Οικονομία

Το επικρατέστερο σενάριο για τον κατώτατο μισθό – Εντός της εβδομάδας οι ανακοινώσεις

Το αργότερο έως την Παρασκευή 10 Μαρτίου, αναμένεται η ανακοίνωση της απόφασης για τον νέο κατώτατο μισθό από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη.

Πρόκειται για την ημερομηνία που ο νόμος ορίζει ως την τελευταία ημέρα που θα πρέπει να αποφασισθεί η νέα αύξηση, μια εβδομάδα αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

Υπενθυμίζεται πως το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Απριλίου, αναμενόταν να ανακοινωθεί μετά τη σχετική εισήγηση του υπουργού Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργικό συμβούλιο της 3ης Μαρτίου.

Ωστόσο, το τραγικό δυστύχημα με τους δεκάδες νεκρούς από τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη, άλλαξε τις προτεραιότητες.

Το επικρατέστερο σενάριο

Αν και ακόμα, τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί, ο κατώτατος μισθός φαίνεται να «κλειδώνει» κοντά στα 770 ευρώ μεικτά και περίπου 655 ευρώ καθαρά.

Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι στον πρωτογενή τομέα και στις υπηρεσίες είναι αυτοί που θα δουν τη σημαντικότερη διαφορά στους μισθούς τους, καθώς, σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ, είναι οι κλάδοι με το μεγαλύτερο ποσοστό αμειβόμενων στον κατώτατο μισθό.

Υπενθυμίζεται πως το 2011, πριν την είσοδο των μνημονίων στην Ελλάδα, ο κατώτατος μισθός των εργαζομένων με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ανερχόταν στα 751,36 ευρώ.

Οι παροχές και τα επιδόματα που ενισχύονται

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει μαζί του και μια σειρά επιδομάτων, όπως το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.ά., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κ.ά.

    1. Επίδομα ανεργίας: Σήμερα το μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται σε 438 ευρώ. Με το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 5,5%, το επίδομα θα διαμορφωθεί στα 462 ευρώ. Σημειώνεται πως το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ωστόσο, ανεπηρέαστο θα μείνει το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.
    2. Βοήθημα ανεργίας για αυτοαπασχολουμένους
  1. Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας
  2. Βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας
  3. Ειδικό βοήθημα μετά τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων
  4. Ειδικά εποχικά βοηθήματα
  5. Ειδική παροχή μητρότητας
  6. Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη
  7. Αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ)
  8. Αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.ά.
  9. Αμοιβές Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα
  10. Αποζημίωση για κάθε ημέρα Μαθητείας/Πρακτικής Ασκησης

πηγή: creta24

to-epikratestero-senario-ton-katotato-mistho-entos-tis-evdomadas-oi-anakoinoseis/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button