Σε ποιες πόλεις είναι πιο δύσκολη η εύρεση φοιτητικού σπιτιού – Η εικόνα στο Ηράκλειο
Λιγότερα σπίτια προς ενοικίαση άρα και λιγότερες επιλογές, με ότι συνεπάγεται αυτό για την τσέπη όσων σπουδάζουν στις μικρότερες πόλεις της Περιφέρειας.
Περισσότερα, αλλά σαφώς ακριβότερα σπίτια, για όσους φοιτούν σε Σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου συν τοις άλλοις έχουν να αντιμετωπίσουν και τον ανταγωνισμό των Airbnb.
Η κυβέρνηση προώθησε ήδη στη Βουλή τη διάταξη για την περαιτέρω αύξηση κατά 500 ευρώ του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος από την επόμενη σεζόν, για όσους σπουδάζουν σε περιφερειακά πανεπιστήμια (στις 2.000 ευρώ χωρίς συγκατοίκηση και στις 2.500 ευρώ με συγκατοίκηση) , με επιπλέον κονδύλι 17 εκ ευρώ. Αν και το σκεπτικό είναι με αυτόν τον τρόπο δίνεται ένα κίνητρο για σπουδές σε σχολές εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, δεν αποκλείεται τελικά η αύξηση να ισχύσει για όλους, για λόγους ισονομίας, αφού το δημοσιονομικό κόστος (+10 εκ ευρώ) δεν είναι απαγορευτικό.
Το project των φοιτητικών εστιών έχει, άλλωστε, δρόμο μπροστά του, μέχρι να υλοποιηθεί και να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες χιλιάδων σπουδαστών, χωρίς βέβαια να λύνει το πρόβλημα. Είναι ενδεικτικό ότι αυτήν τη στιγμή επιδοτούνται 50.000 φοιτητές, ενώ με τις νέες εστίες θα καλυφθούν περίπου 10.000 φοιτητές.
Οι νέες τάσεις
Η… πριμοδότηση της συγκατοίκησης, με την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος, δεν είναι τυχαία. Ουσιαστικά “κουμπώνει” στις νέες τάσεις, που διαμορφώνονται (και) στην αγορά των φοιτητικών κατοικιών.
Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της Geoaxis, εξακολουθεί να καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση των τιμών ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων και στις 6 περιοχές της μελέτης (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλος, Κομοτηνή), φανερώνοντας την ανθεκτικότητα της συγκεκριμένης αγοράς, καθώς το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων επιδρά αρνητικά στην προσφορά.
Το επίπεδο της αύξησης των ζητούμενων μισθωμάτων το 2023 σε σχέση με το 2022 προσδιορίζεται μεσοσταθμικά στο 18,7% και σε σχέση με 10 χρόνια πριν στο 61,9%, ενώ οι ιδιωτικές φοιτητικές εστίες και η διάθεση για συγκατοίκηση αποτελούν τις νέες δυναμικές τάσεις της αγοράς.
Η έρευνα επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η Αθήνα αποτελεί την πόλη με τις υψηλότερες και η Κομοτηνή την πόλη με τις χαμηλότερες τιμές ενοικίασης τυπικών, παλαιών, φοιτητικών διαμερισμάτων. Σε σχέση με 10 χρόνια πριν, οι ζητούμενες τιμές αυξήθηκαν μεσοσταθμικά στην Αθήνα κατά 80,42%. Το γεγονός ότι η μέση τιμή ενός φοιτητικού διαμερίσματος διαμορφώνεται, πλέον, στα 9,17 ευρώ/τμ λέει πολλά, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για σπίτια 50 τ.μ. και ηλικίας 48 ετών!
Τα χαρακτηριστικά
Σύμφωνα με την έρευνα, ένα ποσοστό ακινήτων περί το 15-20% έχει εισέλθει οριστικά σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης, με αποτέλεσμα η φοιτητική εστία να είναι είδος εν ανεπαρκεία. Το πρόβλημα είναι ότι η προσφορά φοιτητικών διαμερισμάτων αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω, λόγω αύξησης του Τουρισμού.
Ποιες είναι οι τάσεις που διαμορφώνονται; Καθώς οι φοιτητές αρχίζουν και επιλέγουν το αντικείμενο των σπουδών τους με βάση την έδρα του Πανεπιστημίου και όχι το γνωστικό αντικείμενο, η ζήτηση στο μέλλον αναμένεται να ενταθεί κοντά στα μεγάλα Πανεπιστήμια και να μειωθεί στην Περιφέρεια, η πλειοψηφία επιλέγει να ενοικιάσει όσο το δυνατόν παλαιότερα διαμερίσματα, ενώ καταγράφεται αύξηση των φοιτητών που επιλέγουν να συγκατοικήσουν για να επιμερίζονται τα έξοδα.
Οι ιδιωτικές «εστίες»
Καθώς οι υφιστάμενες, κρατικές φοιτητικές εστίες θεωρούνται από ανεκτές ως απογοητευτικές, ενώ η αριθμητική ανεπάρκειά τους είναι δεδομένη, τη γρήγορα αναπτυσσόμενη ζήτηση έσπευσαν να εκμεταλλευτούν πολλές ιδιωτικές εταιρίες από όλο το φάσμα της αγοράς real estate (ΑΕΕΑΠ, κατασκευαστικές, επενδυτές, funds, ιδιώτες κά).
Τι παρέχουν αυτές οι ιδιωτικές “εστίες”, σε σύγκριση με τις συνήθεις φοιτητικές κατοικίες;
- στην τιμή συμπεριλαμβάνονται όλες οι υπηρεσίες και λογαριασμοί (όπως καθαρισμός, φύλαξη, ρεύμα, νερό, θέρμανση, internet και χρήση κοινόχρηστων χώρων)
- η παροχή υψηλής ασφάλειας στους ενοίκους (σύστημα εισόδου με κάρτα, κάμερες, φύλαξη), αξιολογείται ως το σημαντικότερο πλεονέκτημα
- τα διαμερίσματα είναι πλήρως ανακαινισμένα και επιπλωμένα
βρίσκονται πλησίον των σχολών ή πολύ κοντά σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς - υπάρχει -σε κάποιες περιπτώσεις- η δυνατότητα ευέλικτης μίσθωσης ανάλογα με την περίοδο φοίτησης
Από την άλλη, το ποσοστό αυξημένου ενοικίου σε σχέση με τα τυπικά φοιτητικά διαμερίσματα κυμαίνεται μεταξύ 20-40%, ανάλογα την πόλη.
https://creta24.gr/se-poies-poleis-einai-pio-dyskoli-i-evresi-foititikou-spitiou-i-eikona-sto-irakleio/