πιλοτικό. Η Masdar είναι πρωτοπόρος στην πράσινη μετάβαση και την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, παρά το γεγονός ότι προέρχεται από μια χώρα κατεξοχήν προσανατολισμένη στην παραγωγή πετρελαίου, ενώ έχει αξιοσημείωτη παρουσία από το Ουζμπεκιστάν μέχρι την Αίγυπτο και από την Πολωνία μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο.

moneyreviews.gr

Ανακατατάξεις στην αγορά ενέργειας το επόμενο δίμηνο

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button